Tarbijahinnad püsisid mais muutumatuna - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tarbijahinnad püsisid mais muutumatuna

Kristo Aab

08.06.2023 11:24

Autor: Tara Clark

Kui inflatsiooni põhinäitaja ehk aastane hinnakasv püsib endiselt talumatult kõrge, siis lühemas vaates on hinnakasv pidurdunud. Mais olid tarbijahinnad möödunud aasta sama kuuga võrreldes 11,3% kõrgemad, kuid aprilliga võrreldes püsisid samal tasemel. Üldse on tarbijahinnad viimase üheksa kuu jooksul kasvanud vaid 4%, sellestki pool tuli aprillis kui hinnakasvu tingis valitsuse poolt kehtestatud energiakulude leevendamise meetmete lõppemine.

Komponentide lõikes veab aastast hinnakasvu jätkuvalt toiduainete kallinemine, mis andis mais suisa 40% kogu hinnakasvust. Nii mootorikütuste kui maagaasi hind on odavnenud, kuid ka soojusenergia püsib endiselt kallim, mistõttu on eluasemetele tehtavad kulutused ühiku kohta endiselt harjumuspärasest kõrgemad. Õnneks on küttehooaeg läbi saanud, mis tähendab, et järgneva paari kuu jooksul ei oma soojusenergia hinnatase majapidamiste jaoks märkimisväärset tähtsust.

Kui möödunud aastal pakkus keskmise palga kiire kasv lakke kerkinud inflatsiooni taustal veidi lohutust, siis täna võib positiivse mõju kõrval välja tuua ka ohumärke. Inimeste ostujõu taastamise seisukohast on kindlasti vajalik, et reaalsed sissetulekud taas kiireneksid ehk palgakasv ületaks inflatsiooni. Samas toidab sissetulekute äkiline suurenemine omalt poolt hinnakasvu nii lisanduva nõudluse (ostujõu) näol kui ka suurenenud tööjõukulude tõttu, mida ettevõtjad millegi arvelt katma peavad hakkama. Selles valguses teevad ettevaatlikuks näiteks poliitilisel tasemel sõlmitud pikaajalised kokkulepped alampalga kasvu osas, mis ei ole otseselt seotud ettevõtete tootlikkuse kasvuga. Madalapalgaliste toimetuleku suurendamine on üllas idee, kuid tehes seda mitteloomulikult või nö turuvälisel moel raskendab see kindlasti käimasolevat võitlust hinnakasvu vastu.

Suve lõpuks taandub aastane inflatsioon usutavasti 5% lähedale ning jätkub siis juba harjumuspärasemas tempos. Järgmisel aastal peaks hinnakasv veelgi aeglustuma, kuid täpsete prognooside tegemine on endiselt raskendatud. Oma mõju avaldavad kindlasti ka plaanitud maksumuudatused, mis on samuti inflatsiooni kiirendava iseloomuga.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon