LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad märtsis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad märtsis

Raido Tõnisson

04.04.2023 10:16

LHV

Esimesel kevadkuul tegid LHV kliendid arvukalt tehinguid alatiste lemmikute Tesla, Microsofti ja Shopifyga, ehkki üldiselt näis, et võrreldes veebruariga on investorite huvi liikunud USA tehnoloogiahiiglastelt hoopis pangandussektorile, mis märtsis põlu alla sattus. Euroopa kinnisvarasektori keerulise hetkeseisu valguses näidati suurt huvi ka regiooni suurima üürileandja vastu.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad märtsis (kauplemismahu järgi kahanevalt)
Allikad: LHV, Finviz

Shopify (SHOP)

Pärast suure kukkumisega veebruarit pöördus Kanada e-kaubandusfirma Shopify märtsis uuesti tõusukursile, suurendades võitu aasta algusest 34%ni, ehkki kaubeldes märkimisväärselt allpool oma 2021. aasta novembrikuu tippu, kui aktsia hind ulatus 169 dollarini. Kui ühelt poolt on Shopify aktsia hinda toetanud veebruaris avaldatud tugevad IV kvartali tulemused, siis teisalt peetakse ettevõtet üheks esimeseks, kes võib laiemalt hakata kasutama tehisintellekti võimalusi e-kaubanduse valdkonnas. Märtsis levis kuulujutte ka selle kohta, et Shopify hakkab koostööd tegema Amazoniga, integreerides oma veebipoodi „Buy with Prime“ funktsiooni, mis potentsiaalselt aitab kaasa kasutusmugavuse parandamisele.

Tesla (TSLA)

I kvartali tootmis- ja tarnenumbrite ootuses lõpetas maailma suurima elektriautode tootja Tesla aktsia märtsi kokkuvõttes väikese kosumisega, ehkki kuu jooksul oli suuri liikumisi nii üles- kui allapoole. 2. aprillil avaldatud kuuandmete kohaselt tarnis ettevõte I kvartalis 423 tuhat sõidukit, tähistades uut rekordit ning ületades analüütikute 421 tuhandelist ootust. Ka tootmine ületas konsensuse prognoose, ulatudes 441 tuhande sõidukini (oodati 433 tuhat). Sellise tempo juures muutub üha realistlikumaks Elon Muski 2022. aasta lõpus antud hinnangu täide minek, et kogu 2023. aasta arvestuses tarnib Tesla kokku vähemalt 1,8 miljonit sõidukit. Aprillikuu oodatuimaks päevaks on 19. aprill, kui Tesla avaldab oma I kvartali täielikud majandustulemused.

First Republic Bank (FRC)

Silicon Valley Banki kokkuvarisemine tõi mõistagi kaasa korraliku müügisurve kogu sektoris, millest ei jäänud eemale ka varakamaid eraisikuid teenindav kommertspank First Republic Bank. Kuna ettevõtte hoiustest suur osa on kindlustamata, ei parandanud suures pildis investorite meelsust isegi asjaolu, et USA suurimaid panku koondav konsortsium otsustas First Republic Bankile appi tõtata ja deponeerida sinna 30 miljardit dollarit.

Volkswagen (VOW3)

Euroopas enim sõiduautosid müüv Volkswagen lõpetas märtsi küll kerge langusega, kuid alates aasta algusest on aktsia siiski 6% plussis. Kui müügitulu poolest kaotas Volkswagen eelmisel aastal maailma mastaabis esikoha ja langes Toyota järel teiseks, siis elektriautode arendamise kontekstis teeb Volkswagen silmad ette isegi Teslale. Nimelt on ettevõte parandamas turu üht suurimat probleemi, milleks on elektriauto liiga kõrge hind. Volkswagen plaanib välja tulla vähem kui 25 tuhat eurot maksva mudeliga, mille tootmist alustatakse eeldatavasti 2025. aastal ning mis aitab oluliselt kaasa elektriautode valiku suurendamisele, võrreldes konkurentidega.

Vonovia (VNA)

LHV klientide huviorbiiti sattunud Vonovia peegeldab hästi kogu Euroopa kinnisvaraturul toimuvat, kus pärast Silicon Valley Banki kokkuvarisemist on investorid hakanud muretsema kõrgete laenuteeninduskulude ja kinnisvara väärtuse languse pärast. Citigroupi analüütikud teatasid hiljuti oma pessimistliku prognoosi, mille kohaselt võib Euroopa kinnisvaraettevõtete varade väärtuse 20-40%line allapoole korrigeerimine 2023-2024 jooksul tähendada valdkonna aktsiatele veel kuni 50%list langust.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti aprillis arvukalt tehinguid ka Swedbanki SWEDA (kuine muutus: +0,7%), Wise’i WISE(−0,5%), Blocki SQ(−10,5%), Microsofti MSFT (+15,6%) ja Coinbase’i COIN (+4,2%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Swedbank, WiseSquareMicrosoftCoinbase.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon