Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid oktoobris? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid oktoobris?

Raido Tõnisson

04.11.2022 09:11

LHV

Kokkuvõttes positiivne, kuid heitliku algusega oktoober pakkus investoritele mõningast optimismi, kui S&P 500 indeks suutis pärast kaht languskuud taas tõusu näidata. Nii hõlmasid ka LHV klientide möödunud kuu populaarseimaid ostud peamiselt USA väärtpabereid, ehkki mitte neid, mis indeksit ülespoole vedasid, vaid suuri tehnoloogiahiiglasi, kellel oktoobris nii hästi ei läinud. Seevastu müügipool oli peamiselt Euroopa energiaettevõtete päralt, kuid sisse mahtusid ka Saksamaa suurim finantskontsern ja Euroopa juhtiv lennundusfirma.


Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Allikas: LHV

Oktoobris LHV klientide enimostetumaks väärtpaberiks osutunud Tesla (TSLA) pidi tootluselt taaskord alla jääma suurematele aktsiaindeksitele ning kaotas kuu kokkuvõttes ligi 8% oma väärtusest. Hiljuti avaldas Tesla oma III kvartali tulemused, kuid oodatust tugevam müügimaht ja puhaskasum aktsia hinnale siiski tuge ei pakkunud, reageerides hoopis 5,5%lise langusega. Nimelt jäid Tesla tulud alla analüütikute ootuste (21,5 mld dollarit vs oodatud 22,0 mld dollarit).

Ilmselt olulisema kaaluga aktsia hinnale oli aga tulemuste avaldamisele järgnenud kõne, kus ettevõtte juht Elon Musk üsna kindlasõnaliselt väitis, et Tesla väärtus tulevikus on suurem, kui praegu kahe maailma kõige väärtuslikuma ettevõtte, Apple’i ja Aramco, turuväärtus kokku. Arvestades Tesla turuväärtust novembri alguse seisuga, peaks aktsia hind suurenema ligi 7-kordselt, eeldusel, et teiste ettevõtete väärtused säilivad praegusel tasemel.

Lisaks usub Musk, et Tesla suudab pikas perspektiivis näidata müüdud autode arvus vähemalt 50%list aastakasvu, kuid varem antud lubadusi ja hinnanguid arvesse võttes on turuosalised hakanud kahtlema Muski liigses optimismis. Näiteks on edasi lükkunud Tesla arendatud isesõitva tehnoloogia kasutusele võtmine, mis esialgu oli kavandatud 2022. aasta lõppu, kuid mis regulatiivsete heakskiitude puudumise tõttu nüüd edasi lükkub.

Oktoobris viis Musk lõpule ka sotsiaalmeedia platvormi Twitteri omandamise, tunnistades, et maksis küll ettevõtte eest ehk liiga kallist hinda, kuid usub selle pikaajalisse potentsiaali, pakkudes autotootjale mitmekesisust. Omandamisega loodab Musk välja arendada nn superrakenduse, mis oleks kui kõik ühes keskkond erinevate võimaluste pakkumiseks selle kasutajatele, hõlmates sõnumsidet, sotsiaalmeediat, e-kaubandust, digimakseid ja sõidujagamise teenuseid.

Tesla aktsia sulgus 3. novembril 215,31 dollari juures ning selle 12-kuu ettevaatav P/E suhtarv on langenud teiste ettevõtetega võrreldavamale tasemele ehk 39,5-ni, mis on oluliselt madalam võrreldes 2021. aasta algusesega, kui vastav suhtarv oli 149,3.


Allikas: Yahoo.Finance

Teine enimostetud aktsia, Meta Platforms (META), jätkas oktoobris oma järsku langustrendi, olles nüüdseks kaotanud ligi 71% oma 2022. aasta alguse väärtusest. Kui kuni kvartalitulemuste avalikustamiseni möödunud kuu lõpus liikus Meta aktsia külgsuunaliselt, siis saatuslikuks kujunenud 26. oktoobril kaotas Meta oma väärtusest ühe päevaga koguni neljandiku. Ettevõtte 1,64 dollari suurune kasum aktsia kohta jäi III kvartalis oluliselt alla analüütikute 1,9 dollari suurust ootust, ehkki teenitud 27,7 miljardi dollariline tulu ületas konsensuse prognoose 0,3 miljardi dollariga. Mõnevõrra suurematest tuludest hoolimata on oluliselt aeglustunud selle kasvumäär, samal ajal kui kulude pool on oluliselt tõusnud. See omakorda survestab kasumlikkust – ärikasumi 46%line langus viis vastava marginaali vaid 20%ni, samas kui aasta varem oli see 36%.

Kvartalitulemused andsid veelgi kinnitust juba varem avaldunud asjaolule, et ettevõtte reklaamiäri on suures ohus. Ka järgnevatesse kvartalitesse vaadates ei ole Meta oma reklaamiäri suhtes kuigi optimistlik, kuna juhtkonna tuluprognoosid IV kvartalis jäävad analüütikute ootusvahemiku kõige alumisse otsa.

Lisaks taanduvatele reklaamituludele on Meta täheldanud suurt konkurentsi kiiresti kasvavalt TikTokilt ja Apple’ilt ning see on viinud ettevõtte otsima uusi jahimaid. Nimelt teeb ettevõte aastas kümnetesse miljarditesse ulatuvaid investeeringuid metaversumi arendamisse, tekitades Metale märkimisväärseid kulusid, kuid kust kasumit ei tasu veel ka 2023. aastal oodata.


Allikas: Yahoo.Finance

Ka teiste USA tehnoloogiahiiglaste – Amazoni (AMZN), Microsofti (MSFT), Alphabeti (GOOGL) – suhtes olid LHV kliendid oktoobris ostupoolel, hoolimata sellest, et neist kõikide puhul on juhtkond vihjanud loodetust kehvemale kasvuväljavaatele järgnevates kvartalites.

Hiinas osutusid populaarseteks sealne Tesla konkurent NIO (NIO) ja e-kaubandusfirma Alibaba (BABA), mille puhul oli languse põhjuseks pigem kuu lõpus läbi saanud kommunistliku partei kongress, kui ettevõtete enda väljavaated. Nimelt tagas Xi Jinping kongressil endale kolmanda ametiaja Hiina presidendina ning sellega olid sunnitud komiteest lahkuma mitmed Hiina majanduse ja sealse aktsiaturu edendamisele pühendunud liikmed.

Balti börsilt osteti energiaettevõtteid Ignitis Gruppi (IGN1L) ja Enefit Greeni (EGR1T), mille puhul ostumahtude osakaal ulatus vastavalt 59%ni ja 52%ni. Kuid ka suvehooajal tugevat taastumist näidanud Tallink Grupp (TAL1T) oli ostude seas populaarne.

 


 


Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Allikas: LHV

Müügipoolel osutus oktoobris populaarseimaks instrumendiks üks eestlaste lemmikaktsiaid Wise (WISE), mis pärast pikaajalist langust on lõpuks suutnud taastumise märke näidata, jätkates seda ka oktoobris. Siiski jäi suurem osa kasvust kuu esimesse poolde, hoolimata sellest, et 18. oktoobril avaldas ettevõte oma üsna tugevad 2023. majandusaasta II kvartali tulemused. Kuid mis kõige olulisem, koos tulemuste avalikustamisega tõstis Wise ka oma prognoose tulude kasvumäära osas käesoleva majandusaasta kohta, varasemalt 30-35%lt 55-60%ni (kasv võrreldes 2022. majandusaastaga).

Ettevõtte lõppenud kvartali tulud kasvasid võrreldes eelmise majandusaasta II kvartaliga 211,5 miljoni naelani, mis tähendab 59%list suurenemist ja jääb hinnangulise aasta kasvumäära vahemiku ülemisse otsa. Samas platvormi kaudu tehtud tehingumahud kasvasid aastavõrdluses aeglasemas tempos (+50%), näidates, et kiiresti suurenevad kulud on edukalt teenustasudesse edasi kantud. 

Wise'i aktsia sulgemishind 3. novembril oli 677,8 penni ning selle 12-kuu ettevaatav P/E suhtarv on 58,4, olles küll oluliselt langenud eelmise aasta septembri 171,6-lt, kuid ületab siiski kordades sektori keskmist (15,7). Samas jääb see üsna lähedale Wise'i ühe peamise konkurendi, Adyeni, ettevaatava P/E suhtega (51,6).


Allikas: Yahoo.Finance

USA börsilt müüsid LHV kliendid oktoobris kümne populaarseima väärtpaberi seast vaid kahte aktsiat: Apple’it (AAPL) ja tubakatootjat Altria Groupi (MO). Võrreldes teiste USA tehnoloogiahiiglastega Apple’i aktsia möödunud kuul langusega kaasa ei läinud ja näitas hoopis üllatavalt head tugevust, millele suurimat mõju avaldasid ettevõtte 27. oktoobril avaldatud kvartalitulemused. Ettevõte esitles võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga head edasiminekut kõikide põhiliste näitajate osas: tulud kasvasid 8% 90,1 miljardi dollarini, puhaskasum suurenes 4% 1,29 dollarini aktsia kohta ning brutokasumi marginaal paranes 0,1 protsendipunkti võrra 42,3%ni.

Septembriga lõppes ühtlasi ka Apple’i majandusaasta, millega ettevõte püstitas uue käibe- ja puhaskasumirekordi. Tugevad tulemused tähendasid järgneval kauplemispäeval Apple’i aktsia hinnale 7,6%list ülespoole hüpet, mis on parim päevane tootlus pärast 2020. aasta 31. juulit (+10,5%). 3. novembril sulgus Apple 138,88 dollari juures.

Balti börsil oldi oktoobris müükide puhul üsna ebaaktiivsed. Teisele kohale sattus lätlaste finantstehnoloogiaettevõte Delfin Group (DGR1R), mis oktoobri keskpaigas tõmbas joone alla oma aktsiate täiendava avaliku pakkumise voorule. Pakkumise kohaselt müüsid ettevõtte kaks suurimat aktsionäri väiksematele investoritele ühtekokku 741 tuhat aktsiat koguväärtusega 1,1 miljonit eurot, mille positiivne mõju avaldub loodetavasti DelfinGroupi aktsia paremas likviidsuses.

Kõige aktiivsemalt müüdi oktoobris aga Euroopa ettevõtteid, eriti mis puudutab energiasektorit ja Saksamaad. Viimane hõlmab oktoobris tugevat tõusu näidanud Deutsche Banka (DBK) ja Lufthansat (LHA), kuid ka Fortumil (FORTUM) on Saksamaaga tihedad sidemed läbi oma tütarfirma Uniperi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon