Jänes šampanjat ei joo - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Jänes šampanjat ei joo

Joel Kukemelk

12.01.2023 14:21

Lõppenud 2022. aasta meenutas paljudele investoritele ühte sellist õudusfilmi, mida mõnda aega uuesti näha ei tahaks. Viimaste aastakümnete kiireimas tempos tõusnud hinnad ja intressimäärad rappisid kõiki börsiettevõtteid, kel oma kiire kasvu finantseerimiseks oli vaja kapitali. Raha hind on väga kiiresti kallinenud. Kõige laastavam oli 2022. aasta krüptomaailmaga seotud rahapaigutustele, kuid väga valusa löögi sai tehnoloogiasektor tervikuna ning kõik pikaajaliste võlakirjade omanikud, kellele nii kiire intresside muutus tuli väga negatiivse üllatusena. USA suurima tehnoloogiaindeksi Nasdaqi tootlus USDis mõõdetuna oli 2022. aastal –33% ning ka rohetehnoloogia jaoks oli aasta negatiivne.

LHV rohefondide investeeringutest olid 2022. aasta punased laternad vesinikutehnoloogia, elektriautode tootmise ja uute kapitaliintensiivsete rohetehnoloogiate arendamisega seotud nimed. Parimad investeeringud olid seotud metsanduse, elektrifitseerimise, tuule- ning päikeseenergiaga. Maailma rohepööre on 2022. aastal siiski tormilises tempos edasi liikunud, seega peaksid tänased langused rohenimedes pakkuma häid pikaajalisi investeerimisvõimalusi. Toetav rohepöörde trend hakkab varem või hiljem merel seilavaid rohepaate jõuliselt kergitama.

2023. aastal algab Hiina kalendri järgi jänese aasta. Eesti vanasõna ütleb, et jänes šampust ei joo ja julge hundi rind on rasvane, kuid haavleid täis. LHV Rohefondide investoreid jäneseks kindlasti pidada ei saa. Kuulud hundikarja, kes ajutistest tagasilöökidest hoolimata metsas julgelt suurt kõhutäit taga ajab.

Detsembri tulemus –8,3%

Kogu novembri jooksul nähtud tõus anti detsembris turgudel tagasi. Investorid ootavad närviliselt märke inflatsiooni taltumisest ja keskpankade intressimäärade kergitamise tsükli lõpetamisest, kuid seni pole loodetud viidet sellele veel saabunud. LHV rohefondide detsembrikuu tootlus oli –8,3%.

Detsembri eelviimasel börsipäeval lisasime oma roheinvesteeringute portfelli Tesla aktsiad. Tesla kukkus 2022. aastal –65% ning jõudis sellega LHV rohefondide eksisteerimise ligi 3-aastase ajaloo jooksul esimest korda hinnatasemele, mille pealt oleme valmis alustama pikaajalise raha ettevõttesse investeerimist. Detsembri lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 43 investeeringut. 26% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 20% akutehnoloogiasse, 17% elektrifitseerimisse, 13% ringmajandusse (mh CO2 kvoodiõigus), 7% vesinikutehnoloogiasse, 6% metsa- ja põllumajandusse, 6% energiatõhususse ning 5% oli rahas.

Rohelise tuleviku jõuline tulemine

Detsembris otsustas Euroopa Liit, et CO2 kvoodimehhanismi laiendatakse tulevikus ka küttesüsteemidele, maanteetranspordile ja laevandusele. Lisaks tõstetakse tempot, millega õhu saastamist vähendama peab. Kui seni vähenes tasuta jagatavate CO2 kvootide kogumaht aastas 2,2%, siis aastal 2024-2026 on see 4,3% ning alates 2027. aastast 4,4% iga järgneva aastaga. See on jõulisim muudatus Euroopa Liidu CO2 turul alates süsinikuturu loomisest 2005. aastal.

Hiina teatas aasta viimasel päeval avaldatud dokumendis, et plaanib 2023. aastal lisada 200 GW uut päikese- ja tuuleenergiat. See oleks ühe aastaga rohkem kui India ja Jaapan on üldse kogu oma ajaloo jooksul kokku ehitanud. Sellega tõuseks Hiina tuuleenergia mahud aasta lõpuks 430 GWni ja päikeseenergias 490 GWni. Päikesepaneelide laialdasemat kasutuselevõttu toetavad ka hiljutised uurimused, kus leiti, et päikesepaneelid võivad kesta töökorras olekus isegi 40-50 aastat ehk 2 korda kauem, kui seni on arvatud.

Lisaks võttis 2022. aasta viimasel kuul Prantsusmaa vastu otsuse, et kõik parkimisplatsid, kus on rohkem kui 80 parkimiskohta, tuleb 5 aasta jooksul katta päikesepaneelidega. Parklad, kus on üle 400 parkimiskoha, tuleb paneelidega katta juba 3 aasta jooksul. Prantsusmaa ise loodab sel moel lisada kokku 11 GW uut rohevõimsust.

Meie teod määravad ära planeedi käekäigu

Minu arust üks parimaid aastavahetuse show’sid toimus see aasta Londonis. Etendusse olid kaasatud droonid, muusika, laserid ja ilutulestik. Droonid moodustasid taevasse kuninganna Elizabethi näo ja kõlaritest kõlasid tema kuulsad laused oma elu pühendamisest rahva teenimiseks. Seejärel vahetasid droonid asukohta ja taevasse kerkis uue kuninga Charlesi pea ning kõlaritest kõlas tema lause „As stewards of this precious planet it is our actions - and our actions alone - that will determine its future“. Eesti keelne tõlge oleks, et „Selle hinnalise planeedi haldajatena määravad meie teod – ja ainult meie teod – selle tuleviku“. Ma olen sellega 100% nõus ja see näitab hästi, et ka Suurbritannia on liikumas rohelise tuleviku suunas. Londoni 13 minutilist aastavahetuse show’d saab vaadata siit – emotsionaalne sõnum lahkunud kuningannalt ja uuelt kuningalt toimus viienda ja kaheksanda minuti vahel.

Vaata ka 2022. aasta tulemusi kokkuvõtvat videoülevaadet.

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (31.12.2021-31.12.2022) tootlus on -19,83%. Pensionifondi Roheline Pluss viimase 12-kuulise perioodi (31.12.2021-31.12.2022) tootlus on -20,02%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon