LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad aprillis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad aprillis

Raido Tõnisson

05.05.2023 09:57

LHV

Möödunud kuul, kui põhilised aktsiaindeksid liikusid valdavalt ülespoole ja mitmed ettevõtted avaldasid oma esimese kvartali tulemused, tegid LHV kliendid kõige suuremas mahus tehinguid Kanada e-kaubandusfirmaga, aga ka paljude tuntud elektriautode tootjatega, sh Tesla ja Nio. Tehisintellekti päevakajalisuse valguses ei puudunud nimekirjast ka C3.ai, mis on valdkonnast rääkides investoritele ehk üks esimesena meelde tulev ettevõte.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad aprillis (kauplemismahu järgi kahanevalt)
Allikad: LHV, Finviz

Shopify (SHOP)

Ka aprillis LHV kasutajate enimkaubeldumaks välisaktsiaks tulnud Kanada e-kaubandusfirma jätkas kuud marginaalselt kasvukursil, parandades taset 1,7% võrra ja viies kogutootluse alates 2023. aasta algusest 36,2% peale. Kuigi Shopify hoidis aprillis oma hinda üsna kindlalt paigal ja suuri uudiseid ettevõtte kohta ei ilmunud, siis positiivselt mõjutas kuu esimeses pooles aktsia hinda analüüsimaja JMP Securitiesi avaldatud uus hinnasiht Shopifyle. Ehkki mõju jäi üsna lühiajaliseks, kustudes paari järgneva kauplemispäeva jooksul, näevad analüütikud, et Shopify on e-kaubanduse valdkonnas juhtpositsioonil ning et vaba ruumi kulude kärpimiseks on veel küllalt. Teisalt on Shopify aktsiaid aprillis üsna suures mahus müünud ARK fonde juhtiv Cathie Wood, ehkki ettevõte kuulub endiselt Ark innovatsioonifondi kümne suurima positsiooni hulka.

Tesla (TSLA)

Elektriautode tootmises seni veel lippu kõrgel hoidva Tesla jaoks lõppes aprillikuu 17%lise kukkumisega, kahandades aasta algusest tootlust 31%ni. Nimelt on investorid kriitilisema pilguga hakanud jälgima Tesla autode müüginumbreid, mida on hakanud suuremalt ohustama teised elektriautode tootjad, eesotsas Hiina tootja BYD’ga. See omakorda on pannud survestanud Teslat alandama sõidukite müügihindu, et viia need konkurentsivõimelisemale tasemele. Oma esimesed hinnaalandused tegi Tesla selle aasta jaanuaris ning nendega jätkati ka aprillis, kuna soovitud tulemusi ei ole saadud – kuna hinnaalandusi on teinud ka teised autotootjad ja käimas on justkui hinnasõda, kaob Tesla tehtud hinnaalanduste positiivne mõju kiiresti.

Incap (ICP1V)

Soome elektroonikakontsern Incap tegi aprillis ainuüksi ühel päeval läbi suure kukkumise, tingituna ettevõtte avaldatud teatest, mille kohaselt on tema suurim klient otsustanud käesolevasse aastasse planeeritud tellimused edasi lükata 2024. aastasse, et viia laovarud normaaltasemele. See seab omakorda surve alla nii Incapi tulud kui kasumid, millest mõlema puhul oodatakse sel aastal väiksemaid numbreid, võrrelduna 2022. aastaga. Ehkki ettevõtte teatel peaks teiste klientide tellimused jätkama kasvavat trendi, ei ole nende maht piisav, et kompenseerida saamata jäävaid tulusid suurimalt kliendilt. Käesolevat aastat alustas Incap aga tugevalt - aprilli lõpus avaldatud esimese kvartali majandustulemused näitasid tulude paranemist aastavõrdluses 36% võrra 72,7 miljoni euroni ja puhaskasumi kasvu 53% võrra 8,4 miljoni euro peale.

Wise (WISE)

Eestlaste asutatud finantstehnoloogiaettevõte Wise püsis LHV klientide lemmikute seas ka aprillis, ehkki sel aastal ei ole aktsia hinnas suuri muutusi toimunud. Kuu keskpaigas avaldas Wise oma 31. märtsil lõppenud 2023. majandusaasta IV kvartali tulemused, mille kohaselt kasvasid ettevõtte kogutulud kvartali jooksul aastaga 83%. Kogu majandusaasta lõikes kasvasid tulud 73%, võrrelduna eelneva majandusaastaga, osutudes kõrgemaks ettevõtte varem antud hinnangulisest 68-72% kasvumäärast. Majandusaasta tulemustega vihjati ka sellele, et 2023. aasta juunis kavatsetakse uuendada finantsprognoose käesolevaks aastaks, mis veel aprilli aruandes hoiti muutumatuna.

C3.ai (AI)

Tarkvaraettevõte C3.ai tõi aprillis investoritele küll pea 33%lise miinuse, kuid kuna aasta alguse poole oli turuosaliste tähelepanu pea kõikjal koondunud tehisintellekti valdkonnale, on aktsia selle aasta nelja kuuga kerkinud 66,5%. Kui üldiselt paistavad, et investorid on tehisintellekti ettevõtete osas praegu veel positiivselt meelestatud, põhjustas C3.ai’le järsu kukkumise investeerimisfirma Kerrisdale Capital, kes heitis ettevõttele ette kasuminäitajatega manipuleerimist nii, et need vastaksid analüütikute hinnangutele, kuid varjates tegelikku olukorda. Ehkki C3.ai vaidlustas süüdistuse, mis mõnevõrra aitas aktsia hinnal taastuda, sai see kuu lõpu poole teise valusa löögi, kui Wolfe Research hoiatas kasvu aeglustumise eest ning vähendas oma väljavaateid ettevõtte kohta.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti aprillis arvukalt tehinguid ka Air France’i AF (kuine muutus: −5,4%), First Republic Banki FRC (−76,0%), Nio NIO (−19,7%), Ares Capital Corporartioni ARCC (+1,0%) ja Li Auto LI (−3,4%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Air France, First Republic BankNioAres Capital CorporationLi Auto.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon