Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid jaanuaris? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid jaanuaris?

Raido Tõnisson

06.02.2023 13:44

LHV

Viimastel aastatel unustusse vajunud, kuid möödunud kuul aset leidnud jaanuari efekt näitas üle pika aja, et sellisel nähtusel võib tõepõhi siiski all olla. Kuna arvatakse, et aktsiaturgude käitumine jaanuaris määrab terve järgneva aasta suuna, on põhjust arvata ka seda, et pärast viletsat 2022. aastat valitseb 2023. aastal turgudel hoopis vastupidine meeleolu. Sellises turukeskkonnas müüsid LHV kliendid kõige aktiivsemalt üht tuntud meemiaktsiat, kuid ostupoolel domineerisid elektriautode tootjad ja suured USA tehnoloogiafirmad.

Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Allikas: LHV

Elektriautode tootja Tesla (TSLA)  on püsinud LHV klientide enimostetud väärtpaberina juba alates eelmise aasta oktoobrist, kuigi ostumahtude osakaal kogumahust osutus jaanuaris veidi madalamaks kui eelnevatel kuudel. Tugev jaanuarikuu mõjus Teslale justkui võimendusega, mil aktsia hind kerkis 60% võrra, olles sellega üks parima tootlusega aktsiaid S&P 500 ettevõtete seas jaanuaris. Ühtlasi saavutas Tesla aktsia uuesti oma 2022. aasta novembris nähtud hinnataseme.

Lisaks üldiselt positiivsele sentimendile avaldasid Tesla aktsiale jaanuaris toetust ettevõtte avaldatud neljanda kvartali tulemused kuu lõpupoole, mis kõikide peamiste näitajate osas ületas analüütikute ootust. Ettevõtte kogutulud suurenesid 2022. aasta neljandas kvartalis aastaga 37% võrra ja ulatusid 23,4 miljardi dollarini, parandades sealjuures ka ärikasumit, mis kasvas 3,9 miljardi dollarini.

Kuigi Tesla aktsia on tugevalt taastunud, on tal oma kõige aegade tippude lähedale jõudmiseks veel palju minna. Oma viimase 12 kuu tipust kaupleb Tesla praegu 52% allpool. Kuigi olukord näib selles osas üsna lootusetu, tegeleb Tesla mitmete arendustega, mille õnnestumise korral võib Tesla aktsia oma kiiret taastumist jätkata. Need hõlmavad Tesla Cybertrucki tootmisega alustamist ning oma tehastes tootmisvõimsuse suurendamist.

Microsoft (MSFT) jäi jaanuaris tootluselt S&P 500 indeksile alla peamiselt aktsia hinna järsu languse tõttu kuu esimestel päevadel. Keskmisest tagasihoidlikum tõus kuu jooksul võis osaliselt olla tingitud nõrkadest turuootustest ettevõtte 2023. majandusaasta II kvartali tulemuste osas, mis avaldati kuu lõpupoole. Osaliselt nii ka läks, sest Microsofti ühe põhitoote, pilveandmetöötluse Azure’i tulude kasv aeglustus majandusaasta II kvartalis 31% peale, võrreldes 35%ga esimeses kvartalis.

Turuosaliste lootus, et kasvu aeglustumine on tabanud vaid Microsofti, peegeldus konkurentide Amazoni (AMZN) ja Alphabeti (GOOGL) vastavalt 20% ja 11% kallinemisest kuu jooksul, näidates et ootused nende kahe ettevõtte veebruari alguses avalikustatud kvartalitulemuste osas olid kõrged, vaatamata Microsofti nõrkadele tulemustele. Tulemused näitasid, et kasvu aeglustumine on tabanud kogu tööstusharu – Amazoni AWS pilveteenuse platvormi aeglustus kvartaliga 28% pealt 20% peale, jäädes alla ootustele ja Alphabeti Google Cloudi tulude kasv 38% pealt 32% peale.

USA luksuslike elektriautode tootja Lucid Group (LCID) kallines jaanuaris pea 90%, ületades oluliselt kõiki teisi möödunud kuul LHV klientide poolt enimostetumaid väärtpabereid. Suure osa tõusust tegi aktsia pärast kinnitamata uudiste levimist selle kohta, et ettevõte kõik käibel olevad aktsiad võidakse ära osta Saudi Araabia riikliku investeerimisfondi poolt, mis potentsiaalselt viinuks ettevõtte börsilt minema. Arvestades, et juba praegu kuulub fondile ligi kaks kolmandikku ettevõttest ja et Saudi Araabia valitsus on ettevõtet varem suurelt toetanud, ei oleks selline areng üllatav.

Tulemuslikkuse osas ei ole Lucid Group viimasel ajal just hiilanud, peegeldades seda, et pigem on investorite huvi suunatud potentsiaalsele ülevõtmisele, mille hind võib kujuneda turuhinnast oluliselt kõrgemaks, või ettevõtte pikaajalisemale potentsiaalile. Oma neljanda kvartali tulemused avalikustab Lucid alles veebruari lõpus, kuid 2022. aasta kolmanda kvartali tulemused näitasid ootamatult broneeringute arvu vähenemist klientide poolt (kvartaliga 37 tuhandelt 34 tuhandeni).

Populaarseimate ostude hulka mahtus kolmaski elektriautode tootja, Nio (NIO), kes on Hiinas Tesla üks põhikonkurente. Nio aktsia piirdus jaanuaris 25%-lise tõusuga, näidates kogu kuu lõikes stabiilset tõusutrendi. Mitte ainult Niole, vaid ka kogu sealset aktsiaturgu toetas jaanuaris eelkõige Hiina keskvõimu langetatud otsus tühistada karmimad koroonapiirangud.

Seetõttu ei ole ka Nio viimaste kuude tarneandmed kuigi muljetavaldavad olnud - värskete kuutulemuste kohaselt tarnis Nio 2022. aasta jaanuaris 12% vähem sõidukeid kui aasta varem. Siiski paistab lähitulevik selles osas muretum, osaliselt tänu mitme uue mudeli turule toomisele 2023. aasta jooksul.

Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Allikas: LHV

Müügipoolel osutus detsembris populaarseimaks instrumendiks meemiaktsiana tuntud kodukaupade jaemüüja Bed Bath & Beyond (BBBY), mille puhul müügimahtude osakaal kogu tehingumahust ulatus 57%ni. Järsemat tõusu võis Bed Bathi puhul täheldada kuu esimeses pooles, kui ainuüksi ühe päevaga rallis aktsia 68% (11. jaanuaril).

Kuu sisse mahtus ka nelja päeva pikkune periood, mil tõusumääraks kujunes koguni 300%, osutuseks parimaks kogu aktsia hinnaajaloos alates 1992. aastast. Kuna eelnevalt oli aktsia tublisti kukkunud, põhjustas ralli tõenäoliselt short squeeze, kus mõningase aktsia hinna taastumise järel olid langusele panustajad sunnitud suureneva kahjumi vältimiseks müüdud aktsiaid tagasi ostma hakkama, surudes aktsia hinda aina ülespoole.

Teiseks enimmüüdud väärtpaberiks osutus jaanuaris 37% tõusnud graafikakaartide arendaja ja tootja Nvidia Corporation (NVDA), mille puhul müügimahtude osakaaluks kujunes 70%. Järsu tõusu peamiseks põhjuseks arvatakse olevat tehisintellekti mudelit kasutavate robotite, nagu ChatGDP, toomine laiema avalikkuse ette, mille edasine kasv nõuab suurt arvutusvõimsust.

Bank of America hinnangute kohaselt on Nvidia kiibid selles vallas kõige paremini positsioneeritud; Citigroupi arvates aga toob ChatGDP kasutamise kiire kasv Nvidiale 3-11 miljardi dollari suuruse lisakäibe aastas, mis hõlmaks 11% kuni 41% suurust osa 2022. aasta müügitulust.

Müügipoolelt leidus jaanuaris teisigi varajase faasi kasvuaktsiaid, nagu Affirm (AFRM), Airbnb (ABNB), SoFi Technologies (SOFI) ja Shopify (SHOP), mis kõik näitasid kuuga 30%-78% tootlust. Üldiselt näis möödunud kuul, et mida rohkem mingi aktsia varasemalt ülemüüdud oli, seda suurem oli tõusuprotsent jaanuaris.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon