Buffetti ja Tepperi investeerimisotsused IV kvartalis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi investeerimisotsused IV kvartalis

Raido Tõnisson

17.02.2023 11:15

iStockphoto

Nädala alguses avaldasid USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2022. aasta neljandas kvartalis. Vaatame üle, millised väärtpaberid fondijuhtide meeltes mõlkusid ja kas nende mõtlemises võis täheldada ka sarnasusi.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 18,5 miljardit dollarit.

2022. aasta IV kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 32 aktsiat, mis on võrreldes eelneva kvartaliga suurenenud kahe võrra. Portfelli koguväärtus jäi kvartalivõrdluses üldjoontes stabiilsele tasemele, vähenedes vaid marginaalsel määral 1,35 miljardi dollari juurde. Ka struktuurse poole pealt jäi portfelli ülesehitus suures osas samaks – endiselt on suurimaks positsiooniks puhta energia tootja Constellation Energy Corporation, mille aktsiaid küll 8% ulatuses neljandas kvartalis müüdi. Järgnevad tehnoloogiahiiglased Alphabet ja Amazon, millest viimast ostis Tepper väiksemal määral ka juurde.

Kui müüdud väärtpaberitest sulges Tepper neljandas kvartalis vaid ühe positsiooni, 2021. aasta alguses soetatud väetiste müügiga tegeleva Mosaic Company, siis uute aktsiate lisamisel oli fondijuht märksa aktiivsem. Kokku investeeris Tepper kolme uude ettevõttesse, millest kõige rohkem vaba raha läks laiapõhjalist meelelahutusteenuste portfelli omavasse Walt Disney’sse.

Uus positsioon võtab enda alla 2% portfelli kogumahust, olles 14. suurim investeering kogu portfellis. Vaba aja veetmisega on seotud teinegi uus investeering, Eldorado Resorts, mis haldab nii kasiinosid, hotelle, restorane, baare jms. Väiksemal määral ostis Tepper neljandas kvartalis autodesse mitmesuguseid tehnoloogilisi lahendusi arendava Aptivi aktsiaid.

Neljandas kvartalis täiendas Tepper ka mitut olemasolevat positsiooni, sh kasutades naftafirma Chesapeake Energy aktsia ostuõigusi vastava positsiooni suurendamiseks (+181%). Osalust suurendati ka meditsiiniasutuste portfelli haldavas ettevõttes HCA Healthcare (+143%), mis võtab nüüd enda alla 3,3% portfelli kogumahust. Vähemal määral soetas Tepper juurde valdavalt tehnoloogia- ja kasvuaktsiaid, sh Salesforce, Uber, Alibaba, ning varem nimetatud Amazon.

Tepper vähendas möödunud kvartalis riski ühtekokku kaheksa olemasoleva positsiooni puhul, eesotsas Alerian MLP ETF-ga (−49%), mis koondab endas üksnes Master Limited Partnership ettevõtlusvormiga firmasid, st enamjaolt naftaettevõtteid. Juba teist kvartalit järjest müüs fondijuht esmakordselt 2016. aasta alguses ostetud Meta Platformsi väärtpabereid, ehkki müües viimases kvartalis palju rohkem aktsiaid kui eelnevas kvartalis (−34% vs 12%).

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffett on üks kõigi aegade edukamaid investoreid, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt ning tema väärtus on kasvanud 109,3 miljardi dollarini (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda). Buffett on tuntud ka omanimelise indikaatori poolest, mis on turuosaliste seas laialt kasutatav mõõdupuu otsustamaks, kas aktsiaturg on parasjagu üle- või alahinnatud.

Neljandas kvartalis Warren Buffetti portfelli väärtus kvartalivõrdluses erinevalt Tepperi portfellist kasvas, ulatudes 299,0 miljardi dollarini (+1%), ehkki aastataguse neljanda kvartaliga võrreldes on väärtusest kadunud ligi 30 miljardit dollarit ehk 10%. Sarnaselt Tepperile on püsinud Buffetti portfellis suurimate positsioonide esikolmik muutumatuna, ehkki väiksemas mahus tehinguid nende aktsiatega on siiski tehtud. Ühe märkimisväärsema sammuna Buffetti poolt võib välja tuua Apple’i positsiooni suurendamise 334 tuhande aktsia võrra, viies Berkshire’i osaluse ettevõttes 5,8% peale. Kuna Apple moodustab Buffetti portfellist koguni ligi 39%, siis protsentuaalselt suurenes Apple’i positsiooni koguväärtus portfellist üsna olematul määral.

Muudest ostudest suurendas Buffett neljandas kvartalis 2022. aasta esimeses kvartalis soetatud massimeedia konglomeraadi Paramount Global positsiooni, mis mõneti läheb kokku Tepperi panuste suurendamisega meelelahutus- ja vaba aja sektorile. Ostumahud ei olnud aga siingi suured, kuna positsiooni suurendati vaid 3% võrra ja kogu positsioon moodustab veidi rohkem kui pool protsenti portfelli kogumahust. Veidi suuremal määral, 21% ulatuses, ostis Buffett juurde ehitusmaterjalide tootja Louisiana-Pacificu väärtpabereid.

Müügipoolel Buffett olemasolevaid positsioone küll ei sulgenud, kuid vähendas olulisel määral pooljuhtide tootja Taiwan Semiconductori positsiooni, millele Buffett alles 2022. aasta kolmandas kvartalis suure panuse tegi. Kui positsiooni ostuhind jäi vahemikku 69 – 92 dollarit, siis müügitehing sooritati vahemikus 60 – 83 dollarit aktsia kohta, andes põhjuse arvata, et investeering võis Buffettile kahjumlikult lõppeda.

Ligi 91% võrra vähendas Buffett panganduses tegutseva U.S. Bancorpi positsiooni, mis on portfellis juba alates 2006. aastast. See oli teine järjestikune kvartal, mil Buffett üht oma lemmikaktsiat müüs – kolmandas kvartalis vähendati positsiooni 35% võrra. Ka üht teist pikaajalist positsiooni vähendas Buffett olulisel määral, müües ära 59% Bank of New York Melloni aktsiatest. Kuna sellegi müügiga oli Buffett kolmandas kvartalis juba algust teinud, ei olnud neljanda kvartali jätkumüük nii suur üllatus kui Taiwan Semiconductori müük.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon