Buffetti ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused

Raido Tõnisson

17.05.2023 12:56

iStockphoto

Esmaspäeval avaldasid teiste seas USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2023. aasta esimeses kvartalis. Kui üks neist oli esimeses kvartalis konservatiivsem ja rohkem müügipoolel, siis teine panustas suurelt tehisintellekti arendavatele ettevõtetele, olles kokkuvõttes netoostja. Nii müügi- kui ka ostutehinguid tegid siiski mõlemad fondijuhid.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 18,5 miljardit dollarit.

2023. aasta I kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 29 aktsiat, mis on võrreldes eelneva kvartaliga suurenenud viie võrra. Portfelli koguväärtus suurenes kolme kuuga muljetavaldavalt 46% 1,9 miljardi dollarini. Sellega on muutunud ka suurimate positsioonide esikolmik, kus Alphabeti ja Amazoni kõrvale on tekkinud Uber, millele Tepper esimeses kvartalis suurelt panustas. Kui eelnevas kvartalis oli Tepperil Uberi aktsiaid vaid 1,2 miljonit, siis nüüd ulatub nende hulk 6 miljonini, hinnangulise koguväärtusega 190 miljonit dollarit (10% portfellist).

Investeering juhtivasse sõidujagamisplatvormi ei olnud sugugi mitte Tepperi ainuke panus tehnoloogiasse ja tehisintellekti, kuna juurde osteti veel ka Amazoni, Meta Platformsi, Alphabeti ja Microsofti aktsiaid, tõsi, viimast küll üsna tagasihoidlikult - 10% võrra. Kuid ka täiesti uued investeeringud olid valdavalt tehisintellekti suunitlusega, kui ehk välja arvata transporditeenuseid pakkuv konglomeraat FedEx. Kui viimasesse paigutas Tepper ligi 80 miljonit dollarit, siis kokku umbes sama summa eest osteti Nvidia, Tesla aktsiaid, millele lisandus 20 miljoni dollari suurune investeering Cathie Woodi innovatsioonifondi ARKK.

Tepper sulges esimeses kvartalis vaid ühe positsiooni - autodesse mitmesuguseid tehnoloogilisi lahendusi arendava Aptivi, mis moodustas 5,5 miljoni dollariga portfellist 0,4% suuruse osa. Aptiv on viimasel ajal Tepperi üks kauplemise lemmikaktsiaid olnud, kuna ostu- ja müügitehinguid on ta sellega teinud igal kvartalil alates 2022. aasta teisest kvartalist. Olulisemad müügitehingud hõlmasid veel ka meditsiiniasutuste portfelli haldava ettevõtte, HCA Healthcare, aktsiate vähendamist ligi poole võrra ning varasemalt suurima positsiooni, puhta energia tootja, Constellation Energy Corporationi redutseerimist 12% võrra. 3% ulatuses müüdi Salesforce’i väärtpabereid, kuid kuna aktsia hinna tõusul oli esimeses kvartalis suurem mõju, kasvas positsiooni osakaal portfellist 3,1% peale.

Mõningatest müügitehingutest hoolimata oli Tepper esimeses kvartalis 444 miljoni dollariga tugevalt aktsiate netoostja, peegeldades investori optimismi (lähi)tuleviku suhtes.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffett on üks kõigi aegade edukamaid investoreid, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt ning tema väärtus on kasvanud 113,7 miljardi dollarini (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda). Buffett on tuntud ka omanimelise indikaatori poolest, mis on turuosaliste seas laialt kasutatav mõõdupuu otsustamaks, kas aktsiaturg on parasjagu üle- või alahinnatud.

Esimeses kvartalis ulatus Warren Buffetti portfelli väärtus 325,1 miljardi dollarini, suurenedes kvartaliga 9% ning aastataguse esimese kvartaliga võrreldes viiendiku võrra. Sarnaselt Tepperile on Buffett mõnevõrra juurde ostnud aktsiaid oma suurimate positsioonide puhul, ehkki mitte nii agressiivselt kui Tepper seda teinud on. Ühe märkimisväärsema sammuna Buffetti poolt võib välja tuua Apple’i positsiooni suurendamise juba teist kvartalit järjest.

Kui neljandas kvartalis soetas Buffett juurde 334 tuhat Apple’i aktsiat, siis möödunud kvartalis juba 20,4 miljonit uut aktsiat, viies Apple’i osakaalu kogu portfellist 46% peale ning osaluse ettevõttes 5,7% peale. Kuna Apple’i aktsia näitas esimeses kvartalis ka head tugevust, kallinedes pea 30% võrra, oli see esimeses kvartalis kõige olulisema mõjuga investeering kogu portfelli väärtuse suurenemise osas.

Apple’iga samas suurusjärgus suurendas Buffett ka oma teist olulisimat positsiooni, ostes juurde 22,7 miljonit Bank of America väärtpaberit. Kuid kuna aktsia hind langes selle aasta alguses oluliselt, vähenes positsiooni osakaal kogu portfellist kvartaliga 11% pealt 9% peale. Buffetti kolmandaks suurimaks investeeringuks kvartali lõpu seisuga osutus American Express, vahetades kohad Chevroniga, mille aktsiad vähendas Buffett 18% võrra.

Esimeses kvartalis pigem müügipoolel olnud Buffett sulges kokku 4 positsiooni ja vähendas aktsiate arvu 9 puhul, samas kui uusi investeeringuid lisandus 3 ja juurdeoste tehti 7 puhul. Uute ostude puhul võiks märkimisväärsema tehinguna välja tuua investeeringu USA pangandusfirmasse Capital One Financial, mis ostetud 10 miljoni aktsiaga võtab portfellist enda alla siiski üsna marginaalse osa ehk 0,3%. Kaks ülejäänud uut investeeringut, alkohoolseid jooke müüv Diageo ning nafta-ja gaasifirma Vitesse Energy moodustavad portfellist suuremate positsioonide kõrval üsna ebaolulise osa.

Lisaks Apple’ile ja Bank of Americale ostis Buffett esimeses kvartalis juurde ühe oma lemmikfirma, Occidental Petroleumi aktsiaid, kokku 17,4 miljonit tükki hinnangulise maksumusega 47,7 dollarit aktsia kohta. 15% võrra suurendas Buffett arvuteid ja selle lisaseadmeid tootva HP aktsiate koguarvu, viies positsiooni koguväärtuse esimese kvartali lõpuks 1,1% peale. Pärast Apple’it on see Buffetti teine suurim investeering tehnoloogiasektorisse.

Müügipoolel elimineeris Buffett lõplikult portfellist maailma suurima lepingulise kiibitootja Taiwan Semiconductor Manufacturingi, mida ka eelnevatel kvartalitel olulisel määral müüdud on. Väljuti ka mööblitootjast RH, mille Buffett soetas 2019. aasta kolmandas kvartalis, ning pangandusettevõttest Bank of New York Mellon, mis leidis Buffetti portfellis koha juba 2012. aastal. Kui aastatel 2017-2018 suurendati viimase puhul aktsiate arvu veelgi, siis müüma asuti ettevõtte aktsiaid alates 2022. aastast.

Ligi viiendiku võrra vähendas Buffett autotootja General Motorsi osatähtsust, mis on samuti portfellis olnud juba üle 10 aasta. Kuigi positsioon moodustab kogu portfellist vaid 0,5%, omab Buffett autotootjas 2,8% osalust, olles sellega aktsionäride struktuuris suuruselt kuues. Arvestataval määral müüdi ka tervishoiuteenuseid ja -tooteid pakkuva McKessoni aktsiad (-19%), mille ostuga 2022. aasta alguses tabas Buffett täpselt seda hetke, mil suur osa aktsia hinnatõusust oli alles ees. Kui 2022. aastal lõpetas S&P 500 indeks miinuses, siis McKesson kerkis samal ajal 51%. Arvestades juurde veel hulk teisi müügitehinguid, oli Buffett esimeses kvartalis kokkuvõttes netomüüja ligi 10 miljardi dollariga.


Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon