LHV PIKi kasutajad ootavad turgude languse jätkumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV PIKi kasutajad ootavad turgude languse jätkumist

Raido Tõnisson

15.11.2022 15:11

LHV

2021. aasta septembris hakkas oma II samba pensioniraha ise investeerima pea 3 tuhat investorit ning praeguseks on see arv kasvanud rohkem kui 4,5 tuhandeni. Sealjuures 85% LHV PIKi kasutajatest on aktiivsed ehk PIK on ühtlasi ka nende II samba aktiivne valik, kuhu suunatakse kogumispensioni igakuised sissemaksed. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on 81% kõigist Eesti PIK-idest.

Novembrikuu seisuga on LHV PIKi kasutajate suurimate investeeringute esikümme püsinud eelnevate kuudega üsna sarnane, hõlmates nii Balti ettevõtteid, laiapõhjalisi indeksfonde, USA tehnoloogiahiiglasi kui ka börsil kaubeldavaid krüptoinstrumente.

Suurima turuväärtusega positsioonide osas moodustavad PIKi kasutajate kaks suurimat investeeringut, LHV Group ja Enefit Green, PIKi portfellide kogumahust vastavalt 10% ja 8%, ehkki kümne suurima positsiooni kogu turuväärtusest on nende osakaal juba pea 50%. Kui ühelt poolt on Enefit Green oma aktsia hinda käesoleval langusaastal üsna hästi hoidnud ja suutnud seda veidi isegi kasvatada, siis LHV Group on esikohal püsinud eelkõige automaatsete investeeringute tõttu.

Lisaks Balti börsi aktsiatest jääb suurimate investeeringute esikümnesse ka Coop Pank, mille investeeringute turuväärtuse edasist kasvu võiks toetada käimasolev täiendavate aktsiate avalik pakkumine.

Hinnamuutused 1. jaanuarist kuni 14. novembrini 2022. Allikas: LHV

Välisväärtpaberitest domineerivad tabelis laiapõhjalised indeksfondid, millest kõige paremini on sel aastal hinda hoidnud S&P 500 indeksit järgiv SXR8. Kuigi ka krüptovarad on LHV PIKi kasutajate seas populaarne instrument, on laiapõhjaline langus varaklassis oluliselt vähendanud Etherit järgiva COINETHE osakaalu portfellides ning viinud Bitcoini järgiva COINXBE veelgi rohkem tahapoole. Lisaks investeerivad PIKi kasutajad eraldi suurematesse tehnoloogiahiiglastesse, sealhulgas Apple, Tesla ja Microsoft.

Kokku moodustavad LHV PIKi kasutajate 10 suurimat positsiooni 39% kogu PIKi mahust ning omavad seetõttu portfelli käekäigule suurt mõju.

LHV PIKi kasutajad hoiavad endiselt suurt osa portfellis rahas, lootes turgude jätkuvale langusele ja seeläbi paremate ostukohtade tekkimisele. Vaba raha osakaal on viimastel kuudel stabiilselt püsinud 25-27% juures ning jääb novembrikuu seisuga vahemiku ülemisse otsa. Kuigi positsioonide suurendamise osas praegu kuigi aktiivsed ei olda, on positiivne see, et eurodes on LHV PIK-ide mahud jätkanud stabiilset kasvu ka langeval või külgsuunalisel turul, tingituna regulaarselt uue raha lisandumisest ja selle automaatselt investeerimisest.


Allikas: LHV

2021. aasta septembris pensioni investeerimiskontot kasutama hakanud investorid on novembrikuuks oma II samba varasid saanud ise juhtida juba enam kui aasta, ehkki turgude ebasoodsa liikumise tõttu on varade maht ligi 12% võrra kahenenud. Hästi ei ole läinud ka pensionifondide koondindeksil, kuid siiski on selle langus kogu perioodi peale olnud 7 protsendipunkti võrra väiksem. Novembri seisuga on LHV PIKi portfellid langenud oma eelmise aasta lõpus saavutatud tipust ligikaudu 18 protsendipunkti, kuid senine kõige sügavam langus jääb juuni lõppu.


LHV PIKi kasutajate tootluse areng võrreldes pensionifondide koondindeksi (EPI) NAV muutusega.
Allikad: LHV, Pensionikeskus

Varaklasside lõikes on krüptovarad endiselt LHV PIKi kasutajate kõige kahjulikum investeering – 200 suurimat krüptoinstrumenti koondav CMC 200 indeks on alates aasta algusest oma väärtusest kaotanud koguni 66%, samas kui kõige paremini on hinda hoidnud eurodes kauplev S&P 500 indeksit järgiv SXR8, mis on oluliselt võitnud ka dollari tugevnemisest. Balti börsiettevõtteid koondav OMX Baltic on alates aasta algusest 15%-ga miinuses, ehkki on portfellide taastumisele oktoobris-novembris mõnevõrra kaasa aidanud.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon