Energy Recovery aktsia saadeti karistuspingile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Energy Recovery aktsia saadeti karistuspingile

Erko Rebane

28.11.2022 14:19

Autor: mrjn Photography

Energy Recovery (pikemalt võib lugeda ettevõtte kohta siit) on üks neist ettevõtetest, kelle tegevust pole tarneahela probleemid ennetavate sammude tõttu viimastel aastatel väga kimbutanud ja kes suudab ka jahenevas majanduskeskkonnas korralikku kasvu näidata, kuna merevee magestamise vajaduse maailmas tingivad rahvastiku arvu suurenemine ja kliimasoojenemise tõttu ühe tihemini esinevad põuad. Kolmanda kvartali tulemuste järel tuli aga ka Energy Recovery aktsial korraks karistuspingile suunduda.

Novembri alguses andis Energy Recovery teada, et kolmandas kvartalis kasvatati müügitulu eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 47% 30,5 miljoni dollarini, hoiti brutokasumi marginaali võrdlemisi stabiilsena 69,5% peal ja puhaskasumit suurendati 182% 6,5 miljoni dollarini, mis tegi aktsia kohta 0,12 dollarit (2021. kolmandas kvartalis 0,04 dollarit).

Aktsia negatiivse reaktsiooni põhjustas teade, et kogu majandusaasta müügitulu jääb 121–125 miljoni vahele, mis toodi eelnevalt prognoositud 130 miljoniga (25% YoY) võrreldes allapoole, ent märgiks siiski 16–20% kasvu võrreldes 2021. aastaga.

Siiski ei ole kogu majandusaasta ootuse vähendamine mitte nõudlusest tingitud, vaid teatud merevee magestamise projektide venimisest Lähis-Idas ja Egiptuses, mistõttu lükkuvad edasi ka Energy Recovery energiasäästu võimaldavate seadmete tarned.

Praegu on firma sisuliselt kogu käive seotud merevee magestamise tehastele energiavahetuse seadmeid ja pumpasid müües, mis on ajalooliselt taganud stabiilse 10-20% kasvu aastas ja ettevõte ootab sama tendentsi jätkumist kuni 2030. aastani, kuid kuna müügitulu absoluutmaht pole väga suur, siis võib juba mõne megaprojekti venimine kvartali ja aastate lõikes tulemust väga palju mõjutada.

Nii näiteks ei ole Energy Recovery saanud Egiptuses rakendatud kapitalipiirangute tõttu 4 miljoni dollari suurust makset, mis võimaldaks panna tellimuse teele, kuid nad on veendunud, et ühel hetkel tänavu või tuleval aastal seadmed tarnitakse klientidele. Lisaks sellele lükati Araabia Ühendemiraatides edasi 6 miljoni dollari suurune projekt, kuna otsitakse uut inseneri- ja ehitustöö teostajat. See müügitulu nihkub Energy Recovery  arvates 2024. aastasse.

Viimase tõttu võib ka firma 2023. aasta merevee magestamise segmendi müügitulu kasv olla tavapärasest tagasihoidlikumad 3-7%, sõltudes sellest, milliseks kujuneb 2022. aasta tulemus. 2024 tõotab seevastu jällegi pakkuda merevee magestamise segmendis üle 20% kasvu, andes neile kindluse, et 2026. aastaks prognoositud 200 miljoni dollari suurune müügitulu eesmärk saab täidetud.

Lähiaastatele otsa vaadates tahab Energy Recovery oma tehnoloogiaga murda ka teistesse valdkondadesse. Nii näiteks peaks tööstusvee puhastamise segment tooma 2022. aastal sisse 3–4 mln dollarit tulu (u 2–3% kogukäibest), kahekordistuma järgmisel ja ülejärgmisel aastal ning jõudes 2026. aastaks 30–70 miljoni dollarini.

Liitiumakude turul on nad Hiinas esimesed seadmed installeerinud ja sealt laekunud info põhjal arendanud välja klientide vajadustega paremini kooskõlas olevaid versioone. Senised jõupingutused näivad olevat vilja kandnud, sest liitiumi rafineerimise, taaskäitlemise ja kaevandamise sektoritest on nad Hiinast saanud praeguseks 15 uut lepingut. Puhta vee kättesaadavuse vähenemise ja kõrgemate keskkonnanõuete tõttu suureneb vajadus erinevates sektorites vett puhastada ja taaskasutada ning kui samal ajal prognoositakse, et üleilmne liitiumiturg peab nõudluse rahuldamiseks kasvama sajandi keskpaigaks 20 korda, siis pakub see Energy Recoveryle suurt võimalust. Lisaks on nad oma tähelepanu suunanud tekstiilitööstusele. Olemasoleva tellimuste põhjal tunnevad nad kindlalt, et suudavad 2024. aastal teenida antud segmendiga 12–20 mln müügitulu.

2023. aasta teisest pooles loodetakse oma energiat säästva tehnoloogiaga hakata arvestatavat tulu teenima ka külmutus- ja jahutusseadmete turult. Tegemist on 55 mld USD suuruse turuga, kus lähiaastate arengut mõjutab üle 100 riigi poolt vastu võetud eesmärk vähendada külmutusseadmetes ja konditsioneerides kasutatavate HFC (hydrofluorocarbons) kasutust 2047. aastaks 80%. Tegemist on CO2st tuhandeid kordi ohtlikuma gaasiga, millest täielik loobumine võiks juba iseenesest aidata vähendada maakera temperatuuri potentsiaalselt poole kraadi võrra. See tähendab HFC-de asemel teiste, looduslikumate külmutite nagu ammoniaagi ja CO2 kasutamist. C02 kasutamine nõuab aga rohkem energiat, mistõttu on antud sektoris hakatud huvi tundma Energy Recovery lahenduse vastu, mis aitaks külmutus- või jahutusseadet muuta energiasäästlikumaks.

Eelmine kvartal panid nad Californias Vallarta supermarketis oma PX G seadme tööle ning see on nendel esimestel nädalatel ootuspäraselt toiminud, kuigi vara on veel lõplikke arvutusi energiasäästu osas teha. Kuna talvele vastu minnes väljas temperatuur alaneb, siis praegusel ajal on efektiivsuse võit väiksem ja suureneb kõrgemate välistemperatuuride korral. Ka Lõuna-Euroopas on esimene seade ootuspäraselt tööle hakanud, pakkudes suve kõige kuumematel päevadel kliendile kuni 25% energiasäästu. Nende kahe olemasoleva kliendiga Californias ja Euroopas laiendatakse seadme kasutust tuleval aastal, lisaks pannakse neljandas kvartalis oma seadmed teele veel ühele Euroopa tööstusettevõttele. Augustis teatasid nad, et sõlmisid koostöö ühe suurema USA külmutite toojaga, kes peaks hakkama PX G seadet oma toodetesse lisama juba selle aasta lõpust.

Lisaks on nende tehnoloogia vastu huvi hakanud tundma ka Euroopa soojuspumpade tootjad pärast seda kui nad osalesid tööstusharu suurimal näitusel Saksamaal. Seega lisaks jahutus- ja külmutusseadmete tootjatele on võimalik nende tehnoloogiat kasutada ka soojendamisel, kus tunnistatakse, et CO2 süsteemile üleminek on möödapääsmatu tulevikuareng, kuid see eeldab ka teatavatest takistustest jagu saamist ja Energy Recoveryl on selleks lahendus pakkuda. Juhtkond usub, et tuleval aastal teenitakse antud segmendis mõned miljonid tulu ja 2023 lõpetatakse tellimuste mahuga, mis lubab mugavalt prognoosida juba kahekohalise miljoni jagu käivet 2024. aastal. Nende 2026. a eesmärgiks on selle segmendiga sisse tuua 100–300 mln dollarit.

Kokkvõttes terendavad Energy Recoveryl ees põnevad suure kasvupotentsiaaliga aastad. 2023 tõotab siiski enne veel tulla rahulik, sest merevee magestamise segmendis on projektide nihkumise tõttu kasv pikaajalisest keskmisest tagasihoidlikum, ja tööstusvee ning jahutusseadmete segmendid on esimeste teenitud miljonitega veel liiga pisikesed, et üleüldist tulu oluliselt kõigutada. 2024 peaksid tähed olema juba palju paremini joondunud.

Energy Recovery aktsia USA börsil

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon