Balti börsil saab dividendihooaeg hoo sisse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Balti börsil saab dividendihooaeg hoo sisse

Raido Tõnisson

14.04.2023 07:04

iStockphoto

Viimasel paaril aastal, kui aktsiate hinnad on suuresti paigal püsinud, on investorite pilgud üha enam suunatud dividende välja maksvatele ettevõtetele, võimaldades tulu teenida ka siis, kui börsidel valitseb negatiivsem meeleolu. Ajalooliselt on dividendid olnud kui üks olulisemaid märksõnu Balti börsi iseloomustamiseks ning ehkki mõned stabiilsed dividendimaksjad on oma väljamaksed peatanud, leidub siiski ka palju selliseid, kes hoolimata sündmusterohkest ajaperioodist oma väljamakseid jätkavad või neid hoopis suurendavad.

Tallinna Vesi (TVE1T)

Tallinna Vee dividendipoliitika näeb ette jaotada aktsionäridele dividende 50-80% ettevõtte aastakasumist, millest seni on kenasti kinni peetud. Kuna viimastel aastatel on Tallinna Vesi teinud väljamakseid lubatud määra ülemises otsas, võib eeldada, et ka selle aasta dividendisumma jääb 80% lähedale eelmise aasta kasumist.

Kui ettevõte ei plaani investoreid üllatada ja maksta aastakasumist rohkem dividende, jääb väljamakse dividendi kohta vahemikku 21 – 33 eurosenti, mis annaks keskmiselt 2,2% dividenditootluse. Kõrgem dividend ei ole aga välistatud, kuna eelmistel aastatel on dividenditootlus olnud selle aasta oodatavast palju kõrgem ja atraktiivse dividenditootluse hoidmine on Tallinna Vee puhul üks peamisi viise, kuidas investorite poolehoidu säilitada.


Allikas: Tallinna Vesi

Ignitis Grupp (IGN1L)

2020. aastal börsile tulnud Leedu energiaettevõte Ignitis Grupp on mõne aastaga tõestanud end kui eeskujuliku dividendiettevõttena. Kohe börsile tulles lubati investoritele maksta dividende kaks korda aastas ning pakkuda kasvatada neid igal aastal vähemalt 3% võrra. Viimase osas on Ignitis tublimgi olnud, kuna viimasel aastal väljamakstav summa suurenenud ligi 4% võrra. 2022. aastal maksis Ignitis dividende kokku 1,189 eurot aktsia kohta ning selle aasta märtsi lõpus võeti vastu otsus teha 2022. aasta teise poolaasta eest 0,624 euro suurune väljamakse ühe aktsia kohta.

Kui arvestada 3% dividendi kasvumääraga, peaks sügisel toimuv väljamakse 2023. aasta esimese kuue eest olema vähemalt 0,60 eurot. Sel juhul ulatuks aastane väljamakse 1,224 euroni aktsia kohta, mis praegust aktsia hinda arvestades tähendaks 6% dividenditootlust.


Allikas: Ignitis Grupp

Linda Nektar (LINDA)

Kuigi joogitootja Linda Nektar ei ole selget dividendipoliitikat kehtestanud, on tegemist üsna stabiilse dividendimaksjaga, eriti arvestades, et ettevõtte aktsiad on noteeritud First North nimekirjas. Ettevõte on viimasel kahel aastal maksnud dividende summas 158 tuhat eurot ehk 0,1 eurot aktsia kohta ning sama suure väljamaksega plaanitakse jätkata ka sel aastal. Kuna Linda kasvatas 2022. aastal oma puhaskasumit võrrelduna 2020. aastaga enam kui 4-kordselt ja võrrelduna 2021. aastaga 2,2-kordselt, võinuks eeldada, et ka dividendimakse sel aastal suureneb.

Teisalt seletavad dividendi säilitamist ettevõtte suured investeeringud uutesse tehnoloogiatesse ja tootevaliku suurendamisse. Ühtlasi peegeldab 2023. aasta dividend üsna tervislikku väljamaksemäära, 58% puhaskasumist, samas kui 2022. aastal ja 2021. aastal oli see vastavalt 129% ja 241%.


Allikas: Linda Nektar

Harju Elekter (HAE1T)

Harju Elektri näol on tegemist Tallinna börsi kõige stabiilsema dividendimaksjaga, olles ainus ettevõte, Eestis, mis on maksnud dividende igal aastal alates börsile tulekust. Dividendipoliitika järgi makstakse dividendideks vähemalt kolmandik ettevõtte eelmise aasta puhaskasumist ning nii on ettevõtte viimase nelja aasta väljamakse suurus kõikunud 0,14 – 0,18 euro vahel, keskmise tootlusega 2,0% - 3,9%. Seda hoolimata tõsiasjast, et 2022. aasta oli Harju Elektri jaoks juba kolmas kriisiaasta.

Ehkki 2020. aastal ja 2021. aastal teenis ettevõte üsna korraliku puhaskasumi, on 2022. aastal teenitud ulatusliku kahjumi tõttu Harju Elekter sunnitud sel aastal langetama dividendimakse vaid 0,05 euroni aktsia kohta. 13. aprilli seisuga kauples Harju Elektri aktsia 4,98 euro juures, mis peaks andma 1,0% dividenditootluse.

Ekspress Grupp (EEG1T)

Baltimaade juhtiva meediakontserni Ekspress Grupi strateegia kohaselt maksab ettevõte dividendina välja vähemalt 30% eelneval aastal teenitud puhaskasumist, ehkki 2022. aastal ulatus see 59%ni. Ettevõtte juhatus teeb 4. mail toimuval üldkoosolekul aktsionäridele ettepaneku maksta dividende 0,05 eurot aktsia kohta, mis tähendab 36% dividendi väljamakse määra. Mitte arvestades aastaid 2019-2020, kui ettevõte dividemde ei maksnud, on Ekspress Grupi pakutav dividenditootlus jäänud 7,4% - 4,9% vahemikku, langedes sel aastal eelduslikult 3% tasemele.


Allikas: Ekspress Grupp

Enefit Green (EGR1T)

Läänemere regiooni üks juhtivaid ja mitmekülgseima tootmisportfelliga taastuvenergia ettevõtteid Enefit Green soovib 2026. aastaks kasvada 4-kordselt, kuid vähem tähtsale kohale ei sea ettevõte ka dividendide väljamaksmist. 2022. aastal tegi Enefit Green oma ligi 60 tuhandele aktsionäridele esimese väljamakse summas 0,151 eurot aktsia kohta ning aktsionäridele esitatud ettepaneku kohaselt peaks see sel aastal ulatuma 0,208 euroni. Mõlema aasta puhul jääb väljamakse määr 50% juurde eelneva aasta puhaskasumist, olles kooskõlas ettevõtte dividendipoliitikaga.


Allikas: Enefit Green

Merko Ehitus (MRK1T)

Ehitusfirma ja korteriarendaja Merko maksab dividendidena välja 50 – 70% aastakasumist, jäädes alates 2018. aastast vahemiku alumisse otsa ja on keskmiselt 58%. Dividendi suurus on Merko puhul sama püsinud juba alates 2018. aastast, mitte arvestades 2020. aastat, kui dividende ei makstud. Sama suure ehk 1 eurose väljamaksega jätkab Merko aktsionäridele tehtud ettepaneku kohaselt ka sel aastal, ehkki väljamakse määr on langenud 51% peale. Merko Ehituse 16 eurose aktsia hinna juures peaks dividenditootlus jääma 6,3% juurde. Dividendi ex-kuupäev on 2. juuni.


Allikas: Merko Ehitus

Eften Real Estate Fund III (EFT1T)

Kinnisvarasse investeerivale ja seda välja üürivale ettevõttele kohaselt kuulub Eften Balti turul parimate dividendimaksjate kohta, kelle rahalised väljamaksed ainuüksi sel ja 2022. aastal ulatuvad kokku pea 10 miljoni euroni. Ehkki ettevõtte dividendipoliitika kohaselt makstakse igal aastal investoritele dividende keskmiselt 80% laenumaksete ja intressikuludega korrigeeritud EBITDA-st, plaanib Eften sel aastal maksta ühtekokku 5,4 miljonit eurot, samas kui dividendipoliitika lubaks maksta „vaid“ 4,6 miljonit eurot. Seda ühelt poolt lühiajalistest likviidsusvajadustest, kuid teisalt fondi tütarettevõtete laenu eritingimustest, millega kaasneb minimaalse raha jäägi hoidmise kohustus. Dividendi ex-kuupäev on 4. mai.


Allikas: Eften Real Estate Fund III

Coop Pank (CPA1T)

Kiiresti kasvav Coop Pank teeb sel kevadel oma teise dividendimakse, kokku summas 4,6 miljonit eurot ehk 4,5 senti aktsia kohta. Kuna panga kasumiks kujunes mullu 20,4 miljonit eurot, ulatub väljamakse määr 22,5%ni, mis on mõnevõrra väiksem makse kui ettevõtte lubatud 25%. Eelmisel aastal maksis Coop dividende 20% aasta puhaskasumist ehk kokku 2,7 miljonit eurot (0,03 eurot aktsia kohta).


Allikas: Coop Pank

Apranga (APG1L)

Tugeva nõudluse toel rõivaste järele ja tänu jõudsale taastumisele pandeemiaga seotud piirangutest on Apranga juhatus teinud aktsionäridele maksta eelmise aasta eest dividende 0,28 eurot aktsia kohta, mis on väiksem kui eelmisel aastal tehtud erakorraliselt suur väljamakse. Seega on Apranga dividendide suurus aasta-aastalt üsna oluliselt kõikunud. 2019. aastal maksti neid vaid 13 senti aktsia kohta ja pandeemiaastatel 2020-2021 väljamakseid ei tehtud.


Allikas: Apranga

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon