LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad veebruaris - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad veebruaris

Raido Tõnisson

06.03.2023 09:36

LHV

Kuigi pärast tugevat jaanuarit võeti tuisukuul aktsiaturgudel suund taaskord allapoole, tegid LHV kliendid enamasti tehinguid tugevate tehnoloogiaaktsiatega, sh Tesla, Nvidia ja Meta Platforms. Kümnest populaarseimast ettevõttest avaldasid oma neljanda kvartali tulemused veebruaris koguni 7, mis osaliselt põhjendab klientide suurt huvi nende aktsiate vastu.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad veebruaris (kauplemismahu järgi kahanevalt).
Allikad: LHV, Finviz

Tesla (TSLA)

Elektriautode tootja, kuid ka tehisintellekti ettevõttena tuntud Tesla on LHV klientide vaieldamatu lemmik olnud juba pikka aega, püsides kauplemismahtude poolest kindlalt esikohal ka veebruaris. Kui veel eelmise aasta lõpus võis tunduda, et Tesla aktsia on oma jõu lõplikult kaotanud ja liigub valuatsioonide poolest võrreldavamale tasemele autotööstuse keskmisega, siis nii jaanuar kui ka veebruar on tõestanud vastupidist. Aktsia hinna kiire taastumine tegi ettevõtte tegevjuhist Elon Muskist veebruari lõpuks taas maailma rikkaima inimese, kes vahepeal oli vahetanud kohad LVMH juhiga ja langenud teisele kohale.

Tesla aktsia tugevnemine jätkus veebruaris põhjusega. Tõenäoliselt mõjutas ühelt poolt aktsia hinna kallinemist jaanuaris avaldatud tugevate neljanda kvartali tulemuste järelmõju koos kindla prognoosiga 2023. aastaks, kuid teisalt on ettevõtte teinud suuri investeeringuid uutesse tehastesse, et peagi välja tulla uute, hinnatundlikematele klientidele suunatud elektriautodega, mis võimaldab Teslal suurendada oma tarneid.


Allikas: Yahoo.Finance

Nvidia (NVDA)

Kiibitootja Nvidia aktsia liikus veebruaris valdavalt külgsuunaliselt, ehkki kogu kuu tootlusmäär pandi paika sisuliselt ühe päevaga. Nimelt avaldas Nvidia 23. veebruaril oma IV kvartali tulemused, mis vaimustas investoreid mitmel moel. Ettevõte saavutas neljandas kvartalis oodatust kõrgemad kogutulud (6,05 miljardit dollarit vs oodatud 6,02 miljardit dollarit) ning ületas sealjuures analüütikute kasumiprognoose (0,88 dollarit aktsia kohta vs 0,82 dollarit).

Lisaks seadis Nvidia käesolevaks kvartaliks küllaltki kõrge käibeprognoosi (6,5 miljardit dollarit), mis on küll 22% vähem eelmise aasta esimeses kvartalis teenitust, kuid ületab analüütikute vastavaid ootusi 0,2 miljardi dollariga. Tõenäoliselt pakkus investoritele suurt rõõmu ka see, et samal ajal kui kogutulu viimases kvartalis langes aastavõrdluses, suurenesid tehisintellekti toodete segmendi tulud 11% võrra, tingituna klientide suurematest tellimusmahtudest. Tulemuste avalikustamise järgsel päeval kerkis Nvidia aktsia ligi 13% võrra, ehk kõrgeimale tasemele alates 2022. aasta aprillist.


Allikas: Yahoo.Finance

Enphase Energy (ENPH)

Mikroinverterite, salvestite, elektriautode laadijate ja teiste päikeseenergialahenduste müüja Enphase Energy ei ole LHV klientide enimkaubeldud aktsiate tabelis just tihe külaline, kuid veebruaris osutus see populaarsuselt kolmandaks. Kuigi alates 2023. aasta algusest ei ole Enphase’i aktsial kuigi hästi läinud, kaotades viiendiku oma väärtusest, näitas aktsia veebruaris muidu negatiivse sentimendiga aktsiaturu suhtes üsna korralikku vastupanu, jäädes kuu kokkuvõttes marginaalselt plussi.

Kuu esimeses pooles avalikustas Enphase Energy oma 2022. aasta neljanda kvartali tulemused, mis järjekordselt tõestasid ettevõtte dominantsust päikeseenergia turul. Olulist paranemist näitasid aastavõrdluses nii müügitulu kui ka puhaskasum, mis suurenesid vastavalt 69% 2,3 miljardi dollarini ja enam kui 2,5x 2,94 dollarini aktsia kohta. Optimismi lisab ka see, et Enphase’i katvad analüütikut on keskpika perioodi suhtes üsnagi optimistlikud, lootes järgmise kolme aasta jooksul näha keskmiselt 19% käibekasvu aastas. Võrdluseks, tervikuna hinnatakse pooljuhtide tööstuse käibekasvuks samal ajal keskmiselt 8,3% aastas.


Allikas: Yahoo.Finance

Block (SQ)

Block, endise nimega Square, on ülemaailmselt tegutsev maksete töötlemise platvormi haldaja, kes vahendab oma platvormil ka Bitcoini makseid. Kuna Bitcoini tehingutasud moodustavad suure osa ettevõtte kogutuludest (2022: 41%; 2021: 57%), korreleeruvad ka ettevõtte tulemused üsna hästi turuosaliste üleüldise huviga Bitcoini järele ja krüptoraha hinnaliikumisega. Seega on Blockile, nii nagu ka Bitcoinile, 2023. aasta alanud edukalt, kuid veebruaris on toimunud tagasilangus.

Veebruari lõpus avaldatud 2022. aasta neljanda kvartali tulemuste kohaselt jäid ettevõtte tulud kooskõlla analüütikute ootustega, suurenedes aastaga 14%. Kuigi kasumirida jäi prognoosidele alla (0,22 dollarit aktsia kohta vs oodatud 0,28 dollarit), kallines aktsia tulemuste järgselt ligi 8% võrra. Koondtulemustest märkimisväärsem areng hõlmas ettevõtte Bitcoini maksete töötlemisega seotud segmenti (Cash App), mille brutokasum näitas aastaga 64% suurenemist.


Allikas: Yahoo.Finance

Shopify (SHOP)

E-kaubanduse valdkonna tõusev staar Shopify’i jaoks veebruar küll leevendust ei toonud, kaotades oma väärtusest ligi 18%, kuid alates aasta algusest kaupleb aktsia siiski samas ulatuses plusspoolel. Kui kuu esimene pool Shopify aktsia hinnale kokkuvõttes suuri muutusi ei toonud, siis 16. veebruaril koos IV kvartali tulemustega avalikustatud finantsprognoos 2023. aasta kohta tuli investoritele küllaltki negatiivse üllatusena, arvestades, et viimasel kvartalil ja ka 2022. aastal on Shopify näidanud üsna kiiret kasvu ning ületanud analüütikute ootuseid nii tulude kui ka kasumite osas.

Tuntud investoritest on Shopify aktsiate langust ära kasutanud ARK fonde juhtiv Cathie Wood, kes täiendas oma Shopify positsiooni tulemustele järgnenud päevadel kokku 700 tuhande aktsia ulatuses.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti aprillis arvukalt tehinguid ka Meta Platformsi META (kuine muutus: +15,3%), Microsofti MSFT (+0,5%), Netflixi NFLX (−10,7%), Cloudflare’i NET (+13,0%) ja Alphabeti GOOGL (−9,4%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Meta PlatformsMicrosoftNetflixCloudflareAlphabet.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon