Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid novembris? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid novembris?

Raido Tõnisson

07.12.2022 09:23

LHV

Viimase 40 aasta statistika põhjal on november tootluse osas olnud aktsiaturgudele üks parimaid kuid aastas ning möödunud kuu tugevdas seda seisukohta veelgi, kui S&P 500 indeks kallines 3,7% võrra. Tõusukuul olid LHV kliendid kõige altimad ostma taastuvenergiat edendavaid firmasid, eriti mis puudutab päikeseenergia tootjaid ning paneelide arendajaid ja paigaldajaid. Seevastu müügipool oli peamiselt mustema energiatootjate ja pangateenuseid osutavate ettevõtete päralt, hõlmates nii Balti turu, Põhjamaade, kui ka muude piirkondade finants- ja energiasektori väärtpabereid.


Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Allikas: LHV

Ka oktoobris LHV klientide enimostetumaks väärtpaberiks osutunud Tesla (TSLA) jätkas novembris oma eelmise aasta samal ajal alanud langustrendi, odavnedes novembrikuu jooksul 14,5% võrra. Hinnalangus viis LHV klientide pikaajalise lemmiku viimase kahe aasta madalaima hinnatasemeni, samas kui 2020. aasta kevadest arvestatuna on selle aasta novembri lõpu seisuga Tesla kallinenud pea 7-kordselt. Alates 2022. aasta algusest on aktsia odavnenud 54% võrra, mis tähendab, et Tesla on saavutamas oma kõigi aegade kehvimat aastatootlust. Turuväärtuses väljendatuna on kaotus võrdväärne läänemaailma suurima naftafirma ExxonMobili kogu turuväärtusega.

Hiljuti teatas Tesla ka oma novembrikuu müügimahu Hiinas, mis ulatus rekordilise 100,3 tuhande sõidukini, võrreldes 71,7 tuhandega oktoobris ja 52,9 tuhandega eelmise aasta novembris. Hüppelisest tarnemahu kasvust hoolimata domineeris novembris Hiina turul kodumaine BYD, kes tarnis novembris ligi 2,3x rohkem sõidukeid kui Tesla.

Üllatavalt populaarsed olid novembris inverterite, võimsuse optimeerijate ja mitmete teiste päikeseenergia kasutamiseks vajalike tehnoloogiliste lahenduste tootjad Enphase Energy (ENPH) ja SolarEdge Technologies (SEDG). Kuigi mõlemal ettevõttel on üldjoontes sama tegevusala, oli kummagi aktsia novembrikuu tootluse vahe protsendipunktides mitmekordne.

Suure osa oma kuutootlusest tegi SolarEdge 7. novembril alanud nädalal, kui ettevõtte avalikustatud III kvartali tulemused näitasid muljetavaldavat 59%list tulude aastakasvu, ulatudes 836,7 miljoni dollarini ja ületades analüütikute 822,4 miljoni dollarilist ootust. Kuid sellest olulisem ehk on isegi see, käesolevaks IV kvartaliks seati eesmärgiks teenida 855 – 885 miljonit dollarit tulu, võrreldes analüütikute varem avaldatud 857 miljoni dollari suuruse ootusega.

Kuigi tugevaid III kvartali tulemusi näitas ka Enphase Energy, jäi aruande avalikustamise aeg oktoobrikuu lõppu, mille mõju aktsia hinnale enam novembrikuus palju näha ei saanud. Ettevõte kasvatas tulusid võrreldes eelmise aasta III kvartaliga 89% võrra, peamiselt tänu hüppelisele kasvule Euroopas, kus on tekkinud kiireloomuline vajadus leida alternatiive Vene fossiilkütustele.

Enphase’i jaoks tähistamist väärt päevaks kujunes möödunud kuul 21. november, kui ettevõte lisati innovatsiooniindeksina tuntud koosseisu Nasdaq 100, asendades väljalangenud pilvetehnoloogiafirmat Okta.

Jätkates taastuvenergia valdkonnaga, olid novembris LHV klientide lemmikute hulgas ka kaks roheenergia tootjat Balti börsilt: Enefit Green (EGR1T) ja Ignitis grupė (IGN1L), mille puhul ostutehingute osakaal kuu jooksul kogu tehtud tehingumahust ulatus vastavalt 52%ni ja 57%ni. Mõlemad näitasid tublit tõusu ka aktsia hinnas, ehkki seda toetas suuresti postiivne meeleolu kogu Balti turul, kui koondindeks kallines 6,2% novembris.

Enefit Greeni puhul andsid tõusuks põhjuse novembri alguses avaldatud III kvartali tulemused, mille kohaselt jätkas ettevõte kiire kasvu kursil. Nimelt kasvasid kogutulud kõrgete elektrihindade toel aastaga 66% ja ulatusid 60,3 miljoni euroni ning puhaskasum saavutas 22,9 miljoni euro taseme (+50% aastaga).

Tugevad tulemused avaldas ka Ignitis Grupe, mille puhul põhinäitaja EBITDA kasvas aastaga 62%, eeskätt just tänu rohetootmise segmendile. Lisaks teatas Ignitis kuu lõpus uue tuulepargi projekti omandamisest Leedus, mille potentsiaalne võimsus ulatub 218 MW-ni ja on oluline samm ettevõtte 2030. aastaks seatud eesmärgi suunas saavutada roheenergia kogu tootmisvõimsuseks vähemalt 4 GW.

Novembris kolmanda enimostetuima väärtpaberi ja 99%lise ostuosakaaluga Volkswageni (VOW) kohta novembris olulisi uudiseid ei ilmunud, kuid üha rohkem märke on ilmunud selle kohta, et ettevõtte turuosa Hiinas on hakanud üha rohkem üle võtma kohalikud tootjad ja Tesla. Volkswagen loodab sel aastal saavutada Hiinas 16%lise turuosa, mis on 4 protsendipunkti võrra madalam 2019. aasta tasemest. Turgude lõikes on Hiina Volkswagenile küll suurim turg, kuid kätkeb endas samal ajal ka kõige suuremat riski.

Ülekaalukalt osteti novembris ka meretranspordi- ja logistikateenuseid pakkuvat Zim Integrated Shippingut (ZIM), mis on LHV klientide enimostetud või -müüdud väärtpaberite hulgas olnud ka mitmel varasemal kuul. Kuigi novembris avaldatud III kvartali tulemused pakkusid üllatust nii tulude kui ka kasumi osas, ei ole kehvad tulevikuväljavaated laevandussektoris lubanud aktsia hinnal tõusutrendi võtta. Aktsia hind odavnes novembris 16% võrra, kuid aasta algusest arvestatuna on ZIM kaotanud oma väärtusest enam kui poole.


Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Allikas: LHV

Müügipoolel osutus novembris populaarseimaks aktsiaks liitreaalsust edendav Meta Platforms (META), mis alles oktoobris platseerus hoopis teiseks enimostetumaks aktsiaks. Pärast 32,8%list oktoobrikuu langust suutis Meta novembris näidata 24,1%list tõusu, andes turuosalistele lootust, et Meta aktsia põhjad võivad olla tehtud.

Praegu veel suuresti reklaamitulust sõltuva Meta kogukäive on selle aasta 9 kuu lõikes stagneerunud ja jäänud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga üldjoontes samale tasemele (+1%), kuid ilmselt olulisemal määral jälgivad investorid hüppeliselt suurenevaid kulusid, mis kasvavad palju kiiremini kuid tulud. 2022. aasta 9 kuul suurenesid kulud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 24% võrra 61,9 miljardi dollarini, mis moodustab 73% perioodi tuludest.

Positiivse poole pealt on selgemat kasvutrendi jätkanud ettevõtte hallatavate platvormide aktiivsete kasutajate maht, mis III kvartalis suurenes 4% võrra ja ulatus kokku 3,71 miljardini.

Kui liigitada finantssektori alla ka Warren Buffetti omanduses olev konglomeraat Berkshire Hathaway (BRKB), siis novembris kümnest enimmüüdud väärtpaberist koguni neli moodustasid just selle tegevusvaldkonna aktsiad. Kuigi keskmiselt olid LHV kliendid Berkshire’i aktsia osas netomüüjad ka 2022. aasta oktoobris, oli perioodi müügi- ja ostutehingute suhe siis vaid 1,30x, võrreldes novembrikuu 4,7-kordse näitajaga. Müügimahu osakaaluks kogu tehingumahust kujunes Berkshire Hathaway puhul seega 56% oktoobris ja 82% novembrikuus.

Ka Eesti esimese ükssarviku Wise’i (WISE) osas domineeris juba teist kuud järjest valdavalt müügipool, ehkki müükide osakaal on novembris langenud eelneva kuuga võrreldes 3 protsendipunkti võrra 89%-ni. Wise’i aktsia on oma juuni lõpu põhjast küll tublilt taastunud (+109%), kuid novembris tõmmati −4,6% odavnemisega veidi hinge.

29. novembril avalikustas ettevõte oma 2023. majandusaasta esimese poolaasta tulemused, mille kohaselt maksueelne kasum kasvas 30. septembril lõppenud perioodil aastavõrdluses hüppeliselt 173% võrra ja ulatus 51,3 miljoni naelani. Aktiivsete klientide arv kasvas majandusaasta II kvartali arvestuses 5,5 miljonini, mida on 40% rohkem kui eelmisel aastal. Tugevate tulemuste kõrval jõudis Wise oma fiskaalaasta esimesel poolel ka olulise verstapostini, kui kõikidest Wise’i maksetest pooled olid kohesed. Kogu 2023. majandusaasta osas ootab Wise kogutulude 55-60%list suurenemist, mis Citigroupi analüütikute arvates on siiski veidi nõrk prognoos.

Nagu ka oktoobris, ületas novembris müükide maht ostumahtusid LHV Groupi (LHV1T) ja Swedbanki (SWEDA) puhul, ehkki osakaaluna tehingute kogumahust on müügitehingud kasvanud oktoobriga võrreldes vastavalt 2 protsendipunkti võrra 53%ni (LHV Group) ja 31 protsendipunkti võrra 92%ni (Swedbank).

Kuuvõrdluses muutumatuna on püsinud LHV klientide sentiment ka Norra rahvusvahelise energiaettevõtte Equinori (EQNR) ja Soome riigile kuuluva energiafirma Fortumi (FORTUM) suhtes, millest mõlema puhul on müügi- ja ostutehingute suhe oktoobriga võrreldes jäänud üldjoontes samale tasemele. Näib, et Equinor on veelgi enam kindlustamas oma positsiooni kui peamine maagaasitarnija EL riikidele, kuna novembris ilmsiks tulnud info kohaselt kavatseb Equinor 2023. aastal puurida Põhjameres ühtekokku 25 uuringupuurauku, mida on kolme võrra rohkem kui 2022. aastal.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon