Kuidas Edwards Lifesciences elusid päästab? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas Edwards Lifesciences elusid päästab?

Raido Tõnisson

08.02.2023 11:11

iStockphoto

Keskpankade intressitõsted ja võimalik majanduslangus on langetanud paljude kasvuaktsiate turuväärtusi, võrreldes 2021. aasta tipuga. Hinge on lastud tõmmata ka Edwards Lifesciencesil, hoolimata selles, et südame- ja veresoonkonnahaigused on maailmas surmapõhjusena esikohal, edestades isegi vähki. Vaatame, kuidas ettevõte esmapilgul lootusetut olukorda parandada üritab ja kuidas ta ise sellest kasu lõikab.

Edwards Lifesciencesi ajalugu ulatub aastasse 1958 ehk aega, mil südame- ja veresoonkonnahaigustesse suremine kõige kiiremat kasvu hakkas näitama. Lisaks sellele, et praeguseks on sellest saanud peamine surmapõhjustaja maailmas, on see paljudes riikides ka tervishoiukulutuste poolest esikohal.

Ettevõtte põhiturul, USA-s, moodustavad kulutused tervishoiule kõikidest riikidest kõige enam, ulatudes 2021. aastal ligi 18%-ni riigi aastasest SKP-st, võrreldes maailma keskmise 9,8%-ga. Tuntud USA audiitor- ja analüüsibüroo Deloitte’i hinnangutel USA tervishoiukulutused kolmekordistuvad aastaks 2040 ja hõlmavad enda alla 26% kogu SKP-st.

Kuna kardiovaskulaarsed haigused on oma loomult ajas süvenevad, on Edwards Lifesciencesi tootevalik nende ravimiseks väga lai, nõudes pidevat edasiarendust ja hõlmates tihtipeale ka eritellimusi patsiendi individuaalsetest vajadustest lähtuvalt.

Allolev graafik näitab, et erinevalt viimastest aastakümnetest ei ole südame- ja veresoonkonna haigustega seotud surmajuhtumite arvu muutus alates 2018. aastast kokkuvõttes olulisi paranemise märke näidanud, viidates, et olemasolevad meetodid on end ammendanud ning tähendades, et vajadus uute lahenduste järele on veelgi suurem.

Allikas: ARK Invest

Ettevõtte põhisihtgrupiks on südameklapi rikkega inimesed, kelle puhul vahetatakse ühe võimalusena südameklapp välja vastava proteesi vastu. Edwards Lifesciences toodab ka mitmeid abimaterjale, nagu annuloplastika rõngad, millega on võimalik vigast südameklappi parandada ja taastada selle normaalne funktsioon. Lisaks leidub ettevõtte tooteportfellist „Critical Care“ segmenti kuuluvaid tooteid, mille eesmärk on pigem ennetada haiguseid, parandada diagnoosimist ja töötada patsientidele välja individuaalsed raviplaanid. See hõlmab näiteks südametöö ja vedelikutaseme jälgimiseks vajalikke seadmeid, aga ka teisi mini-invasiivseid meditsiinitooteid.

Edwards Lifesciences omab enda valdkondades juba enam kui 60 aasta pikkust juhtpositsiooni, olles ühtlasi teerajaja südameklapi ravimeetodite arendamises. Sealjuures ei ole ettevõte jalgu seinale visanud, vaid tegeleb praegu veelgi keerukamate tehnoloogiate väljatöötamisega, mille järele tööstus januneb. Üheks peamiseks arenduskohaks on väheminvasiivsete ravi-või vahetusvõimaluste leidmine mitraal- ja trikuspidaalklapile, mille rikked on aordiklapihäirete kõrval ühed enimlevinumad.

Seni teenib Edwards Lifesciences suurema osa oma tuludest transkateetri aurdiklapi asendustoodete müügist, moodustades 2019. aastal 63%, kuid aastatel 2020 ja 2021 juba 65% kogutuludest. Ettevõte teeb märkimisväärseid investeeringuid varem nimetatud tehnoloogiatesse, ehki praegu on need enamasti veel arendus- või kliinilises faasis. 2022. aasta kokkuvõttes näitasid segmendi tulud stabiilselt 5%-list käibekasvu, mistõttu osakaal kogumüügist püsis eelneva aastaga samal tasemel.

Oluliselt kiiremini kasvas 2022. aastal aga mitraal- ja trikuspidaalklapi raviga ja vahetusega tegelev segment, näidates 50% tulude suurenemist võrreldes 2021. aastaga. Osakaaluna tuludest moodustab see segment siiski vaid marginaalse osa ehk 2%, kuid segmendi kasvupotentsiaal on ka kõige suurem.

Järsk käibekasv oli eelkõige tingitud mitraal- ja trikuspidaalklapi ravi ja vahetuse süsteemide PASCALi ja Cardiobandi turule toomisest 2021. aastal, mis varasemalt on näidanud kliinilistes uuringutes tööstuse jaoks murrangulisi tulemusi. Tasub ära märkida, et 2022. aasta tulud teeniti suures osas vaid Euroopast, samas kui neljandas kvartalis laieneti tootega ka USA-sse.

Kuigi Edwards Lifesciences on juhtiv ülemaailmne ettevõte igas tema tootesarjas, on meditsiinitehnoloogia valdkond vägagi konkurentsirikas. Ettevõtte põhisegmendis, aordiklapi transkateetri asendamise valdkonnas on peamiseks konkurendiks Medtronic ja Abbott Laboratories, mis turuväärtuse poolest ületavad Edwards Lifesciencesi 2-3kordselt.

Transkatesteeritud mitraal- ja trikuspidaalklapi valdkonnas on suurimaks konkurendiks samuti Abbott Laboratories, kuid kuna tegemist on ühe kõige rohkem edasiarendamist vajava valdkonnaga, on turule sisenenud ka mitmeid väiksemaid ettevõtteid, kelle peamiseks tegevusalaks ongi arendustegevus. „Critical Care“ segmendi konkurendid, nagu ICU Medical ja Pulsion Medical Systems, endast olulist ohtu ei kujuta, kuna need on Edwards Lifescience’ist palju väiksemad ettevõtted ja selle segmendi tulud moodustavad kogumüügist vaid väikese osa.

Edwards Lifesciencesi tulud on ajalooliselt näidanud kiiret kasvu, ulatudes 2022. aastal 5,38 miljardi dollarini ja suurenedes võrreldes 2021. aastaga 3% võrra. Kuigi tulud USA-st moodustavad üle poole kogutuludest, oli eelmisel aastal märkimisväärne mõju muude turgude valuutakursside muutustel, mis ettevõtte jaoks liikusid ebasoodsas suunas. Neid muutusi arvestamata ulatus käivekasv eelmisel aastal 8%-ni. Kolmeprotsendiline kasv on ajaloolisest keskmisest mõnevõrra aeglasem, kuid käesolevaks aastaks ootab ettevõtte 9-12%list käibekasvu, mis on juba lähemal normaalsele tasemele.

Positiivne on siiski see, et 2022. aastal olid peamised väljakutsed sektoriülesed, hõlmates tarneahela probleeme ja tööjõu puudust. Ka infaltsioonisurve mõjutas tööstust, ehkki Edwards Lifesciences tuli sellega üsna hästi toime ja suutis oma puhaskasumi eelmisel aastal säilitada 2021. aastaga samal tasemel. Aasta lõpus oli näha ka juba paranemise märke, kui kasumlikkus brutotasandil ulatus 81%-ni, ületades kogu 2022. aasta taset ühe protsendipunktiga ja 2021. aasta neljanda kvartali taset rohkem kui kolme protsendipunktiga.

Puhaskasumi osas ootab ettevõte 2023. aasta kokkuvõttes 2,45 – 2,60 suurust lõpptulemit aktsia kohta, mis ületab eelneva aasta taset kuni 6%-ga. Vastav marginaal saavutas oma viimaste aastate tipptaseme 2021. aastal 29% juures, langedes edaspidi pisut, kuid ületades järgnevatel aastatel siiski oma viimase 4 aasta keskmist taset (25%).

Allikas: Edwards Lifesciences

Kokkuvõttev võrdlus tööstuse teiste ettevõtetega näitab, et põhikonkurendi Abbott Laboratoriesiga võrreldes on Edwards Lifesciences viimasel 3 aastal küll keskmiselt 2 protsendipuntki võrra aeglasemat kasumikasvu näidanud, kuid seda peegeldab ka madalam oodatav P/E suhtarv 2023. aastaks. EV/EBITDA suhtarv on Edwards Lifesciencesil konkurentidest mõnevõrra kõrgem, peegeldades investorite ootust, et ettevõte suudab oma kulumieelset kasumit kiiremini kasvatada.


Allikas: Bloomberg

Edwards Lifesciencesi (EW) aktsia sulgemishind oli 7. veebruaril 80,04 dollarit, olles kukkunud oma 2019. aasta novembrikuu taseme lähedale. 2020. aasta pandeemiaga alguse saanud ralli kestis kuni 2021. aasta detsembrini, kui aktsia hinna tipuks jäi 129,55 dollarit. Praeguseks on aktsia oma tipust langenud 38% võrra.


Allikas: Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon