Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

17.01.2023 09:07

Shutterstock

Investorite ootusi aktsiaturgudel juhivad praegusel ajal peaasjalikult suurriikide inflatsiooninäitajad, mis määravad ära selle, kui palju peavad keskpangad raha hinda tõstma. Järgnevad nädalad annavad võimaluse näha paremini, kuidas ettevõtted tegelikult praegustes majandusoludes hakkama saavad ja kas investorid peavad tänavusi müügitulu ja kasumiootusi edasi kärpima.

Kui kolmandas kvartalis õnnestus S&P 500 indeksi firmadel oma müügitulu eelneva aasta sama perioodiga võrreldes 11% võrra suurendada, siis neljandas kvartalis peaks kasvutempo aeglustuma Factseti küsitletud analüütikute ootuste kohaselt 3,9% peale. Veel septembri lõpus arvati, et nende ettevõtete koondkäive võiks neljandas kvartalis suureneda 6,3%. 11 sektorist kaheksa peaksid suutma oma müügitulu kasvatada, seda eesotsas energia-, tööstus- ja kestvuskaupade ettevõtetega, kus see peaks jääma keskmiselt vastavalt 12,4%, 9,2% ja 8,0% juurde. Suurimat ehk ligi 18% müügitulu langust prognoositakse kommunaalteenuste pakkujate seas, kellele järgnevad materjalitööstus –3,6%-ga ja infotehnoloogia –0,4%-ga.

Analüütikute kaugematest ootustest näeme, et käibe kasv peaks aeglustuma järgnevatel kvartalitel edasi, taandudes esimeses 3,1%-ni ja teises kvartalis 0,7%-ni. Kogu 2023. aasta müügitulu kasvuks prognoositakse 3,2%.

Allikas: Factset

Oluliselt jõulisemalt on viimase kvartali jooksul vähendatud USA ettevõtete aktsiakasumi prognoose. Kui 30. septembril lootsid analüütikud, et S&P 500 firmad suudavad neljandas kvartalis oma aktsiakasumit eelneva aasta sama perioodiga võrreldes suurendada 3,5%, siis 13. jaanuari seisuga oli see ootus korrigeeritud –3,9% languseks. Seejuures tuleb märkida, et suure positiivse panuse annab energiasektor, kellelt oodatakse tänu kallinenud naftale kasumite 62,6% tõusu viimase aastaga. Ilma energiasektorita kujuneks S&P 500 aktsiakasumi langus veelgi nigelamaks, vähenedes –3,9% asemel –8,2%.

Kasumit võisid neljandas kvartalis lisaks energiasektorile kasvatada veel vaid tööstus-, kinnisvara- ja kommunaalsektor.  Ülejäänud seitsmes sektoris eesotsas materjali-, kestvuskaupade ja kommunikatsiooniteenuste sektoritega peaks aktsiakasum näitama 19-26% langust võrreldes mullu sama ajaga.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab tulemused 26 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon