Nibe tahab kahekordistada müügitulu iga 4 aasta tagant - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nibe tahab kahekordistada müügitulu iga 4 aasta tagant

Erko Rebane

11.04.2023 11:41

Autor: Margot RICHARD

Üle poole sajandi pikkuse tegevusajalooga Rootsi päritolu energiatõhusate sisekliima seadmete tootja Nibe Industrier on juba üle paarikümne aasta olnud kiirel kasvukursil. 2022. aastal teenitud 40 miljardi Rootsi krooni suurust müügitulu on plaan veel mitmekordistada.

Nibe algusajaks loetakse 1949. aastat, mil Nils Bernerup asutas Backer Elektro-Värme AB. Kolm aastat hiljem asutas Nils veel ühe ettevõtte Nibe-Verken AB, kui oli ära ostnud kolme töötajaga Ebe-Verken firma ning sealt tekkis ka ettevõtte nimi NIBE, mis moodustub asutaja ees- ja perekonnanime esimestest tähtedest.

1952. aastal alustati veesoojendite tootmist, teenindades eeskätt just piimalüpsjate vajadust. 70-ndatel lisandusid tootevalikusse elektriboilerid ja 1981. aastal loodi esimene soojuspump. Vahepeal soetati ahjude bränd Handöl, kellega tehti 1965. aastast koostööd ja see laiendas ettevõtte ärisegmente.

1989. aastal otsustas Bernerupi pere müüa ettevõtted 18 töötajale ja kahele välisinvestorile, kes lõid firma nimega Nibe Industrier AB. Ettevõtte müügitulu küündis 1989. aastal 300 miljoni Rootsi kroonini ja juba sellest ajast peale on juhkonna eesmärk olnud kahekordistada läbi orgaanilise kasvu ja ülevõtutehingutega käivet umbes iga nelja aasta tagant.

Mõistagi tabab maailma aeg-ajalt mõni ootamatu suursündmus, millega on keeruline arvestada, nagu näiteks tehnoloogiamulli lõhkemine aastatuhande vahetumisel, finantskriis 2008. aastal ja pandeemia 2020. aastal. Need võivad pikendada eesmärgini jõudmist 1–2 aasta võrra, kuid siiani on Nibe alati oma sihte suutnud realiseerida, saavutades mullu 40 miljardi Rootsi krooni suuruse müügitulu (u 3,5 mld EUR).

Ettevõtte B klassi aktsiad on olnud Rootsi börsil noteeritud alates 1997. aastast ja sellest ajast alates on neid neljal korral 4:1 suhtega tükeldatud (2003, 2006, 2016, 2021). Ettevõttel on ka noteerimata A klassi aktsiad, mis kannavad aktsionäride koosolekul 10 häält B klassi 1 häälega võrreldes. Tänu A klassi aktsiatele kuulub 20% Nibe aktsiakapitalist ja 45,9% häältest firma praegustele ja endistele nõukogu liikmetele ning teistele juhtivatele töötajatele. Teine suurem omanik on firmasse 2001. aastal investeerinud Schörlingu perekond, kellele kuulub 7% aktsiakapitalist ja 18,7% häältest.

Peamised ärisegmendid

Nibe Industrier toodab energiatõhusaid seadmeid hoonete sisekliima jaoks, millega aitab kaasa energiakulude ja süsiniku jalajälje vähendamisele. Peamisi ärisegmente on ettevõttel kolm: kliimalahendused, elemendid ja ahjud.

Kliimalahenduste (63% müügitulust) alla lähevad soojuspumbad, soojustagastusega ventilatsioonitooted, veesoojendid (töötavad elektril, soojuspumbal või päikesepaneelide abil), keskküttesüsteemid ühepereelamu või korterite tarbeks, päikesepaneelid, suuremate hoonete kliima juhtimise seadmed, puidupelletitel töötavad boilerid ja kommertshoonetesse mõeldud  pesumasinad ning kuivatid.

Elementide (27%) segmenti mahub väga lai valik erinevatele tööstusharudele mõeldud elemente. Näiteks valmistatakse energiasektoris tuuleturbiinide jaoks takisteid, mis parandavad toodetava energia kvaliteeti ja võimaldavad turbiinil jätkata tööd ka lühiajaliste voolukatkestuste korral vooluvõrgus. Komponente toodetakse ka transpordisektoris, sh elektri- ja hübriidautodele ning raudteetaristu jaoks. Segmenti mahuvad ka tooted meditsiini vallas, pooljuhid kosmose- ja kaitsetööstuse ning tööstusrobotite jaoks. Veel leiab segmendist komponente majapidamisseadmetele, kliimaseadmetele jpm.

Ahjude (10%) segmendist leiab nii puitu, elektrit kui ka maagaasi kasutavad ahjud ja korstnasüsteemid.

Lõviosa ehk 68% müügitulust pärineb Euroopast, kus Venemaa alustatud sõda Ukrainas, energiahindade tormiline tõus ja Euroopa Liidu rohepööre on loonud väga tugeva nõudluse. Põhja-Ameerikast pärines mullu 27% käibest ja ka seal nähti eelmisel aastal uue põlvkonna soojuspumpade väga head vastuvõttu. IRA seadus mängib seal järgmised kümme aastat olulist rolli, sest pakub nii era- kui ka kommertshoonetele soojuspumpadele paigaldamisel subsiidiume ja maksusoodustusi. Soojuspumpade turust võib pikemalt lugeda veebruaris avaldatud artiklist: „Tulevik kuulub soojuspumpadele“

Kõrged energiahinnad ei paisutanud nõudlust vaid soojuspumpade järele, vaid inimest huvi suurenes oluliselt ka ajude vastu, et oleks alternatiivesid kütmise võimalusi. Tarneprobleemide tõttu ei suutnud Nibe pärast pandeemiat rahuldada kogu nõudlust, kuid alates eelmise aasta neljandast kvartalist on suutlikkus oluliselt paranenud.  Elementide segment on võitnud elektrifitseerimise trendist ja vajadusest pooljuhtide järele. USA poolt Hiinale seatud pooljuhtide eksportimise piirangud mõjutasid ka Nibe tegevust, kuid ettevõtte sõnul suudavad nad leida Hiina asemele uusi turgusid Euroopas ja Ühendriikides.

Allikas: Nibe

Ettevõtte konsolideeritud käive suurenes 2022. aastal 29,6% 40,0 miljardi Rootsi kroonini (26,5% sellest orgaaniline). Neli aastat tagasi seatud 40 miljardi Rootsi krooni suurune müügitulu siht oli algselt planeeritud 2025. aastaks, ent see suudeti saavutada kolm aastat varem. Seejuures piiras ettevõtte kasvu suure osa aastast komponentide kättesaadavuse probleem. Ettevõtte pikem eesmärk on kahekordistada oma praegune müük ja siis kahekordistada see veelkord.

Eelmise aasta tulemust mõjutas negatiivselt Venemaa äri mahakandmine 114 miljoni Rootsi krooni väärtuses ja positiivselt Schulthess Maschinen 26% osaluse müük 232 miljoni Rootsi krooni eest.

Allikas: Bloomberg

Kuna Nibe suutis eelmisel aastal kulude kiiret kasvu klientidele edasi kanda ja samal ajal ka fikseeritud kulude osas ettevaatliku lähenemise võtta, suudeti mullu ärikasumi marginaal kõikides üksustes kas hoida või veidi isegi parandada. Kogu ettevõtte ärikasumi marginaal oli mullu 14,6% (2021. a 14,5%).

Allikas: Nibe

Allikas: Nibe, Bloomberg

Olemasolevasse ärisse tehtud investeeringute järgselt teenib ettevõte positiivset rahavoogu, ent igal aastal investeeritakse kapitali ka teistes ettevõtetes osaluste omandamisele (2022. a 1680 mln SEK; 2021. a 548 mln SEK). Tänavu veebruaris kaalus Nibe Fujitsu General Limited ostmist, ent märtsist teatati ametlikult sellest plaanist loobumist.

Allikas: Nibe

Ettevõttel oli 2022. a lõpu seisuga vaba raha bilansis 4,8 mld SEK ja laenukohustusi 11,4 mld SEK, mis annab netovõla positsiooniks 6,6 mld SEK. Neto võla ja EBITDA suhe oli 2022. a seisuga 0,9, mida võib lugeda madalapoolseks.

Kokkuvõttes on Nibe energiaefektiivsete ja taastuva energia tarbimisele orienteeritud seadmete ning toodetega suutnud saavutada pikaajaliselt u 20% müügitulu kasvu aastas, millest u pool on tulnud orgaaniliselt ja ülejäänud läbi teiste ettevõtete ülevõtmiste.

Nagu öeldud, on Nibe järgmiseks vahe-eesmärgiks müügitulu suurendamine kaks korda 80 miljardi Rootsi kroonini ja see ei saa olema nende lõplik siht. Üleminek fossiilsetelt energiakandjatelt taastuvatele ei paku mitte paljudeks aastateks taganttuult Euroopas, vaid ka Ühendriikides saavad keskmise ja madalama sissetulekuga majapidamised tänu IRA seadusele taotleda soojuspumpade paigaldamisel nii toetusi kui ka maksutagastusi. Lisakindlust annab Nibele eesmärgi püüdmisel seegi, et u 85% turust on seotud hoonete renoveerimise/täiustamise ja 15% uute kinnisvaraarendustega, mille tõttu ei pruugi intressimäärade tõus olla toodete nõudluse puhul kuigi määrav tegur.

Kui harilikult on ettevõtetel mõni suurepäraselt toimiv segment ning mõned, mis nii head kasvu ei näita, siis Nibe särab kõigis kolmes vallas: energiakriis toidab kliima- ja ahjude üksust (eriti puidul töötavaid ahjusid) ning elektrifitseerimine (sh autotööstus) elementide äri.  Seetõttu püsivad kõigis kolmes segmendis ettevõtte investeeringud järgnevatel aastatel kõrgena: järgmise 3–4 aasta jooksul kumulatiivselt u 10 mld (2022. a u 2mld SEK) Rootsi krooni, millest u pool läheb tootmisvõimsuse suurendamisele. Soojuspumpade tootmismahtude suurendamiseks pannakse näiteks uued tehased püsti nii Rootsis kui ka Saksamaal, investeerides samal ajal ka innovatsiooni ja arendusse.

Kõrged kasvuootused peegelduvad ka Nibe aktsiahinnas, mis kaupleb 43x järgmise 12 kuu oodatavat kasumit, luues nõnda kõrgema riski pettumuseks, kui mõnel kvartalil ei suudeta ootusi täita.

Nibe aktsia hind (valge) ja 12 kuu ettevaatav P/E (lilla)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon