LHV Groupi Ühendkuningriigi tütarettevõte sai pangalitsentsi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV Groupi Ühendkuningriigi tütarettevõte sai pangalitsentsi

03.05.2023 08:26

Ühendkuningriigi finantsjärelevalve asutus PRA on väljastanud LHV Groupi Ühendkuningriigi tütarettevõttele LHV UK Limited pangalitsentsi. Tulevikus tegutseb ettevõte uue nimega LHV Bank Limited litsentseeritud pangana.

LHV Bank on käesoleval aastal esimene ettevõte, mis on Ühendkuningriigis pangalitsentsi saanud. Pangalitsents võimaldab LHV Bankil alustada Ühendkuningriigis hoiuste kaasamist eraldiseisva reguleeritud krediidiasutusena. Seni tegutses LHV Ühendkuningriigis Eestis asuva AS-i LHV Pank filiaalina. Lähikuudel kavatseb LHV kogu Ühendkuningriigiga seotud tegevuse viia LHV Panga Ühendkuningriigi filiaalist üle LHV Banki, misjärel senine filiaal suletakse.

„Ühendkuningriigi pangalitsentsini jõudmine on LHV jaoks oluline sündmus. Litsentsi saamine vaid veidi enam kui aastaga annab tunnistust meie meeskonna erakordsest tööst ja rajatud äritegevuse professionaalsusest. Eeldame ambitsioonika eesmärgina, et LHV Bank saavutab pangana kasumlikkuse juba esimese tegevusaasta lõpuks. Suutlikkus luua pangasiseselt täiendavat kapitali annab meile Ühendkuningriigi pangandusturul tugeva positsiooni pangateenuste ja laenuportfelli edasiseks kasvuks,“ kommenteeris LHV Groupi tegevjuht ja LHV Bank Limitedi juhtkonna esimees Madis Toomsalu.

„Edaspidi kuulub LHV Groupi nüüd kaks litsentseeritud panka: LHV Pank Eestis ja LHV Bank Ühendkuningriigis. Koondame oma tähelepanu tõhusale üleminekule ja kahe panga eraldamisele, tagades finantsvahendajatele ja VKE-dele jätkuvalt sujuva teenuse. Kavatseme hakata vastu võtma jaeklientide hoiuseid veel selle aasta jooksul ja laiendame oma pangateenuste pakkumist e-kaubanduse ettevõtetele, säilitades sama mugavuse, usaldusväärsuse ja turvalisuse taseme, mida meie olemasolevad kliendid on hakanud meilt eeldama,“ lisas Toomsalu.

Otsus taotleda Ühendkuningriigi pangalitsentsi tehti 2021. aastal eesmärgiga anda investoritele selgem ülevaade finantsvahendajatele suunatud ärivaldkonna finantstulemustest ja väärtuspakkumisest. LHV Bank esitas pangalitsensi taotluse eelmise aasta märtsis. Litsentsini jõuti veidi rohkem kui aastaga, näidates üles pühendumust regulatsioonide järgimisele ja kõrgetele standarditele.

Alates 2018. aastast Ühendkuningriigis tegutseval LHV Bankil on kaks ärivaldkonda: pangateenused finantsvahendajatele ja laenud väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele. 2022. aastal tõi finantsvahendajate ärisuund LHV Pangale 13 miljonit eurot kasumit.

Kõikide peamiste Ühendkuningriigi ja EL-i makseskeemide liikmena hõlmab LHV Banki pangateenuste pakkumine erinevates valuutades reaalajas makseid, arveldus- ja hoiukontosid, maksete kogumist, makseskeemide kaudset liikmelisust, avatud pangandust ja valuutalahendusi. LHV Banki teenuseid kasutab juba üle 200 juhtiva finantstehnoloogia ettevõtte, näiteks Airwallex, Currencycloud, Truelayer ja Wise. Eelmisel aastal omandas LHV Bank Bank Northi VKE laenuportfelli ja sai ÜK järelevalvelt loa alustada laenude väljastamist. Ettevõtetele laenamine on olnud 15 aasta jooksul LHV jaoks järjepideva kasvuga võtmetugevus. LHV Bank kavatseb ära kasutada kontserni teadmised, tugeva bilansi ja tõendatud nõudluse VKE laenude järele, et ehitada Ühendkuningriigis üles tugev laenutegevus.

LHV Bank on pannud paika kindla riski- ja likviidsusjuhtimise, mis võimaldavad usaldusväärset ja turvalist tegevust. Mitmekülgsed teenused ja lai kliendibaas aitavad kaasa pangateenuste püsivale kasumlikkusele. LHV Bank on täielikult kapitaliseeritud ning klientide hoiused on kaitstud finantsteenuste hüvitamissüsteemi (FSCS) kohaselt kuni summas 85 000 naela. Ärivaldkonna tugevad finantstulemused tähendavad, et LHV Banki finantsplaanis prognoositakse kasumlikkust esimese tegevusaasta lõpuks.

LHV Bank on teinud ka märkimisväärseid investeeringuid tehnoloogiasse, rakendades oma klassi parimaid pangateenuste lahendusi, arendades pilvepõhiseid teenuseid ja luues pangasiseseid maksemooduleid ja API lahendusi, mis on suunatud finantstehnoloogia klientidele. Pangalitsentsi saamise tulemusena toimub ettevõttes praegu äritegevuse üleminekuprotsess, et viia kogu tegevus uude panka.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus ja LHV Kindlustus. Grupi ettevõtetes töötab üle 920 inimese. LHV pangateenuseid kasutab märtsi lõpu seisuga 391 000 klienti, LHV hallatavatel  pensionifondidel on 130 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 155 000 klienti. Groupi tütarettevõte LHV Bank omab Ühendkuningriigi pangalitsentsi ja tegutseb kahes ärivaldkonnas, pakkudes pangateenuseid rahvusvahelistele finantstehnoloogia ettevõtetele ja laenusid Ühendkuningriigi väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon