Plug Power – rohelise vesiniku revolutsiooni maaletooja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Plug Power – rohelise vesiniku revolutsiooni maaletooja

Erko Rebane

03.07.2023 09:41

Allikas: iStockphoto

Ühendriikide ettevõte Plug Power on juba alates 90ndate lõpust loonud tehnoloogiat, mis võimaldab erinevatest valdkondadest klientidel kasutada energiavajaduse rahuldamisel vesinikku. Pikal ja konarlikul teekonnal on viimaks jõutud punkti, kus senine tehtud töö kannab lõpuks vilja ning ees ootab kiire kasvutrajektoor.

Kui eelmisel aastal teenis Plug Power 701 miljoni dollari suurust müügitulu, siis käesoleval aastal loodetakse see kahekordistada 1,4 miljardi dollarini ning 2030. aastaks 20 miljardi dollarini. Ka kasumlikkuse osas on äridünaamika muutumas, sest pikalt teenitud brutokahjum peaks selle aasta lõpuks muutuma positiivseks.

Suurimat müügitulu teenis Plug mullu kütuseelementide (seade, mis toodab vesinikust elektrit ja soojust), seotud taristu ja seadmete müügist, moodustades ligi 80% ettevõtte kogukäibest. Ühtlasi on see ainuke segment, kus tulu ületab kulu. Allolevalt jooniselt on näha, et kolme ülejäänud segmendi brutokahjum hoidis kogu firma kasumlikkust eelmisel aastal vee all. Kahjumlikkus tulenes eeskätt vesiniku müügist ja ka nende GenKey valmis lahenduste müügist, kuna nad eelmisel aastal suuresti ostsid klientidele müüdud vesinikku sisse kolmandalt osapoolelt, kes kasutas tootmisel maagaasi. Selle hind aga teadupärast tegi mullu läbi pöörase tõusu, tingides sügava kahjumlikkuse ja mõjutades ka aktsiat negatiivselt.

Allikas: Plug Power

Käesoleval aastal peaks sellel rindel toimuma oluline areng paremuse suunas, kuna valmis hakkavad saama Plugi rohelist vesinikku (kasutatakse taastuvenergiat) tootvad tehased ja lisaks pakub Inflation Reduction Act (IRA) seadus 3 dollarit kg kohta tootmiskrediiti. Plugi juhtkond ütleb, et nende toodetud rohelise vesiniku hind on vaid kolmandik sellest, mida nad maksavad kolmandale osapoolele tootmise eest.

Plug Poweri Georgia osariigis asuva rohelise vesiniku tehas (püstitati vaid 12 kuuga) toodab klientidele juba gaasilisel kujul vesinikku, kuid olles juuni lõpuks saavutanud täisvõimsuse, sai sellest maailma suurim rohelise vesiniku tehas, mis suuteline tootma päevas 15 tonni vesinikku. Käesoleval aastal valmivad Plugil veel teisedki rohelise vesiniku tehased Texases, New Yorkis ja Louisianas, tänu millele ollakse suutelised aasta lõpuks või järgmise aasta esimeseks kvartaliks tootma 200 tonni vesinikku päevas. 2025. aastaks on plaan jõuda mahtudega 500 tonnini päevas (mis on suuresti juba ette ära müüdud) ja 2030. aastaks 2000 tonnini päevas.

See tähendab, et 2023. aastal tahetakse saavutada 10% brutokasumi marginaali ja aasta lõpuks pöörata ka negatiivne ärikasumi marginaal positiivseks. Mida rohkem rohevesiniku tehaseid saab püsti, seda tõenäolisemalt liigutakse 2024. aastal juba 30% brutokasumi marginaali suunas. 2023. aastal hakkab enda toodetud vesiniku osakaal kogumüügist suurenema ja täielikult ollakse vanadest maagaasiga seotud lepingutest vaba 2025. aastaks.

Nagu eelnevalt mainitud, prognoosib Plug Poweri juhtkond 2030. aastaks üle 20 miljardi dollari suurust aastast müügitulu, üle 35% brutokasumi marginaali ja üle 20% ärikasumimarginaali. Kui tänavu peaks tulema 55% 1,4 mld dollari suurusest müügitulust energiavaldkonnast (vesinik, elektrolüüsiseadmed, tsisternautod) ning ülejäänud rakenduslikust valdkonnast (vesinikul töötavad tõstukid, EV laadimine ja tsisternid), siis ajapikku energia osakaal suureneb, jõudes prognooside kohaselt 2030. aastaks 72%ni.

See ei tähenda, et energia kõrval oleksid muud ärivaldkonnad Plug Poweri jaoks vähem atraktiivsemad. Vastupidi, Plug soovib kasvuvõimalustest kinni haarata võimalikult laiahaardeliselt ehk panna nö käpp peale kogu rohelise vesiniku ökosüsteemile. Nii näiteks saavad nad mõnele süsiniku jalajälge vähendada soovivale logistika- või kaubandusfirmale müüa nii vesinikul töötava kaubatõstuki kui ka elektrolüüsiseadme, millega veest vesinikku kohapeal toota või tarnitakse neile see kütus Plug Poweri poolt ise.

Amazoni ja Walmartiga katsetatakse pilootprojektide raames ka vesinikul töötavaid konteinerite liigutamiseks mõeldud traktoreid. Koos HyViaga toodetakse vesinikul töötavaid kaubikuid, mille arvu tahetakse 2030. aastaks tänavatel kasvatada 100 000-ni ning Lõuna-Korea Geelyga loodetakse siseneda ka busside turule. Vesiniku tarneks ja hoiustamiseks pakutakse lisaks kütuseveokeid, mobiilseid ja statsionaarseid tanklaid. Plugil endal on praeguseks 40 veeldatud vesiniku veokit, millega teenindab Põhja-Ameerikas üle 200 kliendi.

Väga suureks turupotentsiaaliks on veel vesinikul töötavad tagavara energia allikad, mida Plug toodab. Pelgalt juba andmekeskuste turg võiks olla 30 miljardi dollari suurune ja kuna osades jurisdiktsioonides on diislil töötavad generaatorid juba keelatud ning andmekeskused vajavad tagavaratoidet, siis võiks Plug Power olla siin potentsiaalne võitja. Kui võtta vaatluse alla kõikvõimalikud muud valdkonnad, kus võiks vesinikul töötav varuenergia allikas elektrivõrgu piirangute või tõrgete tõttu rakendatav olla, siis hindab Plug antud turu potentsiaaliks koguni 1 triljon dollarit.

Plugil on parasjagu käsi läbirääkimised mitmete üsna suurte elektrolüüsiseadmete tellimuste osas Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Aasias, mille kogumaht on 1 gigavatt (see lisanduks olemasolevale 2 gigavatile, mille müügitulu potentsiaaliks hinnatakse üle 30 miljardi dollari). IRA seaduse lõplikud toetused vesinikutööstuse jaoks pole samuti veel täielikult fikseeritud, vaid peaksid selguma augustiks–septembriks. Seega teatav osa nõudlusest võib veel alles oodata neid ära. Juhul kui toetused saavad olema sarnased Euroopa omaga, ootab juhtkond väga suurt nõudluse kasvu.

Kuigi ettevõttel oli esimese kvartali lõpus bilansis vaba raha ja realiseeritavaid väärtpabereid 1,5 miljardi dollari väärtuses, nõuavad tehaste ehitused järgnevatel aastatel täiendavat kapitali. Seda soovitakse hankida allikatest, mis ei tooks kaasa uute aktsiate emiteerimist. Laual on erinevad variandid: pangalaen, laen valitsuselt, kuid finantseerimise huvi on üles näidanud ka mitmed taristufondid. Mõni neist võimalustest võidakse realiseerida teisel poolaastal.

Kokkuvõttes on Plug Power järgneva 2-3 kvartali jooksul pööramas oma äri dünaamikat oluliselt positiivsemaks. Isegi kui võtta 2023. a müügitulu prognoosi alumine ots ehk 1,2 mld USD, tähendaks see 2022. aasta pealt 71% kasvu. Umber 1 mld ulatuses saavad sellest olema elektrolüüsiseadmed, kus nad sihivad brutokasumimarginaaliga jõudmist 25-30% vahemikku (mullu 16%). Teine suurem segment on kütus, kus nad hakkavad kasutama rohkem rohelist energiat ja vähendavad maagaasi rolli, tänu millele loodetakse aasta lõpuks selles üksuses positiivsesse ärikasumisse jõuda. Ülejäänud üksused muutuvad toodete ja kütuse üha suurema käibe juures järjest marginaalsemaks (PPA ja teenused).

Plug on oma senise arengu, välja ehitatud võimekuse ja partnerluselepetega saavutanud vesiniku turul positsiooni, millele keegi teine veel vastu ei saa ja see loob esimesena stardijoonelt liikuja eelise järgnevateks aastakümneteks, mil antud sektoris seisab ees eksponentsiaalne kasv.

Plug Power kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse.

Plug Poweri aktsia hind USA börsil.


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon