LHV 2022. aasta ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2022. aasta ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

04.01.2023 09:27

Shutterstock

LHV finantsportaalis oleme korraldanud nüüdseks juba 11 aastat ennustusvõistlust, kus jaanuari alguses on kõigil soovijatel võimalik panna märk maha, millist aastat oodatakse väärtpaberi-, toorme- ja valuutaturgudel ning majanduses. Nüüd on aeg tibusid lugeda ja vaadata, kes suutis võrdlemisi keeruliseks osutunud 12 kuud kõige paremini ette näha.

Kokku osales 2022. aasta prognoosimisel 80 finantsportaali kasutajat, kes üheskoos panid kümnest põhiküsimusest suunaga täppi kuues teemas, kuigi mitmel juhul liikumist oluliselt alahinnati. Õigesti eeldati, et nafta hind jätkab tõusu, kuigi 93,5 dollarit osutus liiga optimistlikuks ootuseks. Veel nähti ette euro nõrgenemist, ent palju tagasihoidlikumal määral ja samuti usuti euribori tõusu, kuid mitte keegi ei näinud ette selle kerimist nõnda hoogsalt (–0,546% pealt 2,693%). Eesti majandusaktiivsus ootuspäraselt rauges, kuid negatiivset reaalkasvu ennustas vaid kaheksa inimest. Töötuse langus jäi ootuspäraselt marginaalseks ja Tallinna korteri keskmine ruutmeeter jätkas kallinemist – tõsi, 22% tõus osutus märksa tempokamaks arvatud 3,4%-st.

Börsidel oli 2021. a väga võimas, mis ilmselt andis toonast inflatsioonitempot ja keskpankade kommentaare arvestades lootust, et positiivne meeleolu jääb püsima. Intressimäärade tõus aga osutus arvatust palju jõulisemaks ja samuti puudus tol hetkel teadmine, et Venemaa kavatseb Ukrainat sõjaliselt rünnata, jättes aktsiaturud terveks aastaks müügisurve alla. Samuti ei realiseerunud kulla ja Bitcoini oodatud tõus.

Kümne küsimuse peale kokku eksis kõige vähem finantsportaali kasutaja nimega „stul“, kes saab auhinnaks finantsalase raamatu. Kõikide osalejate prognooside ja punktidega saab lähemalt tutvuda siin: 2022 prognoosid.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste keskmisega. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui eksimus jäi keskmisest suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega. Arvutused sai läbi tehtud ka mediaanidega, ent ka siis osutus võitja samaks.

Täiendavalt esitasime kolm lisaküsimust, mis küll punkte ei andnud, ent aitasid mõista paremini foorumlaste kollektiivset hinnangut päevakajalistel teemadel. Spordimaailmas ei saanud üle ega ümber jalgpalli maailmameistrivõistlustest, kus finaalis tuli Prantsusmaal tunnistada Argentina paremust. 26% ennustajatest oli võitjaks pakkunud Prantsusmaad ja teiseks populaarseim oli Saksamaa (24%). Argentina võitu ennustas aasta tagasi korraldatud küsitluses 5% vastanutest.

Veel uurisime, kes on 2022. aasta lõpus Eesti peaminister. Kuigi riigikogu arutas suvel Kaja Kallase umbusaldusavaldust, siis toetust see ei leidnud. Ka 64% ennustajatest uskus, et peaminister Eestis 2022. aastal ei vahetu.

2021. aasta suurest IPO buumist motiveerituna sai lõpetuseks küsitud, kui palju jõuab 2022. aastal Tallinna börsile uusi firmasid (nii põhi- kui ka lisanimekiri ja alternatiivturg). Mediaaniks pakuti viis ettevõtet ja täpselt nii palju neid ka alternatiivturul lisandus: Airobot Technologies, Cleveron Mobility, Robus Group, Punktid Technologies ja J.Molner.

Aitäh kõigile osavõtu eest ja kutsume kindlasti kätt proovima ka käesoleva aasta ennustusvõistluses, mida saab teha foorumis „Head uut aastat - prognoosid 2023. aastaks“. Ka sel korral paneme täpseimale auhinnaks välja ühe raamatu.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon