Investoreid turuvõnked ei näi heidutavat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investoreid turuvõnked ei näi heidutavat

Raido Tõnisson

24.03.2023 09:37

iStockphoto

Ehkki konsultatsioonifirma J.D. Poweri hiljuti korraldatud uuringu tulemused näitasid investorite kindlustunde langust juba teist kvartalit järjest, ollakse tuleviku osas üldiselt siiski positiivselt meelestatud. Kindlustunde indeksi kohaselt plaanib käesoleval aastal oma investeeringuid vähendada vaid 6% uuringus osalenud investoreist ning seda ajal, mil inflatsioon on saavutanud viimaste aastakümnete kõrgeima taseme, intressimäärasid kergitatakse ajaloo kiireimas tempos ning geopoliitilised pinged ei näi järele andvat.

Uuring koondab endas vähemalt 100 tuhande dollari suurust investeerimisportfelli omavaid USA jaeinvestoreid, kelle kindlustunnet hinnatakse 1000-punktilisel skaalal. Hoolimata sellest, et detsembris pidurdus inflatsioon madalaimale tasemele alates 2021. aasta oktoobrist, langes investorite kindlustunne 2022. aasta neljandas kvartalis 15 punkti võrra 581 punktile, kuid aeglustudes eelneva kvartali 36-punktilisest langusest. Siiski hoiavad 91% investoritest oma olemasolevaid investeeringuid kindlalt puutumatuna, ehkki suurenenud kulutuste tõttu on valmidus uute investeeringute tegemisel mõnevõrra kahanenud.

Mitte üllatuslikult on kõrgem eelkõige nende investorite kindlustunne, kel on oma finantsnõustaja. Viimasel ajal palju populaarsust kogunud tehisintellektil põhinev robo-nõustaja panus kindlustunde paranemisse on uuringu tulemuste kohaselt aga marginaalne, jäädes oluliselt alla päris inimesest nõustajale.


Allikas: J.D. Power

Kindlustunde languse peamiseks põhjuseks näib olevat jätkuvalt üsna kiire inflatsioon ning kartus selle osas, et investorid ei suuda üldise hinnatõusuga ühte sammu pidada. Uuringus vaadeldud kaheksast põhisegmendist on inflatsiooniga seotud mured suurima osakaaluga üldise kindlustunde langusel ning seda olenemata vanusegrupist, portfelli suurusest, soost või sellest, kas nad investeerivad üksi või on neile toeks nõustaja. Vaid 24% uuringus osalenutest uskusid, et nad suudavad inflatsiooniga vähemalt samaväärse tootluse saavutada, võrreldes 27%ga 2022. aasta kolmandas kvartalis.

Siiski, mida suurem on investori portfell, seda kindlamini ta ennast kõrge inflatsiooniga keskkonnas tunneb. Suurema portfelliga investorite kindlustunne on kõrgem ka kõikides teistes segmentides: tõenäolisemalt tehakse tulevikus suuroste, pannakse raha kõrvale hariduskuludeks ja saabuvateks maksukohustusteks ning hinnatakse paremaks oma pensionipõlve.


Allikas: J.D. Power

Soolises arvestuses on tähelepanuväärne see, et naiste kindlustunne jääb oluliselt allapoole meeste kindlustundest (547 vs. 605 puntki), ehkki Fidelity läbi viidud uuringu tulemused näitavad, et naiste suurem riskikartlikkus on neile ajalooliselt toonud meestest kõrgema tootluse. Suuresti seostatakse seda sellega, et naised on paremad osta ja hoia investorid, samas kui meeste investeerimisharjumuste üheks oluliseks märksõnaks on suur tehingute arv.

Vanusegruppide lõikes näib investorite kindlustunne kõige kõrgem nooremate seas, hõlmates Z-generatsiooni ja 1981 – 2001. aastal sündinud milleenlasi, kuid langedes seejärel vastavalt vanuse suurenemisele. Nii jääb beebibuumerite ehk 1946 – 1964 aastal sündinute kindlustunne 57 punktiga alla milleenlastele, ehkki kvartalite lõikes on see püsinud nooremate põlvkondadega võrreldes stabiilsem. Seega võib öelda, et maailmas aktuaalsed teemad ei mõjuta vanemate inimeste kindlustunnet niivõrd palju, kui nooremate puhul.


Allikas: J.D. Power. *Milleenlased: sünd. 1981 - 2001, X-põlvkond: 1965 - 1980, beebibuumerid: 1946 - 1964




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon