Pensioni indeksifondide tulemust vedas tehnoloogiasektor - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pensioni indeksifondide tulemust vedas tehnoloogiasektor

Joel Kukemelk

04.07.2023 15:36

Shutterstock

LHV II ja III samba indeksifondide jaoks kujunes 2023. aasta teine kvartal sama tugevaks nagu esimenegi. Tõusuveduriks on tehnoloogiasektor eesotsas ettevõtetega, kes vähemal või suuremal määral AI ehk tehisintellektiga seotud. Börsiindeksite jätkuv ralli on arenenud riikide (eelkõige USA) turgudel viinud hinnatasemed kümne aasta ajaloolistest keskmistest juba veidi kõrgemate kordajate juurde.

LHV indeksifondide portfellid kauplevad 15,3 korda kaalutud 12-kuu ettevaatavat kasumit, 2,4 korda jooksva raamatupidamisväärtuse suhtarvu ja pakuvad 2,4% dividendimäära.

USA vs. Hiina – kumb toob siit edasi suurema tootluse?

Arenenud aktsiaturgude indeksid kauplevad täna 17,2 korda ja arenevad turud 12,1 korda 12-kuu ettevaatavat kasumit. Hinna ja raamatupidamisväärtuse suhtarvud on vastavalt 2,9 ja 1,5 korda. Viimase kvartaliga on hinnalõhe arenenud ja arenevate turgude vahel edasi kasvanud. Ettevaatava P/E järgi on arenevad turud nüüd ca 30% ja P/B järgi ligi 50% odavamad kui arenenud turud.

Kui arenenud turgude indeksist moodustab ligi 2/3 USA, siis arenevate turgude segmendis on suurim osakaal Hiinal ja Taiwanil, mis kahe peale kokku moodustavad indeksist ca 1/2.  LHV indeksifondid on Eesti pensioniturul suurima avatusega oluliselt odavamatele arenevatele turgudele: ligi 38% fondist on investeeritud arenevatele turgudele ja 62% arenenud turgudele, andes hea globaalselt hajutatud investeeringute jaotuse. Osa konkureerivaid pensioni indeksifonde paigutavad kogu vara üksnes kallimalt hinnastatud arenenud turgudele. Indeksifondide edasist käekäiku prognoosides taandubki küsimus sellele, et kust tuleb järgnevatel aastatel parem tulemus – kas kallimalt hinnastatud arenenud turgudelt, st eelkõige USAst, või odavamalt hinnastatud arenevatelt turgudelt, st eelkõige Hiinast?

Suurima osakaaluga on tehnoloogiasektori investeeringud

LHV indeksifondi investorina omad tükikest enam kui 5000 erinevast ettevõttest üle maailma. Möödunud kvartalil jätkus indeksites tehnoloogiaettevõtete kontsentratsiooni kasv. 10 suurima osakaaluga ettevõtet on LHV indeksifondis nüüd Apple 3,3%, Microsoft 2,8%, Taiwan Semiconductor 2,4%, Alphabet 1,5%, Tencent Holdings 1,4%, Samsung Electronics 1,4%, Amazon 1,3%, NVIDIA 1,1%, Alibaba 0,9% ja Tesla 0,8%.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon