Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

23.01.2023 14:28

Shutterstock

Neljanda kvartali tulemuste hooaeg on Ühendriikides täies hoos ja kuigi esialgsete andmete põhjal ei saa päris lõplikke järeldusi veel teha, siis pigem on algus valmistanud pettumuse.

20. jaanuari seisuga oli jõudnud oma lõppenud kvartali aruanded esitada 11% S&P 500 ettevõtetest, kellest 64% ületas analüütikute müügitulu prognoosi. See on madalam viimase viie aasta keskmisest (69%), kuid kõrgem möödunud 10 aasta keskmisest, milleks on 63%. Ka käibe ootuse ületamise määr on tavapärasest kesisem, jäädes 0,3% juurde, samas kui viimase viie aasta jooksul olime harjunud nägema keskmiselt 1,9% kõrgemat tulemust. See on andnud S&P 500 firmade neljanda kvartali müügitulu hinnanguliseks kasvuks 3,7%, alanedes nädalaga 0,2 protsendipunkti võrra. Peamiselt on Factseti kohaselt selle taga olnud energia- ja kommunaalsektori ettevõtete müügitulu kasvuootuste vähendamine.

Ka S&P 500 indeksi ettevõtete aktsiakasumi hinnanguline langus on viimase nädala jooksul süvenenud, alanedes –3,9% pealt –4,6% peale. Põhjuseks võib lugeda eeskätt negatiivseid üllatusi finantssektori ettevõtetelt (Goldman Sachs, Allstate).

Aktsiakasumi tasandil on siiani suutnud analüütikute ootust ületada 67% S&P 500 indeksi firmadest, mis jääb alla viimase viie aasta keskmisele (77%) ja ka 10 aasta näitajale (73%). Keskmiselt ületatakse ootust 3,3%, mis on samuti nõrgem viie ja 10 aasta keskmistest (vastavalt 8,6% ja 6,4%).

Kuigi analüütikud on nõrgeneva majandusliku väljavaate tõttu S&P 500 ettevõtete 2023. aasta ootusi allapoole toonud juba eelmise aasta suvest alates, eeldatakse endiselt üsna optimistlikku stsenaariumi, kus indeksisse kuuluvate firmade müügitulu võiks suureneda tänavu 3,4% ja aktsiakasum kasvada 5,9%. Selle ootuse pealt kaupleb S&P 500 17,4x kasumit, mida ei saa küll väga kalliks hinnata, ent õhku jääb küsimus, kas sellist kasumiootust suudetakse täita.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 93 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon