Tagasivaade 2022. aasta suurematele IPO-dele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tagasivaade 2022. aasta suurematele IPO-dele

Raido Tõnisson

16.12.2022 07:00

iStockphoto

Kui 2021. aasta läks ajalukku kõige edukama IPO-aastana, siis käesolev aasta on selles osas oluliselt tagasihoidlikum – vähenenud on nii kaasatud kapitali kogumaht kui börsile jõudnud uute ettevõtete üldarv. Sellegipoolest ei saa 2022. aastat IPO-de osas täielikult ebaõnnestunuks lugeda, kuna börsile on jõudnud nii mõnedki suured ja tuntud ettevõtted, sealhulgas ka üks maailma edukaim luksusautode tootja ja isesõitvat autot arendav Inteli tütarfirma, kel börsikogemus varasematest aastatest juba olemas. Artiklis vaatame, kuidas neil ettevõtetel on läinud pärast börsile tulemist.

Porsche AG

Volkswagen Gruppi kuuluv Porsche AG on maailma üks edukamaid luksusautode tootjaid, kes selle aasta sügisel korraldas turuväärtuse poolest kõigi aegade suurima ja kaasatud kapitali osas suuruselt viienda IPO Euroopas. Porsche AG tuli börsile 78 miljardi euro suuruse turuväärtusega ning kokku kaasas ettevõte 7,5 miljardit eurot. Aktsiate esimeseks kauplemispäevaks Frankfurdi börsil kujunes 29. september 2022, mil väärtpaber avanes 82,5 euro peal ehk eeldatud vahemiku kõige ülemises otsas.

Kui paaril esimesel kauplemispäeval võttis aktsia hind suuna kergelt allapoole, siis juba oktoobrikuu alguses avaldatud III kvartali müüginumbrid pakkusid investoritele järgnevaks nädalaks täiendavat riskijulgust. Nimelt tarnis Porsche selle aasta 9 kuu jooksul USA klientidele kokku 49 tuhat uut sõidukit, millest 16,6 tuhat moodustasid III kvartali tarned. Seda on 8,5% rohkem kui eelmise aasta III kvartalis, vähendades 9 kuu lõikes langust 4,9%ni - eelmise aasta tugeva võrdlusbaasi tekitas erakordselt suur nõudlus.

Aktsia hinna edasisele liikumisele on osaliselt tuge pakkunud ka Porsche’i sujuv koostöö juhtiva 5G võrguseadmete pakkuja Ericssoniga, kes aitab Porsche’il arendada nii võrgustiku, digitaliseerimise kui automatiseerimisega seotud protsesse autodes ja ka tootmises.

Kõigest kolm kuud hiljem pärast IPO-t ehk 5. detsembril teatas Deutsche Börse Porsche AG-i lisamisest Saksamaa aktsiaindeksisse DAX, mis koondab endas 40 suurimat Saksamaa ettevõtet. Lisamine peaks lõpule viidama 19. detsembril ning arvestades Porsche AG-i 94 miljardi euro suurust turuväärtust 14. detsembri seisuga, peaks ta indeksis jääma viiendaks suurimaks firmaks.


Allikas: Yahoo Finance

Mobileye Global

1999. aastal asutatud sõiduabisüsteemide arendamisega tegelev Mobileye korraldas oma esimese IPO tegelikult juba 2014. aastal, ehkki pikaks börsiloleku aeg ei kujunenud, kuna 2017. aastal otsustas Intel Mobileye’i 15,3 miljardi dollari eest enda alla võtta. Ettevõtte klientideks on paljud juhtivad autotootjad, sh Volkswagen, BMW, Nissan, Honda, Volvo, GM ja teised. Mobileye teeb koostööd ka Hiina elektriautode tootja Nioga, mille sõidukitel testitakse robotakso süsteeme.

2021. aasta detsembris aga teatas Intel, et kavatseb oma autotööstuse äri eest seisva Mobileye’i börsile viia ning selle aasta oktoobris saigi plaan teoks. Mobileye’i olemasolevatest aktsiatest emiteeriti 5% ning see võimaldas ettevõttele 861 miljonit dollarit tähendavat kapitali. IPO viis Mobileye’i turuväärtuse 17 miljardi dollarini, mis on rohkem kui 2017. aastal Inteli poolt välja käidud summa. Praegu ulatub ettevõtte turuväärtus juba aga 28 miljardi dollarini. Kuigi aktsial on ka pärast IPO-t hästi läinud, tuleneb järsk turuväärtuse tõus IPO-hinna ja avanemishinna suurest vahest. Kui IPO hinnaks kujunes 21 dollarit, siis lõplikuks avanemishind oli 42% kõrgem ehk 26,71 dollarit.

Mobileye’i IPO oli märgiline muuhulgas ka seepärast, et aasta jooksul kokku 199st USA börsile tulnud ettevõttest kuulus Mobileye nende nelja ettevõtte sekka, kelle IPO hind ületas eesmärgiks seatud vahemikku (18-20 dollarit).


Allikas: Yahoo Finance

Olulisematest IPO-järgsetest sündmustest võiks kõige olulisemana välja tuua 7. detsembril avalikustatud III kvartali tulemused, mis näitasid oodatust tugevamaid numbreid nii tulude kui korrigeeritud puhaskasumi osas. Refinitivi andmetel ootasid analüütikud Mobileye’i III kvartali müügituluks 447 miljonit dollarit, kuigi lõplik avalikustatud number ulatus 450 miljoni dollarini (+38% aastaga). Korrigeeritud puhaskasum aktsia kohta kasvas aastaga 7% võrra 0,15 dollarini, võrreldes 0,12 dollarilise hinnanguga. Lisaks tugevatele tulemustele tõstis ettevõte oma IV kvartali tulueesmärgi 527 ja 545 miljoni dollari vahemikku, samas kui analüütikute varem avaldatud ootus oli vaid 484 miljonit dollarit.

TPG

Alternatiivsete investeeringutega tegelev ja 1992. aastal asutatud varahaldusettevõte TPG leidis tee börsile 2022. aasta jaanuaris, kui aktsiaid emiteeriti 1 miljardi dollari eest ettevõtte 9,1 miljardi dollarilise väärtuse juures (14. detsember 2022: 10,1 miljardit dollarit). TPG IPO hinnaks kujunes 29,5 dollarit, jäädes eeldatud 28-31 dollari vahemiku keskpunkti. Kuigi esimese kauplemispäeva algus peegeldas investorite suurt huvi ja aktsia avanes 33 dollari juures, on aasta TPG-le olnud heitlik ja kaupleb detsembri keskpaiga seisuga üldjoontes samal tasemel.


Allikas: Yahoo Finance

Aktsia hinna paigalseisust hoolimata tegi börsile tulek TPG-st ühe maailma kõige väärtuslikuma erakapitali investeerimisfirma, kelle halduses olevate varade maht ulatub 2022. aasta III kvartali seisuga 135 miljardi dollarini. Ettevõtte tuntumad aktiivsed investeeringud hõlmavad muuhulgas selliseid firmasid nagu Airbnb, McAfee ja Tata Group, samas kui kasumit on realiseeritud näiteks Spotify’st, Burger Kingist, Zscalerist ja Uberist. Ehkki peamiselt keskendub TPG innovaatoritele, leidub portfellist ettevõtteid üle maailma ja erinevatest sektoritest ning on jagatud nelja teemagruppi: Growth, Capital, Impact, Real Estate.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon