Kasvukonto eksperimendi IV kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi IV kvartali tulemused

Raido Tõnisson

03.01.2023 07:38

LHV

2022. aasta neljas kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Neljandas kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 134 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 4380 eurot.

Kolmanda kvartali tulemusi saad vaadata siin.

Kuigi neljandas kvartalis proovis USA aktsiaturg mitmel korral oma pikaajalist langust tõusuks pöörata, jäid perioodi kokkuvõttes domineerima ikkagi müügipool. Enim said pihta tehnoloogia- ja kasvufirmad, samas kui võitjateks osutusid dividendimaksjad ja vanema majanduse ettevõtted. See tõi Kasvukonto eksperimendis osalejate portfellides kaasa mitmeid muutusi võrreldes eelneva kvartaliga: kui kolmanda kvartali lõpus jäi vaid kahe osaleja portfelli väärtus alla enda investeeritud rahale, siis neljandas kvartalis oli neid neli.

Viis osalejat on oma investeeringutega jätkuvalt plussis, mis on üsnagi hea tulemus, arvestades S&P 500 aktsiaindeksi pea 20%list alanemist 2022. aastal. Positiivne on ka see, et keskmine turuväärtus kõikide portfellide peale jätkuvalt ületab enda investeeritud raha, mis tähendab, et miinuses portfellide mahajäämus on marginaalne.

Osalejate portfellide väärtuste liikumine neljandas kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA suurettevõtetest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). 2022. aasta neljandas kvartalis aitasid investoril teist järjestikust kvartalit esikohta säilitada globaalsed dividendimaksjad (ISPA), mis 3,9% tootlusega oli ühtlasi ka üks parimaid Kasvukonto fonde 2022. aasta viimasel kolmel kuul. Neljandas kvartalis maksis fond Kristile ka 15 euro ulatuses dividende, mis viib saadud dividendide kogusumma alates eksperimendi algusest 67 euroni. SXR8 ja ESP0 langesid kvartaliga vastavalt 2,7% ja 2,6%.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL). Neljanda kvartali lõpuks ulatus portfelli koguväärtus 4546 euroni, mis tähendab kokkuvõttes 3% tootlust võrreldes enda investeeritud 4380 euroga. Fondiosakuid on investorile enam kui kahe aastaga kogunenud 49 ning selle ajaga on investor ainuüksi dividendidelt teeninud 136 eurot, millest 18 eurot 2022. aasta neljandas kvartalis.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% ulatuses maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). Neljanda kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtus kasvanud võrreldes kolmanda kvartaliga 395 euro võrra 4515 euroni, ehkki enda investeeritud raha arvestamata kahanes see 7 euro võrra. Valitud fondidest saavutas neljandas kvartalis kõige suurema tootluse automatiseerimisse investeeriv RBOT, kallinedes ligi 10% võrra. IH2O ja ISPY tootluseks neljandas kvartalis kujunes vastavalt 3,5% ja −13,4%.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). Kahe fondi tootlusmääraks kujunes neljandas kvartalis vastavalt −0,4% ja −4,4%, andes kokkuvõttes investorile turuga üsna võrdväärse tulemuse. Eksperimendi algusest arvestatuna kaupleb XRS2 15% ülevalpool, võrreldes VWRL-i 12% tootlusega, millele lisanduvad juurde veel ka igal kvartalil makstavad dividendid.

Jekaterina Tint

4396 euro suuruse portfelliga neljanda kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL), Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses. Investor vähendas neljandas kvartalis portfelli turuväärtuse mahajäämust võrreldes investeeritud rahaga −0,7% pealt nullilähedase tasemeni ning sellele aitasid kaasa nii Aasia ettevõtted kui ka automatiseerimisse investeeriv fond.

Investor Toomas

Kvartaliga viimaselt kohalt korralikku tõusu näidanud Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas investeerib 100% ulatuses Hiina ettevõtteid koondavasse fondi XCHA. Portfelli koguväärtus jäi küll investeeritud rahale veel 5 euroga alla, kuid protsendipunktides paranes tootlus võrreldes kolmanda kvartaliga koguni 3,1 võrra. XCHA tootluseks kujunes neljandas kvartalis 5,1%, ehkki odavnes 2022. aasta lõikes 15%.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Kuna kõikide Venemaa väärtpaberitega kauplemine on alates 2022. aasta märtsi algusest peatatud, ei ole alates sellest ajast ka Tauri portfelli uusi DBXV fondiosakuid soetatud. Olemasolevad osakud on viimase sulgemishinna järgi portfellis siiski alles. DBXV fondiosakute ostuks mõeldud 2% on alates märtsi algusest jaotatud proportsionaalselt ülejäänud valikute vahel. Kokkuvõttes lõpetas Tauri 2022. aasta neljanda kvartali 4345 euroga, mida on 248 eurot rohkem kui eelnevas kvartalis.

Rahakratt

Rahakratt investeerib nii Aasia arenevatele turgudele (AASI) ja ka puhta energia tootjatesse (INRG) kummassegi 30% ning ülejäänu jaguneb võrdselt tervishoiuinnovaatorite (HEAL) ning tehnoloogiaettevõtete (EXXT) vahel. Neljandas kvartalis kosusid Aasia ettevõtted 3,5% võrra, samas kui tehnoloogiaettevõtted, puhta energia tootjad ja tervishoiuinnovaatorid odavnesid vastavalt 11%, 7% ja 1%. Kokkuvõttes kasvas Rahakrati portfelli väärtus lõppenud kvartalis 227 euro võrra, ehkki enda raha arvestamata toimus kahanemine, jäädes eksperimendi jooksul esimest korda alla investeeritud rahale.

Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mille pea 11% langus kvartali jooksul kukutas investori kokkuvõttes viimasele kohale. Suurima panuse indeksi langusele kvartali jooksul andsid elektriautode tootjad Tesla, Lucid ja Rivian, kukkudes vastavalt 54%, 51% ja 44%. Mõnevõrra kompenseerisid kaotust aga tervishoiuvaldkonnas tegutsevad Moderna ja Intuitive Surg, mis kallinesid kvartaliga 52% ja 42% võrra.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon