Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid detsembris? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid detsembris?

Raido Tõnisson

09.01.2023 09:12

LHV

2022. aasta detsembrit võib nimetada big techi languskuuks - kui S&P 500 indeks tervikuna langes aasta viimasel kuul 6,1%, siis viiest suurest USA tehnoloogiafirmast koosnev FAAMG nimistu kukkus ligi 9%. Kui sisse arvestada veel ka Tesla, ulatub langus veelgi suuremaks. LHV klientide detsembrikuu populaarseimate ostude hulka kuulus S&P 500 suurimate seast koguni kolm väärtpaberit, samas kui müügipool piirdus kahega. Aktiivselt osteti ka suurema turuväärtusega aktsiaid Balti turult; müügipoolelt leidus aga mitmeid Euroopa ettevõtteid, samuti ühe juhtiva kulla- ja vasetootja.

Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Allikas: LHV

Elektriautode tootja Tesla (TSLA) on püsinud LHV klientide enimostetud väärtpaberina juba alates eelmise aasta oktoobrist, ehkki detsembris saavutas aktsia ostumahtude osakaal viimaste kuude kõrgeima taseme, 92%. Võrdluseks, oktoobris ja novembris kujunes ostuosakaaluks vastavalt 76% ja 62%. Ka üldine tehinguaktiivsus Tesla aktsiaga oli kahel eelneval kuul madalam.

Detsembrikuu jooksul kaotas Tesla oma väärtusest ligi 37%, suurendades langust kogu aasta lõikes 65%ni. See pühkis tema turuväärtusest enam kui 700 miljardit dollarit. Tesla järsem langus võrreldes teiste kiiresti kasvavate tehnoloogiahiiglastega on tõenäoliselt seotud ettevõtte tegevjuhi Elon Muskiga, kes on juba mõnda aega keskendunud pigem Twitterile, kui Tesla tootmisprobleemide lahendamisele. Seda süvendas veelgi jõulude ajal ilmunud uudis, et Tesla on Hiinas ajutiselt sulgenud oma mahtudelt suurima tehase.

Teisalt on investorid mures ka nõudluse vähenemise pärast, millele viitavad Tesla korraldatud allahindluskampaaniad tarnemahtude suurendamiseks. Kinnituse sellele andsid äsja avalikustatud neljanda kvartali tarnenumbrid, mis jäid oodatule alla rohkem kui 5%-ga.


Allikas: Yahoo.Finance

Populaarseimate ostude hulka mahtus teinegi elektriautode tootja, Nio (NIO), kes on Hiinas Tesla üks põhikonkurente. Nio aktsia piirdus detsembris 19%-lise langusega, millele oma mõju andis kindlasti kuu alguses avalikustatud novembrikuu tarneandmed. Sarnaselt Tesla neljanda kvartali tarnetele olid Nio novembrikuu tarned nõrgavõitu, ehkki kasv aastavõrdluses ulatus 30%ni. Koos tarnemahtude avalikustamisega lubas Nio aga ka seda, et detsembrikuus nii tarne- kui ka tootmismahud kiirenevad.

Alanud aasta sündmustest teataski Nio hiljuti üsna tugevatest detsembrikuu tarnetest. Kasv võrreldes 2021. aasta detsembriga oli 51% ning tarnete kogumaht ulatus 15,8 tuhandeni, mis on Nio jaoks uus kuine rekord.


Allikas: Yahoo.Finance

USA tehnoloogiahiiglastest osutusid detsembris populaarseimate ostude hulka veel ka Amazon (AMZN) ja Apple (AAPL), nii nagu ka 2022. aasta novembris. Amazoni puhul on ostumahtude osakaal kuuga kahanenud 70%lt 64%ni, kuid kerkinud Apple’i puhul 54%lt 71%ni.

Detsembris langes Apple’i aktsia hind madalaimale tasemele alates 2021. aasta juunist, osaliselt põhjustatuna tarne- ja tootmisprobleemidest ettevõtte suurimas tehases Hiinas. Kuigi praeguseks on need murekohad veidi paranenud ja tehase tootmisvõimsus on tagasi umbes 90% juures tipptasemest, kompenseerivad selle positiivse mõju tootmisprobleemide jätkumine teistes tehastes. iPhone on Apple’i jaoks kõige olulisem tootegrupp, mis moodustab kogumüügist poole ja seetõttu on komponentide puuduse, kuid tugeva nõudluse jätkumise tõttu otsustatud vähendada teiste tootegruppide, nagu AirPodide ja MacBookide, tootmist.

Eeldatavasti avaldab Apple oma neljanda kvartali tulemused jaanuari lõpupoole, mille suhtes on analüütikud muutunud viimastel nädalatel pessimistlikumaks. Kui varem ootasid analüütikud neljanda kvartali kohta rekordilist müügitulu, siis jaanuari alguse seisuga näeb konsensuse hinnang müügitulu kerget vähenemist 122,9 miljardi dollarini. Seda on protsendi jagu vähem kui 2021. aasta detsembris teenitud 123,9 miljardit dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti detsembris arvukalt ostutehinguid ka Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T (kuine muutus: −2,7%), Enefit Greeni EGR1T(−1,0%), Harju Elektri HAE1T(−11,3%), Merko Ehituse MRK1T(+0,6%), Tallinna Sadama TSM1T (−1,1%) ja Ignitis Grupi IGN1L (−2,2%) aktsiatega.

Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Tallinna Kaubamaja Grupp, Enefit Green (alates IPO-st), Harju Elekter, Merko Ehitus, Tallinna Sadam (alates IPO-st), Ignitis Grupp (alates IPO-st).

Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Allikas: LHV

Müügipoolel osutus detsembris populaarseimaks aktsiaks LHV Group (LHV1T), mille puhul müügimahtude osakaal kogu tehingumahust ulatus 57%ni. See on mõnevõrra kõrgem tase kui 2022. aasta oktoobris (51%) ja novembris (53%), kuid tehingute kogumaht jäi detsembris kuuvõrdluses oluliselt madalamaks. LHV Groupi aktsia kerkis detsembris 3,7% võrra, mida võisid ajendada kuu keskpaigas avaldatud tugevad novembrikuu tulemused ning positiivsed uudised LHV UK poolelt. Nimelt sai ettevõte õiguse alustada ärilaenude väljastamisega Ühendkuningriigis.

Teiseks enimmüüdud väärtpaberiks osutus paljude eestlaste lemmikaktsia Wise (WISE), mille puhul võib täheldada, et ostu- ja müügipool on võrreldes kahe eelneva kuuga tasakaalustunud. Kui detsembris moodustas müügitehingute maht kogu tehingumahust 61%, siis novembris oli see 89% ja oktoobris koguni 92%. Detsembris olulisi teadaandeid Wise’i poolt ei ilmunud, ehkki aktsia hinna liikumises võis novembri lõpus avalikustatud poolaasta tulemuste mõju veel sees olla.

Tulemused tulid tugevad, septembriga lõppenud poolaasta jooksul teeniti maksueelset kasumit 51,3 miljonit dollarit, mida on 173% rohkem kui eelneva aasta samal ajal. Samuti näitas majandusaasta II kvartalis stabiilset kasvu aktiivsete klientide arv, kerkides aastaga 40% ja ulatudes 5,5 miljonini. 2023. aasta majandusaasta prognoose andes jäi Wise siiski analüütikute arvates pisut tagasihoidlikuks, oodates aastaseks tulude kogukasvuks 55 - 60%.


Allikas: Yahoo.Finance

Suure netomüükide mahuga oli detsembris ka Hiina e-kaubandusfirma Alibaba (BABA), mille müügiosakaaluks kujunes 88%. Võrreldes ostu- ja müügitehingute jaotust novembri ja oktoobriga, olid detsembris LHV kliendid Alibaba aktsia osas esimest korda netomüüjad.

Üldiselt möödus kuu positiivselt Hiina aktsiaturule tervikuna, peamiselt tänu liikumispiirangute leevendamisele riigis. Detsembris teatas Hiina valitsus ka ettevõtlussõbralikuma keskkonna poole püüdlemisest, mis peaks toetama Hiina majanduse kasvu 2023. aastal. Ettevõtte enda poole pealt detsembris olulisi teadaandeid ei ilmunud, kuid ootusärevust lisab veebruari lõpus avalikustatav kvartaliaruanne.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti detsembris arvukalt müügihinguid ka Lufthansa LHA (kuine muutus: +2,5%), Barrick Gold Corporationi GOLD (+0,5%), Swedbanki SWEDA (+3,8%), Microsofti MSFT (−5,8%), Delfin Groupi DGR1R (+1,1%), Meta Platformsi META (−0,1%) ja Siauliu Bankase SAB1L (+5,5%) aktsiatega.

Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Lufthansa, Barrick Gold Corporation, Swedbank, Microsoft, Delfin Group (alates IPO-st), Meta Platforms, Siauliu Bankas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon