Üha rohkem LHV kliente investeerivad välisturgudele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Üha rohkem LHV kliente investeerivad välisturgudele

Raido Tõnisson

21.12.2022 10:46

iStockphoto

Kuigi arvuliselt ületab Balti börsi aktsionäride arv LHV klientide baasil mitmekordselt välisbörsi ettevõtete aktsionäride arvu, võib lõppeva aasta kokkuvõttes öelda, et on ainult aja küsimus, mil need kaks arvu samale tasemele jõuavad. Võtsime aluseks 10 kõige suurema LHV aktsionäride arvuga börsiettevõtet Balti turult ja välisturgudelt ning vaatasime, kuidas on väärtpaberiomanike arv nendes ettevõtetes aasta jooksul muutunud.

Balti börsi ettevõtted

Koduturu suuremate ettevõtete puhul on aktsionäride arv olnud LHV klientide baasil stabiilselt kasvutrendis, olles kõige kiirem aasta I kvartalis, peatudes suveperioodil ning jätkudes aasta IV kvartalis. Alloleval graafikul välja toodud neljast ettevõttest on aktsionäride arvus mõnevõrra üllatuslikult kiireimat kasvu näidanud kõige pikaaegsema börsikogemusega Tallinna Kauabamaja Grupp, kus aktsionäride arv on LHV klientide baasil kasvanud 12 kuuga 16% võrra.

Palju ei jää alla ka ühtekokku 36 tuhande aktsionäriga Coop Pank, mis on 2022. aasta detsembri keskpaiga seisuga jõudnud aktsionäride koguarvu osas Eesti suuruselt teiseks börsiettevõtteks, võrreldes kolmanda kohaga 2021. aasta lõpus. Kuigi alloleval graafikul see ei kajastu, sai Coop Panga aktsionäride arv tugeva tõuke aktsiate täiendavast avalikust pakkumisest, hoolimata sellest, et aktsiate jaotamisel eelistati ettevõtte seniseid aktsionäre.

Tallinna börsi suurima ettevõtte, Enefit Greeni, puhul on aktsionäride üldarv võrreldes aasta algusega jäänud küll suures plaanis samaks, kuid LHV klientide baasil on see näidanud 12 kuu kokkuvõttes 3% kasvu. Detsembri keskpaiga seisuga oli Enefit Greenil kokku 59,2 tuhat aktsionäri, samas on väärtpaber alates aasta algusest kallinenud 10% võrra, olles sellega ainuke aktsia Tallinna börsil, mis 2022. aastal näidanud positiivset tootlust.

Allikas: LHV

Populaarsematest Balti ettevõtetest näib kiireima aktsionäride arvu kasvuga olevat LHV Group, ehkki orgaanilise kasvu kõrval on tulemusele mõnevõrra kaasa aidanud sügisel lõppenud aktsiate avalik pakkumine. Võrreldes 2022. jaanuariga on LHV Groupi aktsionäride arv meie klientide baasil kasvanud 54% võrra, mis on sama kasvutempo kui ettevõtte kõiki aktsionäri arvesse võttes. Kokkuvõttes oli 2022. aasta detsembrikuu seisuga LHV Groupil 31,8 tuhat aktsionäri, mis teeb temast Enefit Greeni ja Coop Panga järel kolmanda suurima aktsionäride arvuga ettevõtte Balti börsil.

Aasta teisel puhul kiirendas LHV Groupi aktsionäride arvu kasvutempot kindlasti ka juunis toimunud aktsiate jagunemine, mille käigus vähenes ühe aktsia hind kümme korda, muutes LHV aktsiatega kauplemise kättesaadavamaks. LHV Groupi aktsia on alates aasta algusest langenud detsembri keskpaiga seisuga ligi 22%, võrreldes Tallinna börsi 11%lise langusega.


Allikas: LHV

Teiste Balti börsi ettevõtete puhul on aktsionäride arv LHV klientide baasil stabiilselt kasvanud kauem börsil olnud Tallinna Sadama, Siauliu bankase ja Merko Ehituse puhul, kuid langenud hiljem börsile tulnud Hepsori ja TextMagicu puhul, kus aktsionäride arvu langus alates aasta algusest ulatub vastavalt 20% ja 23%ni. Viimaste puhul võib aktsionäride arvu langus olla põhjustatud eelmise aasta lõpus toimunud IPO-t märkinud investorite müügitehingutest, kuid teiselt poolt ei ole aktsia hinnaliikumine julgustanud uusi investoreid positsioone avama.

Hepsori ja TextMagicu aktsia hind on alates 2022. aasta algusest langenud vastavalt 31% ja 20%. Samuti on Hepsor oluliselt vähendanud oma 2022. aasta ja ka järgnevate perioodide kasumi- ja tuluprognoose ning TextMagic tekitanud investoreis segaseid mõtteid oma 2023. aasta veebruaris tehtava suure dividendimaksega.


Allikas: LHV

Välisturgude ettevõtted

USA suurfirmade puhul on näha aktsionäride arvu stabiilset kasvutrendi kogu aasta lõikes, ehkki mõnevõrra üllatuslikult on aktsia hinnas enim langenud Meta Platformsi puhul aktsionäride arvu kasv LHV klientide baasil kõige kiirem olnud. Kui 2022. aasta detsembrikuuks oli Meta positsiooni omavate LHV klientide arv võrreldes aasta algusega kasvanud enam kui 2,5x, siis aasta jooksul kõige paremini hinda hoidnud Apple’i aktsia puhul oli vastav kasv „vaid“ 80%.


Allikas: LHV

Hiina ettevõtetest investeerivad kõige rohkem LHV kliente nutikaid elektriautosid arendavasse Niosse, mille puhul on investorite arv võrreldes aasta algusega kasvanud 11% võrra. Maailma ühe suurima jaemüügi- ja e-kaubandusfirma Alibaba puhul on kasv küll kiirem olnud, 25%, ehkki arvuliselt investeerib Alibabasse detsembrikuu seisuga 42% vähem LHV kliente kui Niosse. Ilmselt on investoritele veidi julgustust pakkunud ka Alibaba stabiilsem aktsia hind, mis on alates aasta algusest kahanenud 22%, võrreldes Nio 67% langusega.

Graafikaprotsessorite poolest tuntud tehnoloogiaettevõttesse Nvidiasse investeerib võrreldes aasta algusega koguni 45% rohkem LHV kliente, hoolimata sellest, et novembris on toimunud väike taandumine. November on Nvidia aktsiale olnud 26%lise kallinemisega ühtlasi ka parima tootlusega kuu 2022. aasta jooksul, ehkki alates aasta algusest ulatub langus 46%ni.


Allikas: LHV

Investorite arvult kümne populaarseima välisturu ettevõtte hulka mahtus ka kolm firmat Euroopast, millest Eesti esimesse ükssarvikusse Wise investeerib kõige rohkem LHV kliente. Swedbanki aktsionäride arvu languse aasta lõikes põhjustas jaanuarikuu, kui ettevõttesse investeerinud LHV klientide arv näitas 27% tagasiminekut, kuid taastudes aasta kokkuvõttes −24%le. Kuigi aktsia hinnale oli 2022. aasta heitlik, on ka see detsembrikuu seisuga vaid 7% miinuses, alates aasta algusest. Võrdluseks, Euroopa pangandussektorit järgiv indeksfond iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF on samal ajal kahanenud 13%.

Mõnevõrra paremini on säilinud Wise’i ja maailma ühe vanima lennufirma Finnairi investorite arv, langedes LHV klientide baasil alates aasta algusest vastavalt 7% ja 3%. Samal ajal on aktsia hindades toimunud vastavalt 24% ja 33% kahanemine. Finnairi tabas investorite arvu järsk kasv märtsikuus, kui pärast Ukraina sõja algust ja aktsia hinna teravat langust nägid investorid soodsat ostukohta.


Allikas: LHV

Keskmiselt kasvas aktsionäride arv artiklis kajastatud ettevõtte puhul LHV klientide baasil 12 kuuga neljandiku võrra – kui kümne populaarseima Balti börsi ettevõtte puhul suurenes aktsionäride arv vaid 11% võrra, siis vastavate välisturgude firmade puhul koguni 39% võrra. Eriti on suurenenud LHV klientide huvi USA suurfirmade vastu, nagu Apple, Microsoft, Tesla jt, ehkki osaliselt on kasv tulnud Põhjamaade ja mõnede Balti ettevõtete aktsionäride arvu langusest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon