Mida õppida legendaarselt investorilt Mohnish Pabrailt? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida õppida legendaarselt investorilt Mohnish Pabrailt?

Raido Tõnisson

15.03.2023 12:37

Forbes

Maailma üht edukamat väärtusinvestorit Mohnish Pabraid võiks nimetada lausa tänapäeva Warren Buffettiks või Charlie Mungeriks, ehkki ta ei ole oma tuntuse kasvatamisse nii palju panustanud kui kaks viimast. Vaadates Pabrai põhimõtteid aktsiainvesteeringute osas, on need tihtipeale risti vastupidised keskmise jaeinvestori põhimõtetest, pakkudes võimalikku seletust sellele, miks Pabrai on aasta-aastalt tootluse poolest turgu ületanud, aga keskmine investor sellele hoopistükkis alla jäänud.

1964. aastal Indias sündinud Monish Pabrai kogus oma esimese algkapitali IT-nõustamist pakkuva ettevõtte Transtech loomisega 1991. aastal, mille ta 9 aastat hiljem, dotcom mulli haripunktis, 6 miljoni dollari eest maha müüs. Sajandivahetuse ajal asutas Pabrai omanimelise investeerimisfondi, ehkki investeerimisega oli ta algust teinud juba 1995. aastal ehk 31-aastaselt.

Kuigi võrreldes näiteks Warren Buffettiga alustas Pabrai investeerimisega üsna hilises eas, on tema 1 miljoni dollarini suurune algkapital tänu oskuslikult valitud aktsiatele kasvanud 2023. aasta seisuga hinnanguliselt 150 miljoni dollari suuruseks varanduseks, millele andsid märkimisväärse tõuke just algusaastad. Kui aastatel 1995 – 1999 kujunes Pabrai keskmiseks aastatootluseks 43%, siis kogu oma hiilgeaja jooksul kuni 2013. aastani näitas portfell igal aastal keskmiselt 26% kasvu, saavutades perioodi lõpuks enam kui 62 miljoni dollari suuruse koguväärtuse.

Tasub arvestada, et selle aja sisse mahtus nii dotcom mulli lõhkemine 2000. aastal kui ka ülemaailmne finantskriis 2007-2009, mil ta kaotas kolme aasta jooksul suure osa oma portfellist. Võrdluseks, S&P 500 indeks kallines samal 18-aasta pikkusel perioodil keskmiselt 7% võrra aastas, mil algsest ühest miljonist dollarist saanuks lõpuks „vaid“ 3,2 miljonit dollarit.

Allikas: Gurufocus

Nagu mainitud, lähtus Pabrai oma investeerimisstrateegia väljatöötamisel pea täielikult Warren Buffetti põhimõtetest, olles sealjuures ka üks vähestest, kes on maksnud ainuüksi 650 tuhat dollarit selle eest, et Buffettiga õhtust süüa. Aja jooksul on ta maailma kuulsaimalt investorilt õppinud nii mõndagi ja 2007. aastal andis ta välja raamatu „Dhandho investor“, mis tutvustab Pabrai väärtusinvesteerimise põhimõtteid üksikasjalikumalt.

Kokkuvõtvalt on Pabraile pikaajalise edu toonud alljärgnevate pidepunktide järgimine:

  • Osta pikaajalise tegevusajalooga ettevõtteid, millel on selgesti määratletud ärimudel ja mida on lihtne analüüsida.
  • Osta lihtsasti arusaadavaid ettevõtteid ülimalt pikaldaste muutustega tegevusvaldkondades.
  • Osta allasurutud hinnaga ettevõtteid allasurutud sektorites. See tähendab, et ostuhind peab olema sedavõrd madal, et isegi keskpärane müügitehing toob hea tulemuse.
  • Osta ettevõtteid, millel on tugev ja püsiv konkurentsieelis ehk nn vallikraav.
  • Ära tee palju investeeringuid, kuid sobiva leidmisel panusta suurelt sellele ettevõttele, mida turg on valesti hinnanud.
  • Osta ettevõtteid, mis kauplevad suurel määral allpool oma sisemist fundamentaalväärtust. Seega, isegi kui tulevik kujunev oodatust kehvemaks, on investeeringu kaotuse tõenäosus väike.
  • Otsi madala riski ja suure määramatusega ettevõtteid – väga keeruline on leida ettevõtteid, mille tulevik on selge, kuid mis kauplevad allpool oma sisemist väärtust.
  • Parem olla kopeerija kui ümberkujundaja – investeeri ettevõtetesse, mille juhid on korduvalt näidanud oskust ideid teistelt üle võtta ja neid skaleerida.

Vaadates, millistes ettevõtetes Pabrai neid põhimõtteid järgides praegu potentsiaali näeb, on pilt üsnagi kontsentreeritud. Portfelli tuuma moodustab vaid üks ettevõte, mikrokiipide tootja Micron Technology, mille osakaal portfelli kogumahust ulatub koguni 77%ni. Suuruselt teine positsioon on alternatiivsetesse varaklassidesse investeeriv varahaldusfirma Brookfield, mis moodustab 18%.

Esmakordselt investeeris Pabrai Micron Technologysse 2018. aasta lõpus, misjärel on ta positsiooni suurendanud pea igal järgneval kvartalil ning seda üsna olulisel määral. Loogika Micron Technologysse tehtud panuse taga näib üsna hästi seletatav Pabrai enda investeerimispõhimõtetega, tuues välja tugeva rahavoo ja atraktiivse hinnataseme. 2023. aasta märtsi seisuga oli Micron Technology 12-kuu tagasivaatav P/E suhtarv 10,05 ning ettevõte hoiab 59 miljardi dollarilise turuväärtuse juures oma kontodel ligi 9 miljardit dollarit vaba raha.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon