ChatGPT ja AI – mööduv haip või maailma muutev megatrend? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

ChatGPT ja AI – mööduv haip või maailma muutev megatrend?

Raido Tõnisson

28.02.2023 09:43

iStockphoto

Kuigi tehisintellekti (artificial intelligence) mõiste ei ole mitte midagi uut ja selle edasiviimisega on tegeletud juba aastaid, on valdkonnaga seonduv muutunud viimasel ajal eriti kuumaks teemaks. Investorite vaatest näib, et 2023. aastal on huvi kõikide teiste megatrendide pealt koondunud kokku tehisintellekti valdkonnale, mida peegeldab ka tehisintellekti ja robootika tööstuses tegutsevate ettevõtete turuväärtuse järsk suurenemine.

Pöördelise momendi tehisintellekti valdkonda tõi vestlusroboti ChatGPT loomine startup-ettevõtte OpenAI poolt, mille suurim investor, Microsoft (MSFT), on projekti rahastanud mitme miljardi dollari ulatuses, plaanides veel investeerida 10 miljardit dollarit. Lisaks sellele, et investeeringu järgselt saaks Microsoft õiguse ligi 75%-le OpenAI teenitavast puhaskasumist, suureneks tema osalus ettevõttes 49% peale. Lisaks loob see Microsoftile suurepärased võimalused oma otsingumootori, Bingi, turuosa potentsiaalseks suurendamiseks.

Nimelt on Microsoft oma otsingumootorit integreerimas ChatGPT-ga, mis võimaldaks senisest veelgi tõhusamat info leidmist veebis. Praegu domineerib otsingumootori turgu Alphabeti (GOOG) Google, kes vastuseks Microsofti plaanidele on arendamas Bard nimelist tehisintellektil põhinevat robotit.

Tehisintellekti valdkonna elavnemine ei piirdu vaid kahe tehnoloogiahiiglase omavahelise heitlusega, vaid on üsna lühikese ajaga pälvinud ka väiksemate ettevõtete tähelepanu ülemaailmselt. Andmeteenuse ettevõte FactSet on kokku kogunud andmed selle kohta, mitu korda on S&P 500 ettevõtetted oma esitatud kvartaliaruannetes ja investorkõnedes maininud märksõna „tehisintellekt“. Ehkki viimase nelja aasta jooksul suuri muutusi ei ole toimunud, on kasv suuremat pilti vaadates olnud eksponentsiaalne, ulatudes alates 2003. aastast keskmiselt 22% aastakasvuni.

Arvestades, et ChatGPT turuletoomine jäi 2022. aasta lõppu ja et mitmed teised ettevõtted on hakanud oma tehisintellekti projektidele 2023. aastast rohkem tähelepanu pöörama, võib eeldada, et alates 2023. aastast on tehisintellektiga seotud arengud ja tegevused muutumas investoresitlustes üheks peamiseks teemapunktiks.


Allikas: Factset

Tehisintellekti kasutusvõimalused ei ole mitte ainult tehnoloogiaettevõtete pärusmaa ja selle võimalusi kasutatakse ära juba pea igas sektoris. Globaalse konsultatsiooniettevõtte Accenture’i hinnangul võimaldab tehisintellekti kasutuselevõtt äris märkimisväärselt parandada ettevõtte kasumirida, mistõttu on ka investorite huvi tehisintellektiga seotud arengute osas konkreetse ettevõtte puhul üha suurenemas.

Accenture’i nägemuse kohaselt suurendab tehisintellekti õnnestunud kasutuselevõtt 16 põhitööstuse lõikes kasuminumbrit 2035. aastaks keskmiselt 38%, võrreldes sellega, kui tehisintellekti ei oleks kasutusele võetud. Kõige positiivsemalt peaks tehisintellekt mõjutama haridusvaldkonda, mille puhul nähakse 84% kasumikasvu potentsiaali ning majutus- ja toitlustusteenuseid pakkuvate ettevõtete puhul, kus tehisintellekti kasutuselevõtul peaks kasuminumbritele olema 74%line positiivne mõju. Kõige väiksemat kasutegurit nähakse kommunaalteenuste sektori ja sidesektori puhul, kus positiivset mõju kasumile hinnatakse vastavalt 9% ja 17% ulatuses.

LHV Kasvukonto valikus olev iShares Automation & Robotics UCITS ETF (RBOT) võimaldab tehisintellekti ettevõtetesse investeerida pikaajaliselt ja kasvõi alates ühest eurost. Fond koondab endas robootika ja automatiseerimise valdkonnas tegutsevaid ettevõtteid üle maailma, sh juhtiv programmeeritavate mikrokiipide tootja Lattice Semiconductor, tööstusautomaatika pakkuja Rockwell Automation ja täppisfotoonika arendaja Novanta, kelle seadmed leiavad kasutust peamiselt meditsiinis.


Allikas: Yahoo. Finance

Kasvukonto üksikaktsiate valikus on peale Alphabeti ja Microsofti tehisintellekti valdkonnaga kõige lähemalt seotud viimasel ajal pigem pilveteenuste arendajana tuntud IBM (IBM), mis on oma põhitegevuse fookust enam kui 100 tegutsemisaasta jooksul juba mitmeid kordi ümber kujundanud. Tehisintellektiga on IBM seotud mitmel moel, ühelt poolt omandades 2017. aastal masinõppe abil uusi täiustatud juhiabisüsteeme arendava Mobileye ja tehes eduka spin-offi 2022. aastal. Teisalt on IBM alates 2020. aastast kokku ostnud veel vähemalt viis tehisintellekti idufirmat, sh Databand.ai, Turbonomic ja ReaQta.

Et paremini mõista, kui suurt huvi ChatGPT inimeste seas on tekitanud, on andmekogumisplatvorm Chatr illustreerinud kolme populaarsema platvormi (ChatGPT, Instagram ja Spotify) põhjal, mitu päeva alates nende turuletoomisest on läinud, et jõuda ühe miljoni kasutajani. Kui Instagram - Meta Platformsi üks suuremaid edulugusid – jõudis miljoni kasutajani ligikaudu 75 päevaga ja maailma juhtiv striiminguplatvorm Spotify 150 päevaga, siis ChatGPT-l kulus selleks vaid 5 päeva. Võib vaid kujutleda, kui suure osa internetile ligipääsu omavast maailma elanikkonnast kasutab tehisintellekti platvorme, sh ChatGPT, 2023. või 2024. aasta lõpuks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon