Kuidas läks aktsiatel, mida USA presidendivalimiste eel soovitati? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas läks aktsiatel, mida USA presidendivalimiste eel soovitati?

Tristan Filantšuk

30.06.2023 12:31

Autor: Jon Tyson

Järgmise aasta viies november on oluline päev kõigile ameeriklastele, kuid ka kogu maailmale laiemalt: Ameerika Ühendriigid saavad endale uue presidendi. Vaatamata sellele, kes võidu võtab, tundub siiski, et suure tõenäosusega on uus president tegelikult vana (ka sõna otseses mõttes). Kindel on see, et  valimiste tähtsust sellele vaatamata alahinnata ei tasu.

Suured geopoliitilised muutused mõjutavad ka majandust ja väärtpaberiturgu. Vaatame ajas tagasi aastasse 2020 ja täpsemalt enne viimaseid presidendivalimisi CNN Business`is avaldatud ennustustele ning võrdleme soovitatud aktsiate tootlust alates Joe Bideni presidendiks valimisest. Kas investeerimissoovitused oleksid toonud kahju või kasu? Kuidas on läinud minu isiklikel valimispäeval soetatud aktsiatel? Mida peaksid investorid silmas pidama seoses tulevaste presidendivalimistega?

Enne 2020. aasta presidendivalimisi pakuti investeerimissoovitusi igal nurgal. Mõnele panin pilgu peale ning paljusid ignoreerisin. Suurem osa mainekatest finantsväljaannetest ennustas erinevaid valdkondi, millel võiks ühe või teise kandidaadi võidu korral tulevikus hästi minna, aga CNN-i ajakirjanik Paul R. La Monica oli oma artiklis julge ja tõi välja konkreetsed aktsiad.

Alustame aktsiatest, mida ajakirjanik soovitas osta, kui valimised võidab Joe Biden. Valimiskampaaniast lähtuvalt oli selge, mis valdkonnad võivad demokraatide valituks osutumise korral suurimat tähelepanu saada. Nendeks olid tervishoid ja roheenergia.

Tervishoiust mainiti artiklis ära Centene (CNC) ja HCA Healthcare (HCA). Aktsiate väärtus tõusis esimese aastaga peale valimisi meeldivalt kiiresti, vastavalt 20% ja 102%, aga seejärel hoog rauges. Tänase seisuga oleks HCA väärtpaberi tõus 146%, kuid CNC hind on langenud ja alates valimistepäevast on selle väärtus praeguseks kasvanud kõigest 11%.

Roheenergia aktsiateks valis CNN Business päikesepaneelide tootja First Solar (FSLR) ja loomulikult ka Tesla (TSLA), mis oli aasta peale valimisi tõusnud 210% ning jõudnud oma ajaloo kõrgeima hinnani. Peale seda algas langus ja tänaseks oleks aktsia väärtus kasvanud 105% võrra. Fist Solar käitus samal ajal vastupidiselt. Esimese aastaga oli kasv 51%, kuid hoides aktsiat tänaseni, oleks väärtus tõusnud juba 114%.

Roheenergia aktsiatest valisin ka mina Tesla, mille eduloost räägin ilmselt kunagi ka oma lastelastele. Veidi vähem tahan rääkida teisest energiavaldkonna investeeringust, mis sai 2020 tehtud. Brookfield Renewable Partners (BEP) tundus hea valik. Tegemist on vägagi suure taastuvenergia ettevõttega, mille kasvupotentsiaal tundus muljetavaldav. Aktsia oli enne valimisi juba üle kahe kvartali üles roninud ja ostmine tundus Joe Bideni võidu korral igati hea mõttena. Peale valimispäeva jätkas aktsia hind kasvamist ja rallis kiiresti 30%, kuid siis algas langus. Aasta peale ostu oli kasum marginaalne, ligikaudu 7% ja tänaseks on väärtpaber 20% punases. Õnneks Tesla lohutab.

Kõigi eelduste kohaselt pidi Joe Biden panustama kanepiärisse ja riiklike regulatsioone leevendama. See oleks hästi sobinud Canopy Growth Corp`ile (CGC), kelle turukapitalisatsioon oli 2019. aastal oma valdkonnas maailma suurim. CNN Business`i ajakirjanik soovitas ettevõttesse panustada, kuid aasta peale valimis oli aktsia hind peale kiiret tõusu siiski 32% kukkunud ja tänaseks päevaks oleks investor juba 97% kahjumis. Etteruttavalt võib öelda, et tegemist on ainukese aktsiasoovitusega, mis oleks tänaseks miinuspoolel.

Ajakirjanik oli oma ajast ees, sest juba 2020. aasta sügisel soovitas ta endale soetada tükike tänasel päeval majandust kergitavast kiibiärist. Nvidia asemel pakkus ta siiski tagasihoidlikuma tõusuga hiilanud Broadcom-i aktsiat (AVGO), kuid aastaga 55% ja tänaseks 148% saavutatud tootlus on siiski igati viisakas.

USA praegune president lubas enne valimisi investeerida nii olemasoleva taristu arendamisesse kui ka uutesse projektidesse. Selle valdkonna katteks soetasin Martin Marietta Materials (MLM) aktsiat ja tootlusega võib rahule jääd, sest aastaga teenis aktsia mulle 52%, aga hinna kukkumise tulemusena pole tänaseks pilt liiga palju muutunud ja hetkeseisuga on väärtpaber 70% rohelises. Samal ajal teeb härra Paul R. La Monica oma soovitusega mulle ikkagi ära, sest tema soovitatud Granite Construction (GVA) tõusis esimese aastaga 117% ja tänaseks on tootlikkus veidi langenud, 112% juurde.

Kokkuvõttes olid CNN-i ajakirjaniku soovitused aasta peale valimisi 583% kasumis ja miinusega panustas ainult eelmainitud CGC. Tänaseks oleks sama portfelli väärtus küll veidi langenud, kuid siiski 432% rohelises.

Mis juhtub, kui ujuda vastuvoolu? Kui investor oleks siiski ostnud hoopis „Donald Trumpi aktsiaid“? Kas valimistulemustel oli üldse mingi tähtsus või sõltub kõik ikkagi aktsiate valikust ning analüüsist?

Donald Trumpi valituks osutumise korral oli kandidaadil kindel plaan panustada USA sõjaväkke, anda majanduskasvu eesmärgil Ameerika pankadele rohkem vabadust ning tõmmata pidurit rohepöördele. Lisaks soovis Trump vähendada impordimahtusid ja muuta Ühendriigid pikas plaanis teistest riikidest sõltumatuks.

Selline poliitika oleks aidanud kohalikke suurtegijaid nagu Walmart (WMT) ja neile plaanisin ka mina oma panuse panna. Aktsia hind oli enne valimisi korralikult kasvanud, kuid alates Biden-i võidust on liikunud pigem külgsuunas. Suurema osa ajast on ühe aktsia turuhind jäänud 130 ja 150 dollari vahemikku. Samal ajal pakkus ajakirjanik La Monica välja hoopiski konteinervedudega tegeleva Transocean Ltd. (RIG). Rahvusvahelise meretranspordi ettevõtte aktsia tõusis aastaga uskumatud 421% ja tänaseks oleks investeering juba 938% plussis.

Pankade suuremast vabadusest oleksid samuti pidanud kasu lõikama USA panganduse suurtegijad. CNN Business soovitas Morgan Stanleyt (MS) ja Bank of America Corpi (BAC), mis vaatamata Trumpi allajäämisele oleksid sellegipoolest osutunud headeks investeeringuteks, sest aasta peale valimis olid aktsiad vastavalt 124% ja 100% plusspoolel. Minu valikuks osutus JPMorgan Chase & Co (JPM), mille tootlus oli aasta möödudes samuti vägagi viisakas 72%. Tänaseks päevaks on Ühendriikide pangad oma aktsia väärtuses kaotanud, milles mängib suurt rolli ka märtsis Silicon Valley Banki ja ka teisi pankasid tabanud krahh. Ligikaudu kahe ja poole aastaga või siis täpsemalt üheksasaja kuuekümne üheksa päevaga on Morgan Stanley aktsia 81%, JPMorgani 49% ning Bank of America 19%  rohelises.

Sõjatööstuse valdkonnast soovitas ajakirjanik soetada nii Lockheed Martin Corpi (LMT) kui ka Northrop Grumman Corpi (NOC). Kuigi LMT oli aasta peale Bideni administratsiooni ametisse asumist seitse protsenti miinuspoolel ning NOC tagasihoidlikud 20% plussis, siis tänaseks on mõlemad aktsiad rohelises, vastavalt 29% ja 54%.

Nüüd liigume kõige intrigeerivama osa juurde. Nimelt pidi endine president Trump teise ametiaja jooksul pidurdama rohepööret ja selles valguse oli suur kasvupotentsiaal kliimaeesmärkidest mööda vaatavatel ettevõtetel. Mina plaanisin oma panused panna nafta- ja gaasikontsernile ExxonMobil (XOM), mis on John D. Rockelfelleri poolt 1870. aastal loodud Standard Oili järeltulija. Vaatamata Donald Trumpi kaotusele tegi aktsia esimese 365 päevaga peale valimisi aktsionäridele 96% tootlust, kuid tänaseks oleks investeering juba 230% rohelises. Kuid nagu juba kombeks saanud, tõmbab Paul R. La Monica seegi kord torukübarast jänese välja. Nimelt soovitas ajakirjanik soetada kivisöe kaevadamisega tegelevat üsnagi tundmatut ettevõtet Peabody Energy (BTU). Aktsia hind kasvas peale president Bideni võimule tulekut aasta jooksul müstilisena kõlavad 880% ning tänaseks oleks investeeringu tootlus juba 1715%.

Mida saame sellest kõigest järeldada? Kas investeerimissoovitused on siis asjakohased ja kuulamist väärt? Loomulikult pole sellele ühest vastust. Kindlalt võib öelda seda, et CNN Businessi ajakirjanik on oma töötasu väärt, sest tema koostatud „Joe Bideni portfell“ oleks täna 539% plussis. Lisaks on seitsmest aktsiast miinuses vaid üks, mis siiski langetab kogutootlust märgatavalt.

Samal ajal on tähelepanuväärne, et valimiste kaotaja „Trumpi portfell“ oleks täna lausa 2836% rohelises. Loomulikult mängib ulmelise tootluse juures suurt rolli eelpool mainitud Peabody Energy. Kõik ajakirjaniku poolt välja pakutud Trumpi aktsiad on teinud tänaseks vähemalt 19% tootlust, mis on korralik tulemus. Kui üks riskantne, aga väga ulmelist tootlust teinud aktsia maha arvestada, oleks „Trumpi portfelli“ väärtus ikkagi poole suurem, kui praeguse presidendi Joe Bideni oma.

Kas tegemist oli üldise majandustõusu või heade aktsiatega? Kui vaadata otsa S&P 500 laiapõhjalisele Ühendriikide indeksile, siis oli tegemist siiski hea aktsiavalikuga, sest indeks on valimispäevast tänaseni teinud tootluseks 36%, mis on kordades väiksem kui ajakirjaniku poolt soovitatud presidentide portfellid. Seekord tegi CNN Business potentsiaalsetele investoritele väga head soovitused, kuid nii ei või see alati minna ja ise aktsiate analüüsimine ning selle põhjal väärtpaberite ostmine on alati soovitatud. Nii toimides ei ole vaja ebaõnnestumise korral süüdlast kaugelt otsida. Samal ajal tuleb tõdeda, et usaldusväärsete allikate poolt välja pakutud soovitused võivad olla küllaltki head, aga see ei tähenda, et on mõistlik pea ees turgudele joosta. Jääme ootama Paul R. La Monica uut artiklit seoses eelseisvate valimistega, kuid seni on paras aeg viia ennast kurssi turgudel pakutavate väärtpaberitega ja leida üles järgmine Peabody Energy.

Tristan Filantšuk
LHV maaklertegevuse praktikant

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon