Tuntud USA investorite hiljutised tehingud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tuntud USA investorite hiljutised tehingud

Raido Tõnisson

23.11.2022 08:35

iStockphoto

Eelmisel nädalal avaldasid USA riskifondide juhid aruanded tehingutest, mida tehti 2022. aasta kolmandas kvartalis. Artiklis vaatame, milliste väärtpaberite osas oldi enim ostupoolel ning milliseid aktsiaid omavad tuntud riskifondide juhid kõige rohkem.

Nii nagu ka varem, on 2022. aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga tuntud investorid kõige rohkem truuks jäänud USA suurettevõtete aktsiatele, ühtides suures osas S&P 500 indeksi topiga. Arvuliselt on kõige rohkem investoreid Google’i emafirmal Alphabetil, mille aktsiad on börsil noteeritud kui hääleõigust andev GOOGL ja ilma hääleõiguseta GOOG. Kummagi klassi aktsiasse on investeerinud ühtekokku 31 riskifondi, kuid kuna üks fond võib omada mõlemat positsiooni, on Alphabeti investeerinud eraldiseisvate fondide arv tegelikult väiksem, koondudes 44-ni, ehkki säilitades jätkuvalt kõige populaarsema väärtpaberi koha.

Suurima osakaaluna on Alphabet (GOOG) esindatud Chris Hohni juhitud TCI Fund Managementis, kus pärast kolmandas kvartalis tehtud juurdeostu ulatub positsiooni koguväärtus 5 miljardi dollarini ja moodustab portfelli kogumahust 17,6%. Hääleõigusega GOOGL’sse on koguni 21,9%ga panustanud AltaRock Partners, ehkki kogusummalt on positsiooni koguväärtus „vaid“ 700 miljonit dollarit. Ehkki viimane on Alphabeti aktsiaid juurde ostnud igal kvartalil alates 2021. aasta keskpaigast, on positsiooni turuväärtus samal ajal kahanenud 13% võrra.

Teiste suurima investorite arvuga väärtpaberite puhul paistab silma Bill ja Melinda Gatesi juhitud omanimeline fond, kus Microsofti ja Berkshire Hathaway’i turuväärtus kokku moodustab ligi poole kogu portfelli mahust. Kui Microsofti osteti kolmandas kvartalis uue positsioonina, pärast 2022. aasta alguses tehtud müüki, siis Berkshire’i puhul vähendas fond aktsiate arvu 14% võrra. Varasemate kvartalite andmeid vaadates on fondil olnud tavaks igal kvartalil Berkshire’i positsiooni vähendada 5 miljoni aktsia võrra, ehkki hiljem on need tihtipeale suuremas mahus tagasi ostetud.

Kolmanda kvartali enim hoitud aktsiate tabel peegeldab investorite usku lisaks tehnoloogiaettevõtetele ka optimismi kaardioperaatorite Visa ja Mastercardi suhtes, kuhu on portfellist suurimas ulatuses investeerinud Triple Frond Partners ja Valley Forge.

USA suurimat firma, Apple’i aktsiaid leidub kolmanda kvartali seisuga üllatuslikult vaid 13 tuntud investori portfellist.

Enimhoitud aktsiad


Tuntud investorite suurimad positsioonid hõlmavad portfelli kogu turuväärtusest sageli ligi poole, kuid mõnel juhul võib portfelli areng suuresti sõltuda ka vaid ühest positsioonist. Üheks näiteks on pooljuhtide tootjasse, Micron Technologysse, investeeriv omanimelist riskifondi haldav Monish Pabrai, kes kolmanda kvartali lõpu seisuga omab 1,8 miljonit Microni aktsiat koguväärtusega 102,9 miljonit dollarit. Aastaga on Pabrai valduses olevate Microni aktsiate arv suurenenud 15,5% võrra, kuid pärast eelmise aasta kolmandat kvartalit ei ole Pabrai rohkem Microni aktsiaid juurde ostnud. Micron on üks vähestest pooljuhtide ettevõtetest, millel on dünaamilise muutmälu (DRAM) tootmise võimekus ning mis tänu suurenenud bititihedusele, jõudlusele ja energiatõhususele on eriti oluline komponent nanotehnoloogias.

Üsna kontsentreeritud lähenemisega on ka Punch Card Managementi asutanud Norbert Lou, kelle portfellist kokku 80% suuruse osa moodustavad Berkshire’i A klassi aktsia ja finantseerimisteenuseid pakkuv Ally Financial. Viimast ostis Lou esimest korda 2020. aasta esimeses kvartalis, kuid Berkshire on portfellis juba alates 2015. aastast.

Tuntumatest investoritest on pangandusse teinud suure panuse Berkshire’i aseesimees ja Warren Buffetti parem käsi Charlie Munger, kes on Wells Fargosse ja Bank of Americasse paigutanud portfellist kokku 82% suuruse osa.

Huvitavat lähenemist võib näha ka 2008. aasta suurt finantskriisi ette näinud Michael Burry puhul, kes on tuntumatest investoritest üks suurimaid krahhikuulutajaid ka praegusel ajal. Siiski ei ole Burry aktsiaturgudelt täielikult väljunud, vaid on oma riskantsemad investeeringud vahetanud turvalisemate vastu.

Üheks selliseks on GEO Group, mis tegeleb valitsusasutustele kinnipidamisrajatiste väljaüürimisega, kindlustades seega oma rahavood pikaajaliste riigilepingutega. Burry usub, et GEO Groupi puhul on tegemist kriisikindla investeeringuga, kuna vanglate ja kinnipidamiskohtade järele ei vähene nõudlus isegi majanduslanguse ajal.

Portfellist suurima osakaaluga

Arvuliselt ostis kõige rohkem investoreid kolmandas kvartalis Microsofti ja Meta Platformsi aktsiaid – ostajate arv ulatus mõlema puhul 13ni. Microsofti puhul suurenes aktsiaid ostnud investorite arv kvartalitagusega kolme võrra ning aastataguse III kvartali võrreldes koguni üheksa võrra. Meta Platformsi puhul väljenduvad ebakindlad tulevikuväljavaated ka aktsiat ostnud investorite arvus, kuna kvartaliga on see vähenenud viie võrra. Ka suurima investorite arvuga ettevõtte Alphabeti aktsiad olid kolmandas kvartalis populaarsed, ehkki ka nende puhul on ostjate arv kvartalitagusega võrreldes veidi langenud.

Enimostetud aktsiad 2022. aasta kolmandas kvartalis

Võttes aluseks kõik institutsionaalsed investorid, keda on ühtekokku mõni tuhat, oldi III kvartalis esimest korda pärast 2020. aasta I kvartalit taas müügipoolel. Netomüüjaid oli III kvartalis 46 võrra rohkem kui netoostjaid, kuid peegeldab siiski oluliselt suuremat optimismi kui 2020. aasta alguses, kui netomüüjaid oli ostjatest 333 võrra rohkem. Kõige oli netoostjaid 2021. aasta neljandas kvartalis (1561) ning sinna aega jääb ühtlasi ka portfellide turuväärtuse tipp, 46,2 triljonit dollarit, millest selle aasta III kvartali lõpus oli järel 31,2 triljonit dollarit (−31%)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon