Jaanuari hääbuv efekt - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaanuari hääbuv efekt

Erko Rebane

19.12.2022 11:12

Shutterstock

USA aktsiaturu ajaloole tagasi vaadates jääb hooajalistest mustritest silma jaanuari keskmisest suurem tõenäosus, et sellel kuul teenitakse positiivset tootlust. Viimasel paarikümnel aastal on aga see efekt kustuma hakanud, mis avab riski, et 2023 juhatatakse sisse langusega.

Jaanuari positiivse tendentsi põhjusteks on loetud mitmeid erinevaid tegureid. Nii näiteks arvatakse, et detsembris müüvad investorid tulumaksukohustuse vähendamiseks oma portfellis kahjumlikke positsioone, mis võib börsil viia hindasid allapoole. Kui hinnatasemed juhtuvad piisavalt atraktiivsed olema, võib jaanuaris selle tulemusel uuesti ostuhuvi suureneda.

Veel arvatakse, et jaanuaris laekuvad osadele aastalõpu boonused, mida võidakse investeerima hakata. Ja kuna tavaliselt antakse uue aasta alguses lubadusi, siis võivad osad seada tärmini teha siis oma esimene investeering või hakata investeerimisele uuesti suuremat tähelepanu pöörama.

Enne 1990ndat aastat oli jaanuar USA aktsiaturul kõige kõrgema tootluse kuu, kuid Goldmani andmetel on viimasel kolmekümnel aastal näärikuu efekt muutunud nõrgemaks, olles pakkunud keskmiselt 0,5% tõusu. Seejuures on S&P 500 viimasel kümnel aastal jaanuaris kuuel korral jäänud miinusesse.

Allikas: Bloomberg

Mõnevõrra on USA aktsiaturul emotsioonid viimase nädala jooksul saanud jahutust ja kuna detsembri lõpuni on veel kaks nädalat minna, siis paljuski võib jaanuari liikumine sõltuda sellest, milline punkt detsembrile pannakse. Üheks märgilisemaks liikumissuuna määrajaks jõulukuu viimasel nädalal võib osutuda 23. detsembril avaldatav Ühendriikide novembrikuu inflatsioon PCE mõõdiku järgi. Oodatust tagasihoidlikum tarbijahinnaindeksi muutus võib anda põhjuse panna detsembrile punkt kõrgema noodiga ja kuna volatiilsusindeks püsib praegu samuti pigem madalana, siis ei pruugi see jaanuari hääbunud hooajalist efekti arvesse võttes olla uuele aastale vastu minnes heaks uudiseks.

S&P 500 volatiilsusindeks VIX

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon