Aristoniga tuba ja vesi soojaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aristoniga tuba ja vesi soojaks

Erko Rebane

21.03.2023 11:45

Shutterstock

Itaalia päritolu soojendamislahenduste tootja Aristoni juured ulatuvad aastasse 1930, mil Aristide Merloni asutas kaalumisseadmeid tootva Industrie Merloni. 1960-ndatel hakati Ariston brändi all tootma elektrilisi veesoojendeid, saavutades 70-ndatel Itaalias sellel turul juhtiv positsioon ja võttes seejärel ette Lääne-Euroopa riigid. Turuliidrina siseneti 80-ndatel boilerite tootmise ärisse ja järgevatel aastakümnetel omandatud ettevõtete läbi kasvati vee ja ruumi soojendamise äris globaalseks liidriks.

2021. aastal sai ettevõtte nimeks Ariston Group ja sama aasta lõpus noteeriti aktsia ka Itaalia börsil. Kaasatud 915 mln eurot on kasutatud kasvuvõimaluste haaramiseks. Ariston Grupi alla kuulus 2022. a seisuga 64 ettevõtet, kes tegutsevad kokku 42 riigis (edasimüüjad 166 riigis). Üle 60% ettevõttest kuulub Merloni perele, kes tänu eritüüpi A-klassi aktsiatele omavad hääleõiguslikest aktsiatest koguni üle 90%.

Nii kommerts- kui ka jaekliente teenindava Aristoni käive on jaotatud kolme segmenti: thermal comfort, components ja burners. Kuna esimene segment moodustas mullu 92% käibest, siis defineerivad ettevõtet just need tooted. Sinna alla kuuluvad elektrilised soojuspumbad, millega saab kuluefektiivsemalt soojendada/jahutada nii ruumi kui ka soojendada vett (Nimbus, Arianext Link, Energion, Aerotop); energiasäästlikud gaasil (condensing) ja elektril (ja ka päikeseenergial) töötavad veeboilerid ja kogu tehniline pool, mis võimaldab antud seadmeid rakenduse teel juhtida ja monitoorida.  Komponentide üksuses toodetakse kütteelemente ja termostaate erinevatele kodu- ja tööstusseadmetele.  Põletite üksuses valmistatakse põleteid nii kütteks kui ka erinevate tööstusprotsesside jaoks.

Thermal comfort segmendis on oluline eristada seadmeid, mis töötavad taastuvate allikatega (elekter ja päike) ja mis põhinevad fossiilsetel allikatel (osad neist on suuteliselt ka vesinikule üle minema). Neljanda kvartali konverentsikõnes toodi välja, et firma üleilmsest käibest moodustavad konkreetselt taastuvatel allikatel töötavad soojuspumbad 20%.

Nii palju on veel teada, et Euroopa käibest (64% kogukäibest) moodustasid Aristoni kõik taastuvatel allikatel töötavad tooted 44% ja seega 56% olid fossiilsetel allikatel. Nende eesmärk on suurendada taastuvatel allikatel töötavate toodete osakaalu Euroopas 2025. aastaks üle 60% ja fossiilsete toodete oma jääks alla 40%.

Kui võtta aluseks laiem definitsioon – energiaefektiivsust saavutada aitavad seadmed – siis tõuseb osakaal kogukäibest 77%ni.

Seatud eesmärkidele aitab Aristonil lähemale liikuda käesoleval aasta alguses lõpule viidud oma ajaloo suurima ülevõtt, kui 635 mln euro ja 41,4 mln Aristoni aktsia eest osteti Centrotec Climate Systems, mis suurendab tugevate ja premium brändidega (Wolf, Pro-Klima, Ned Air) oluliselt kohalolu Saksamaa ja Hollandi kiiresti kasvaval soojuspumpade turul. Samuti sisenetakse selle ostuga ventilatsiooniärisse (Brink bränd). Tehing viidi lõpule tänavu jaanuaris ja seega konsolideeritakse Aristoni numbritesse alles käesolevast aastast.  Centrotec Climate Systemsi 2021. aasta käive oli 599 mln eurot ja korrigeeritud EBITDA 84,8 mln eurot. Aristoni enda 2022. a müügitulu oli 2,378 mld eurot (+19,7% YoY) ja korrigeeritud EBITDA 305,3 mln eurot (+10,3% YoY). Töötajate arv suureneb selle ostuga 7975 pealt ligi 10 700ni.

Müüjale väljastatakse kohe 19 mln aktsiat ja lisaks 22,1 mln mitte noteeritud aktsiat, mis on 12 kuu pärast konverteeritavad tavalisteks aktsiateks. Arvestades seda, et Aristonil oli eelmisel aastal ligi 330 mln aktsiat, siis tähendab see aktsiakapitali u 13% lahjendust.

Nagu sai juba mainitud, teenib Ariston lõviosa oma käibest Euroopast (64%), millele järgneb Lähis-Ida koos Aasiaga (22%) ja Ameerika (12%).

Viimasel neljal aastal on Ariston näidanud keskmiselt 10% kasvu aastas. 2022. a kasvas käive 19,7% 2,379 miljardi euroni, M&A-d arvestamata oli kasv 13%. Seejuures hoidis eelmisel aastal mõnevõrra kasvu tagasi septembris kahte nende tehast tabanud üleujutus, mis mõlemad polnud tänavu aasta alguseks veel täielikult töö taastanud. 2023. a tõotab müügitulu tänu Centrotec Climate Systemsi ülevõtule suureneda 33% 3,165 miljardi euroni.

Allikas: Ariston, Bloomberg

Marginaalides tuli Aristonil leppida mullu vähikäiguga, mille taga oli toormete ja energia kallinemine, mida ei suudetud täies ulatuses toodete hindadesse edasi kanda, lisaks M&A lahjendav mõju ja kasvu toetamiseks tehtud üldiste kulutuste kasv.

Allikas: Ariston, Bloomberg

Centrotec Climate Systemsi ülevõtt peaks suurendama ettevõtte puhkaskasumit 2023. aastal 140 miljonilt 211,4 miljonile ja kuigi väljas olevate aktsiate arv kasvab üle 10% võrra, siis peaks analüütikute arvates lahjendatud kasum aktsia kohta kokkuvõttes tänavu hüppama 36% 0,584 eurole. Ülevõtust loodavad nad saada 20-25 mln eurot sünergiat, kuid esimesel aastal realiseeritakse sellest pigem väike osa ja kogu summa peaks olema saavutatav 2025. aastaks.

Allikas: Ariston, Bloomberg

Ariston on positiivset rahavoogu teeniv ettevõte ning selles osas tõotab 2023 tulla juhtkonna sõnul väga hea.

Allikas: Ariston, Bloomberg

Aristonil oli 2022. a lõpus vaba raha bilansis 1,046 miljardit eurot ja võlga 947 miljonit eurot, seega oli neil aasta lõpus positiivne netoraha seis. Kui võtta vabast rahast ära Centrotec Climate Systemsile makstav 635 mln eurot, siis oleks netovõla ja 2023 oodatava EBITDA suhe 1,3x, mida võib lugeda madalapoolseks.  2022. aasta eest plaanitakse makstakse 13 senti dividendi aktsia kohta, mis annab dividendimääraks 1,4%.

2023. aasta väljavaade

Tänu Centrotec Climate Systemsi ülevõtule tõotab Aristoni tänavune käive suureneda üle 30%, kuid orgaaniliselt prognoositakse kasvu 5% lähedale. Marginaalide osas peaks osade toormete hinnalangus pakkuma leevendust, kuid sellele mõjub vastupidise jõuna palgakasv, kallinenud energia ning logistika. Kuna Aristoni jaoks on ärilises mõttes kõige olulisem neljas kvartal, siis eelistatakse aasta alguses anda pigem konservatiivsem prognoos: tänavune EBIT marginaal võiks jääda 9,2–10% vahele (2022. aastal 9,4% ja 2021.a 10,2%). Keskpikas perspektiivis sihivad nad korrigeeritud EBIT marginaali 10% peale või sellest kõrgemale. Ühtlasi jäävad nad vaatamata viimasele suurtehingule M&A osas aktiivseks, kuna turg on fragmenteeritud ja tehnoloogia areneb kiiresti, mis soosib suuremaid ettevõtteid, kelle on ressursse ning efektiivsust.

Ettevõtte kasvu juhib eeskätt see, milline saab olema taastuvate allikatega toodete osakaal võrreldes nendega, mis kasutavad gaasi (praegu on suurem viimase osakaal, ent see on lähiaastatel pöördumas). Nende fookus on mõistagi ülevõttudega liikuda järjest rohkem soojuspumpade turule ja tehes ka ise selleks rohkem kapitalikulutusi, kuna tulenevalt seadme energiaefektiivsusest võrreldes gaasiseadmega ning valitsuste seatud CO2 jalajälje vähendamise eesmärkidest ootab seda turgu ees pikaajaline kasv. Ariston ise prognoosib tänavu Euroopas soojuspumpade turul kasvu kahekohalise kasvu jagu ja osades piirkondades isegi kiiremas tempos. Seevastu gaasiboilerite turg seisab pigem paigal või on languses, sest osades piirkondades aitab turgu toetada uuemate ja efektiivsemate vastu vahetamisest tingitud nõudlus.

Kokkuvõttes räägib ettevõtte kasuks suurenenud fookus taastuvatel allikatel töötavatele vee ja ruumi soojendavatele seadmetele, mille turg on praegu tugev ja peaks jääma selliseks veel pikaks ajaks tulenevalt ka Euroopa soovist parandada hoonete energiaefektiivsust. Samas hoiab seda kasvu tagasi gaasil töötavate seadmete segment, mille nõudlus on pigem kahanemas ja see segment on neil veel paraku üsna arvestatav. Globaalsest käibest moodustavad taastuvatel allikatel töötavad soojuspumbad 20% ja Euroopas kõik taastuvatel allikatel töötavad tooted 44%.

Kuna nad on M&A osas olnud aktiivsed ja kavatsevad seda ka edaspidigi olla, siis on väga võimalik, et seeläbi võivad nad gaasiseadmete segmendi väiksemat atraktiivsust ja nõrkust kompenseerida ja investoritele ikkagi kokkuvõttes positiivset üllatust pakkuda.

Aristoni aktsia Itaalia börsil (valge) ja järgmise 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon