LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad mais - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enimkaubeldud välisaktsiad mais

Raido Tõnisson

05.06.2023 07:15

iStockphoto

Kuu lõpu poole mõningaid nõrkuse märke ilmutanud USA aktsiaturule möödus maikuu kokkuvõttes positiivselt, ehkki S&P 500 üheteistkümnest põhisektorist suutis plusspoolel lõpetada vaid kolm: tehnoloogia, sideteenused ning tsükliliste tarbekaupade sektor. Mais oli LHV klientide tähelepanu suunatud just neile kolmele sektorile, eesotsas kahe elektriautode tootjaga ning tehisintellekti arendavate ettevõtetega.

LHV klientide enimkaubeldud aktsiad mais (kauplemismahu järgi kahanevalt)
Allikad: LHV, Finviz

Tesla (TSLA)

Elektriautode tootja Tesla jaoks möödus mai aktsia 26% tõusuga, olles ühelt poolt tingitud tehisintellekti teema aktuaalsusest, kuid teisalt ka investorite usust, et eelkõige Hiinas toimuv elektriautode hinnasõda võib nõudlust Tesla mudelite järele siiski tõsta. Seda on tegelikult juba näha Tesla Model Y taustal, mis oli esimeses kvartalis kõikidest autodest (sh sisepõlemismootoriga autod) enim müüdum. See on suur samm kogu autotööstuse jaoks, sest varem ei ole ükski elektriauto ülemaailmses müügiedetabelis esikohta saavutanud. Hinnasõja positiivset mõju näitab ka asjaolu, et suurima müügi saavutas Tesla tiheda konkurentsiga Hiina turul.

Huvitava asjaoluna lisati Tesla hiljuti S&P 500 ESG indeksisse, ehkki jääb ESG-skoorilt hämmastaval kombel alla naftagigandile Chevronile ja tubakatootjale Philip Morrisele, kes samuti indeksi koosseisu kuuluvad. Viimase puhul ulatub S&P Globali meetodi järgi arvutatud ESG-skoor 84-ni, võrreldes Tesla 37-ga.


Allikas: Yahoo.Finance

Cloudflare (NET)

Küberturvalisuse sektoris pilveteenuseid pakkuv Cloudflare kerkis mais 55% võrra, mis aktsia mõningaste mõõnaperioodide tõttu jääb samasse suurusjärku selle kogutootlusega käesoleval aastal. Kõige edukamal kauplemispäeval mai keskel lisas Cloudflare oma turuväärtusele koguni 11%, kui ettevõte tutvustas oma blogis uudset, arendajatele mõeldud lahendust – Secrets Store’i. Mai alguses aitas aktsia hinnal kõrgemale tõusta Guggenheimi analüüsimaja, kus tõsteti Cloudflare’i aktsia hinnasihti ja muudeti müügisoovitus „hoia“ soovituseks. Ehkki analüütikud näevad ettevõtte kasvu mõningast aeglustumist, õigustavad analüütikute hinnangul valuatsiooni suhtarvud aktsia praegust hinda.

Cloudflare’i aktsia hiljutise tõusu põhjuseks võib olla ka asjaolu, et esimeses kvartalis on aktsiat oma portfelli soetanud teiste suurinvestorite seas ka Ken Griffin, kelle juhitav riskifond Citadele Advisors hinnati hiljuti kõigi aegade edukamaks riskifondiks, edestades nii David Tepperi juhitud Appaloosat kui Ray Dalio Bridgewaterit.


Allikas: Yahoo.Finance

Wise (WISE)

Eestlaste asutatud finantstehnoloogiaettevõte Wise saavutas mais börsil 11% tõusumäära, ujudes visalt vastuvoolu teiste Ühendkuningriigi ettevõtete suhtes, mida koondav FTSE 100 langes 4% võrra. Sellega oli möödunud kuu FTSE 100-le kõige kehvem mai alates 2015. aastast, tõenäoliselt hinnastades osaliselt sisse ka riski, et kõrgete intressimäärade tõttu võib riigi majandus sel aastal sattuda langusesse ning osutuda laiapõhjalisemaks kui Euroopas tervikuna.

Ühendkuningriigi majanduse käekäigul on Wise’ile vaid piiratud mõju, kuna ettevõtte tulud riigist moodustavad 2022. aasta seisuga vaid 20% kogutuludest. Investorite poolt oodatuimaks päevaks võib pidada 27. juunit, mil Wise avaldab oma 2023. majandusaasta tulemused. Muuhulgas selgub aruandest, kas ettevõte on otsustanud oma 2024. majandusaasta prognoosid jätta samaks või neid hoopis üles- või allapoole korrigeerida. Praeguste prognooside kohaselt on Wise’i eesmärk suurendada tulusid 20% aastase kasvu liitmääraga ning säilitada EBITDA marginaali vähemalt 20% tasemel. Seni on ettevõte need eesmärgid tublisti täitnud.


Allikas: Yahoo.Finance

Li Auto (LI)

Hiina autotootja Li Auto saavutas mais aktsia hinnas korraliku 23% tõusu, suuresti tänu kuu alguses avaldatud tugevatele esimese kvartali tulemustele ja juhtkonna antud optimistlikule teise kvartali müügieesmärgile. Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga suutis ettevõtte oma tulusid pea kahekordistada, ulatudes dollarites arvestatuna 136 miljoni, ehkki need jäid veidi alla analüütikute ootustele. Positiivseid üllatusi pakkus aga puhaskasum ning tõenäoliselt suurimat mõju aktsia hinnale pakkus ettevõtte prognoos, et teises kvartalis kavatsetakse tulusid suurendada aastaga 177% - 196% võrra ning müüdud autode arv viia 164% - 182% kõrgemale. Kokkuvõttes kergitasid tugevad esimese kvartali tulemused aktsia hinda ainuüksi ühe päevaga 14%.


Allikas: Yahoo.Finance

Nvidia (NVDA)

Alates 2023. aasta algusest 5 kuuga oma turuväärtust 630 miljardi dollari võrra suurendanud Nvidia on tehisintellekti valdkonnas selgelt kõige paremini positsioneeritud ettevõte, saades investoritelt üha rohkem tähelepanu, väljendudes ka aktsia hinnaliikumises. Ainuüksi majandustulemuste avalikustamise päeval suurendas Nvidia oma turuväärtust pea 200 miljardi dollari võrra ehk 30%.

Ehkki tulemused ise olid positiivsed, ületades analüütikute ootusi nii tulude kui puhaskasumi osas, pälvis suuremat tähelepanu ettevõtte seatud eesmärk järgmiseks kvartaliks, mis peaks tehisintellekti toega GPU kiipide hüppelise müügikasvu toel kasvatama kogu müügitulu aastaga 64% võrra ning puhaskasumit aktsia kohta 286% võrra, ulatudes vastavalt 11 miljardi dollarini ja 1,97 dollarini. Seda on oluliselt rohkem kui analüütikute varem antud vastavalt 7,2 miljardi dollari suurune ja 1,06 dollariline prognoos.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti mais arvukalt tehinguid ka Paypali PYPL (kuine muutus: −17,5%), Air France’i AF (+5,9%), Amazoni AMZN (+18,2%), Riot Platformsi RIOT (+14,1%) ja Microsofti MSFT (+7,5%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Paypal, Air France, AmazonRiot PlatformsMicrosoft.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon