Ehitame tuulikuid - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Ehitame tuulikuid

Joel Kukemelk

06.06.2023 09:40

Tuuleenergiat on inimkond kasutanud juba tuhandeid aastaid. Egiptlased ehitasid esimesed purje kasutavad paadid ligi kuus tuhat aastat tagasi, pärslased lõid esimesed tuulikud vee pumpamiseks ja jahu jahvatamiseks veidi üle tuhande aasta tagasi ning šotlased hakkasid esimesena tuulest elektrit tootma veidi enam kui sada kolmkümmend aastat tagasi.

Täna on tuuleenergia päikeseenergia järel üks kiireimini kasvavaid taastuvenergia allikaid maailmas. Maikuus andsid LHV roheliste pensionifondide kliendid 2 miljoni euroga oma panuse, et üheskoos teiste investoritega ehitada meie naaberriiki Lätti uus 12 tuulikust koosnev tuulepark.

Mai tulemus –0,8%

Maikuus liikusid börsid sisuliselt külgsuunas. Turuosalised ootasid ärevusega eelkõige uudiseid USA võlalae probleemi lahendamisest ning otsisid vihjeid intressimäärade edasisest muutumisest. LHV rohefondide maikuu tootlus oli vaiksel kuul II samba fondil –0,8% ja III samba fondil –0,7%.

Mais tegime rohefondides päris mitu muudatust. Väljusime vesinikutehnoloogia levikust kasu saavast Air Liquidest, sest leidsime, et sealse aktsia hinnatõusu järel on mujal täna paremaid investeerimisvõimalusi. Samuti müüsime samal põhjusel portfellist kasumlikult välja FirstTrusti börsil kaubeldava fondi, mis keskendus energiavõrgu taristule, ning vähendasime ühe akutehnoloogiale keskenduva WisdomTree börsil kaubeldava fondi osakaalu. Seda selleks, et teha fondis ruumi Läti tuulepargi otseinvesteeringuks. Kuu lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 45 erinevat investeeringut. 30% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 20% akutehnoloogiasse, 18% elektrifitseerimisse, 9% CO2 kvoodiõigusesse, 6% energiatõhususse, 5% vesinikutehnoloogiasse, 5% ringmajandusse, 5% metsa- ja põllumajandusse ning 2% oli rahas.

Suvepäike ja sügistuul

Rahvusvahelise Energiaagentuuri värskeim raport „Taastuvenergia turu ülevaade 2023-2024“ näitab taastuvenergia võimsat tulekut. Sel aastal peaks maailma lisanduma rekordilised 440 GW uut taastuvenergia võimekust, mis on veerandi võrra rohkem kui aasta tagasi. Täna tuleb maailma elektritootmisest juba 12% päikese- ja tuuleenergiast ning teine sama palju hüdroenergiast ning taastuvenergia osakaal globaalses elektritootmises on väga kiiresti kasvamas.

Taastuvenergia tootmismahtude kasvu veab Hiina. Eelmisel aastal tuli uuest turule lisandunud taastuvenergia tootmisvõimsusest peaaegu pool Hiinast, järgmisel aastal on see osakaal juba üle poole. 2024. aasta uutest päikeseenergia projektidest tehakse Hiinas 50%, uutest maismaa tuuleparkidest 60% ja uutest meretuuleparkidest 70%. Lisaks, järgmise 7 aastaga peaks Hiina pump-hüdroenergia võimsus kasvama kaks ja pool korda, mis aitab ebastabiilset taastuvenergia pakkumist elektrivõrgu jaoks stabiilseks pakkumiseks muuta. Rohepööre on täies hoos ja saavutanud päriselt globaalse mõõtme.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu võrreldud fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (31.05.2022-31.05.2023) tootlus on -12,28%. Pensionifondi Roheline Pluss viimase 12-kuulise perioodi (31.05.2022-31.05.2023) tootlus on -13,22%. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 3 ja 5 kalendriaasta kohta puuduvad.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon