Lindab – Euroopa juhtiv ventilatsiooniettevõte - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Lindab – Euroopa juhtiv ventilatsiooniettevõte

Erko Rebane

22.03.2023 10:11

Autor: LYCS Architecture

Hoonele ventilatsioonisüsteemi paigaldades puututakse suure tõenäosusega kokku Rootsi päritolu ettevõttega Lindab, kelle ajalugu ulatub aastasse 1956, mil Lidhultis asutati pisike plekitöökoda. Aastate jooksul lisandusid tootevalikusse vihmaveerennid ja torud, mis andis 1965. aastast võimaluse suunduda ka ventilatsiooniärisse. Olles 1988. aastal saavutanud Rootsis 1 miljardi Rootsi krooni suurus käibe, alustati 90-ndatel laienemist Euroopasse, võttes esmalt sihikule Ida-Euroopa. Aastakümnete jooksul on orgaanilisele kasvule lisaks ka palju ettevõtteid ära ostetud, saavutades eelmisel aastal 12,366 miljardi Rootsi krooni suuruse müügitulu ja kasvatades töötajate arvu 4853 inimeseni.

2022.a müügitulude järgi jaotus ettevõte kaheks suuremaks segmendiks, teenides ventilatsiooni (õhuvoolu juhtimiseks vajalikud metalltorud ja muud komponendid) pealt 8,44 mld SEK ja metallprofiilidelt (katus ja sein) 3,9 mld SEK.

Allikas: Lindab

Veidi üle poole kogukäibest teenib Lindab Põhjamaadest ja ülejäänud Euroopast. Konkreetsemalt ventilatsioonisegmendis teenitakse 40% käibest Põhjamaadest ja ülejäänud Euroopast. Profiilide segmendi müügist moodustavad Põhjamaad 80%.

Allikas: Lindab

Lindab on pikaajaliselt saavutanud üsna stabiilse müügitulu kasvu, v.a koroonaviiruse pandeemia aastatel 2020 ja 2021, millest taastuti alles täielikult eelmisel aastal. Ventilatsioonisüsteemide segment loodi aruandluses 2018. aastal.

Allikas: Lindab, Bloomberg

Kui vaadata viimase nelja aasta arengut, siis on näha, et ventilatsiooni segmendi tulu pidas koroonaviiruse aastatel palju paremini vastu, näidates CAGR 9,9% kasvu, samas kui kogu ettevõtte viimase nelja aasta käive kasvas keskmiselt 7,3% aastas. Ärikasumi marginaalid on neil üksustel üsna sarnased (2022. aastal oli ventilatsiooni EBIT marginaal 10,4% ja profiilide oma 13,4%).

Ventilatsioonisüsteemide käibe paranemisele on kaasa aidanud paljude ettevõtete omandamised. 2022.a osteti 8 firmat (1,9 mld SEK kogukäibega) ja alates 2020 on neid omandatud 17 tükki. 2022. a müügitulu 28% kasvust oli 11% orgaaniline, 13% omandatud ja 4% tulenes positiivsest valuutaefektist.

Ka tänavune aasta on ülevõtutehingute osas alanud üsna aktiivselt, kui märtsis võeti üle Iiri ventilatsioonisüsteemide ettevõte, mille aastane käive on 100 mln ja veebruaris osteti üks Saksa ettevõte, mille aastane käive on 160 mln SEK.

Põhjus, miks 2021. aastal võis näha marginaalides nõnda suurt tõusu, peitub toormaterjalide hinnatõusus, mis eelmisel aastal aga pöördus ja samal ajal hakkasid mullu suuremat survet avaldama ka kulud (energia, tööjõud). Lindab on avatud terase ja alumiiniumi hinnaliikumisele, kuna profiiilide ja ventilatsioonitorude tootmiseks peab neil olema arvestatav toormete varu, mille hinda vastavalt turuhinnale korrigeeritakse. 2021. aastal toetas hinnatõus nende marginaale, kuid 2022. a teises pooles põhjustas hinnalangus vastupidise efekti. Nende eesmärk on tagada alati suutlikkus oma tooteid valmistada, erinevalt mõnest teisest opportunistlikumast tootjast, kes hangib oma toorme jooksvalt turult ja sellisel juhul võib hea hinna korral teenida paremini vahelt.

2023. aasta väljavaade

Ettevõtte sõnul on 2023. alguses jätkumas samasugused nõrgemapoolsed trendid nagu võis näha 2022. aasta teises pooles. Peaasjalikult on põhjuseks intressimäärade tõus ja nende mõju ehitusturule, mis omakorda pärsib nõudlust Lindabi profiilisüsteemide järele. Negatiivne mõju ventilatsioonisüsteemidele peaks jääma tagasihoidlikumaks, kuna kõrged energiahinnad ja Euroopa Liidu rohepöörde raames püstitatud hoonete renoveerimise ja energiatõhususe tõstmise eesmärk toetavad pikaajalist kasvu.

Lindabi aktsia Rootsi börsil (valge) ja järgmise 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon