Milliseid IPO-sid oodata 2023. aastal? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseid IPO-sid oodata 2023. aastal?

Raido Tõnisson

18.01.2023 09:01

iStockphoto

Volatiilsus aktsiaturgudel ja kiiresti kerkivad intressimäärad põhjustasid 2022. aastal IPO-turule suuri väljakutseid ning väljavaadete olulise paranemise korral ei ole elavnemist oodata ka alanud aastal. Kuigi arvuliselt on börsile jõudnud ettevõtete arv võrreldes 2021. aasta tipuga oluliselt langenud, säilitab see ajaloolise keskmisega võrreldes stabiilset taset. 2023. aasta IPO kandidaatide seas on ka neid, kes eelmisel aastal börsile ei jõudnud, tekitades selle võrra rohkem ootusärevust.


Allikas: Stockanalysis.com

Nagu ka eelmisel aastal, on sel aastal IPO-de osas üheks oodatumaks sündmuseks maksesüsteemide platvormi Stripe’i börsile tulek. Algselt 2022. aasta planeeritud IPO lükkus teadmata ajani edasi ning ka selle aasta kohta ei ole juhtkond midagi kindlasõnalist öelnud. Kuid arvestades asjaolu, et Stripe’i töötajate pikaajalised aktsiaoptsioonid on lähenemas realiseerimise tähtajale, on likviidsuse vajaduse tõttu börsile tulek lähiajal üha tõenäolisem. Stripe pakub oma arendatud maksetöötlustarkvara ja rakenduste programmeerimisliideseid peamiselt e-kaubanduse platvormidele ja mobiilirakendustele, millest tuntuimad on näiteks Amazon, Google, Microsoft, Ford jpt.

Eloni Muski juhitud SpaceX börsile tulemisest küll palju juttu ei ole olnud, kuid kuna kosmoselaevade arendamine ja nende orbiidile saatmine on vägagi kapitalimahukas äri ja ettevõte tegutseb suure tulevikupotentsiaaliga valdkonnas, võiks börsile tulek üsna loogiline samm olla. Viimati kaasas SpaceX suuremas mahus kapitali 2022. aasta juunis, kui 1,68 miljardit dollarit uut kapitali andis ettevõtte väärtuseks 125 miljardit dollarit. Viimaste hinnangute kohaselt ulatub insaiderite omanduses olevate aktsiate müügihinna põhjal ettevõtte koguväärtus aga juba 140 miljardi dollarini, ületades juba kaitsetööstusgigandi Lockheed Martini 120 miljardi dollarilist turuväärtust.

Üheks tõenäoliseks stsenaariumiks on peetud ka satelliitinterneti teenust pakkuva Stairlinki eraldumist SpaceX-st ning selle börsile toomist. Stairlinki üheks märkimisväärsemaks lähiaja eesmärgiks on tagada mobiilsideteenus üle kogu maailma ning pakkuda kõikjal madala latentsusega kiiret internetiühendust. Ka suurem osa SpaceX-i koguväärtusest on seotud just Stairlinkiga.

Vietnami elektriautode tootja VinFast börsile tuleku protsess on jõudnud juba IPO taotlemise esitamise staadiumisse, noteerides oma aktsiad USA turul eeldatavasti 2023. aasta esimeses pooles. 2019. aastal tegevust alustanud VinFasti lipulaevadeks on kaks täiselektrilist maasturit VF8 ja VF9 ning ettevõte loodab oma konkurentsieelist tõsta akurendi võimaluse pakkumisega, mis oluliselt vähendab autode ostuhinda. Majanduslikult oli Bloombergi andmetel 2022. aasta ettevõttele heitlik, teenides 9 kuu jooksul 1,5 miljardit dollarit puhaskahjumit, kuid samal ajal saades laenude ja investeeringutena kokku 7,5 miljardi dollari ulatuses kapitali tegevus- ja kapitalikulude rahastamiseks. Ettevõtte müügitulu elektriautode müügist ulatus eelmise aasta 9 kuu jooksul 367 miljoni dollarini ning müüdud sõidukite kogumaksumus 732 miljoni dollarini.

Tulevikuplaanid on aga ambitsioonikad – prospekti kohaselt kavatseb VinFast aastaks 2026 viia oma aastase maksimaalse tootmismahu 1,1 miljoni sõidukini aastas, ehkki peamised küsimärgid on seotud sellega, kui edukalt suudab ettevõte jätkata eeldatavasti 2024. aastaks valmiva tehase arendust ja selle edasist rahastamist. Tehase õigeaegse valmimise korral usub VinFast, et teenib samal aastal ka oma esimese 12-kuu kasumi. Ettevõte plaanib IPO-ga kaasata kokku 2 miljardit dollarit, andes koguväärtuseks hinnanguliselt 60 miljardit dollarit.

2020. aastal peaaegu Nvidia poolt ära ostetud Arm on ülemaailmne pooljuhtide ja tarkvara projekteerimise ettevõte, mis alates 2016. aastast kuulub Jaapani konglomeraadile SoftBank. Seni olid Armi aktsiad noteeritud nii USA kui Londoni börsil, kuuludes ühtlasi ka FTSE 100 indeksisse.

Börsilt eemaldumisest hoolimata peetakse ligi 6 tuhande töötajaga Armi endiselt üheks Briti tehnoloogiatööstuse lipulaevaks. Kuigi ettevõtte nimi kõlab tõenäoliselt paljudele tundmatuna, sisaldavad ligikaudu 95% nutitelefonidest, sh Apple’i iPhone’id, Armi protsessoreid. Ettevõtte hinnanguliseks väärtuseks peetakse keskmiselt 60 miljardit dollarit ning peaks jõudma börsile 2023. aasta esimese kvartali jooksul.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon