LHV klientide populaarseimad välisaktsiad juunis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide populaarseimad välisaktsiad juunis

Raido Tõnisson

05.07.2023 08:08

iStockphoto

2023. aasta esimesel poolel toimunud investorite tormijooks tehnoloogiaaktsiate püsis ka juunis, kui Nasdaq 100 indeks kerkis pea 6% ja S&P 500 samal ajal marginaalselt 0,3%. Nagu ka eelnevatel kuudel, oli LHV klientide huvi juunis suunatud tehisintellekti ettevõtetele ja kiibitootjatele, kaubeldes aktiivselt nii Advanced Micro Devicesi kui Inteli aktsiatega. Suurima kauplemismahu saavutas aga taaskord Tesla, mille juuni kauplemismahud ületasid maikuu taset enam kui 4-kordselt.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad juunis (kauplemismahu järgi kahanevalt)
Allikad: LHV, Finviz

Tesla (TSLA)

Juunis oma poolaasta tootlusele veel 28,4% lisanud Tesla on sel aastal olnud LHV klientide vaieldamatu lemmik ning seda eriti kahel viimasel kuul. Ehkki oma kõigi aegade tippudeni ei ole Tesla aktsia veel jõudnud, saavutas see juunis oma kõrgeima hinnataseme alates 2022. aasta septembrist, kui aktsia järsult kukkuma hakkas.

Kui suurema osa aktsia hinnatõusust võiks omistada sektori taganttuulele ja investorite taastunud optimismile tulevikutehnoloogiate osas, on Tesla ka ettevõttesiseselt häid tulemusi näidanud. Juuli alguses avaldatud II kvartali tarnemahtude kohaselt tootis Tesla 480 tuhat ja müüs 449 tuhat sõidukit, ületades korralikult analüütikute ootusi ja märkides mõlema näitaja puhul rekordkvartalit. Selgelt on tugevaid müüginumbreid toetanud sõidukite hindade järsk langetamine alates selle aasta algusest, mis kahe otsaga mõõgana võib kahjustada Tesla kasumirida ning marginaale. See, kuidas hinnasõda on Tesla finantse II kvartalis mõjutanud, selgub 19. juuli avalikustatavas vahearuandes.

Lisaks positiivse poole pealt teatas juuni lõpus USA suuruselt teine elektriautode kiirlaadimisvõrgustikku haldav Electrify America, et laiendab oma pistikupesade arvu laadimisjaamades just Tesla laadijatega, mis tähendab, et maailma juhtival elektriautode tootjal on kogu elektriautode ökosüsteemis üha suurem osatähtsus.

Wise (WISE)

Nagu ka mais, edestas Londoni börsil noteeritud Wise’i aktsia juunis Ühendkuningriigi ettevõtteid koondavat FTSE 100 indeksit, mis erinevalt Wise’i 8% tõusule pidi leppima 1% kaotusega. Kuigi aktsia kaupleb veel märkimisväärselt allpool oma 2021. aastal tehtud tippu, on see jooksva 12 kuu jooksul kerkinud koguni 110%.

Olulisel määral sai aktsia hind tuge just juunikuu viimastel päevadel, kui ettevõte avalikustas oma esialgsed 2023. majandusaasta tulemused, mis tulude poole pealt valmistasid analüütikutele küll väikese pettumuse, kuid pakkusid positiivset üllatust kasuminumbrite osas. Võrreldes 2022. majandusaastaga parandas Wise oma kõiki peamisi võtmenäitajaid - kogukäive kasvas aastaga 73% 964 miljoni naelani, EBITDA 97% 239 miljoni naelani, EBITDA marginaal paranes 21,8% pealt 24,7% peale ning kasum aktsia kohta suurenes 0,034 pealt 0,12 naelani.

Ettevõtte juhtkond on säilitanud tuleviku osas oma üsna konservatiivsed väljavaated, arvestades senist kiiret kasvu. Kui 2024. majandusaastal kavatsetakse tulusid suurendada 28-33%, siis pikemas perspektiivis peaks selle aastane kasvumäär aeglustuma 20% peale. EBITDA marginaali loodetakse hoida vähemalt 20% peal, sõltudes suuresti teenitavatest intressituludest.

Shopify (SHOP)

Kanada e-kaubandusfirma ja ARK fonde juhtiva Cathie Woodi üks lemmikaktsiaid Shopify on püsinud alates aasta algusest stabiilselt kasvukursil, lisades juunis veel 13%. Kui uudiseid ilmus juunis Shopify poolt vähe, püüavad investorid läheneva tulemuste hooaja ootuses üha rohkem vihjeid saada selle kohta, kas ettevõte suudab analüütikute ootused täita ja teenida vähemalt 0,06 dollarit puhaskasumit aktsia kohta. Kolmel eelneval kvartalil on Shopify konsensuse kasumiprognoose tugevalt ületanud, andes lootust, et sama suudetakse teha ka nüüd.

Mõneti julgustavana võib turuosalistele mõjuda ka see, et kuni 2023. aasta juunini on eelneva 12 kuu jooksul olnud Shopify insaiderid olnud aktsia netoostjad, suurendades oma osalusi ning peegeldades juhtkonna kindlustunnet ettevõttes. Suurima ostjana soetas ettevõtte asutaja Tobias Lütke aktsiaid 10 miljoni dollari eest ning seda üheainsa tehinguga. Tõsi, aktsiad sai ta kätte pea poole odavamalt kui Shopify aktsia turuhind, jättes õhku küsimuse, kas tema arvates on aktsia turuhind üle- või alahinnatud.

Advanced Micro Devices (AMD)

Maailma üks suurimaid kiibitootjaid, Advanced Micro Devices, on investorite tähelepanu pälvinud eelkõige pooljuhtide järsult kasvanud nõudluse tõttu ning konkureerib tihedalt tööstuse teise suurfirma, Nvidiaga. Ehkki aktsia hind tegi juunis 4% tagasimineku, teatas ettevõte kuu keskpaigas uue, tehisintellekti toega kiibi – MI300X – turule toomisest, mille vastu võib lähitulevikus huvi kerkida nii mõnelgi suurel pilveteenuste ettevõttel, nagu näiteks Amazon, Microsoft või Alphabet.

Pikaajalisema investeeringuna teatas Advanced Micro Devices juunis, et kavatseb jätkata oma laiendamist ja suurendada kohalolekut Iirimaal, mis on Euroopa juhtiv teadus- ja arendustegevuse keskus olnud juba pea kolm aastakümmet. Ettevõte loob Iirimaale 290 uut töökohta ning hakkab rahastama mitmeid olulisi teadus- ja arendusprojekte, nagu näiteks suurema jõudlusega arvutikiibid, kiiremad andmekeskused ja 6G-lahendused.

IAMGold Corporation (IAG)

Kanadas kaht kullakaevandust omav IAMGold ei ole varem LHV klientide enimkaubeldud aktsiate hulgas olnud, kuid näitas juunis arvestatavaid kauplemismahte. Ettevõtte üheks peamiseks potentsiaaliks peetakse üht suurt kullakaevanduse arendusprojekti, millega ehitusega alustati 2020. aastal ja mis peaks lõpule viidama 2024. aasta alguseks. Kuna kogu ehitusperioodi vältel on sisendhinnad kiiresti tõusnud, on ettevõte pidanud läbi viima mitmeid uusi rahakaasamisi, millega algselt ei arvestatud.

Ettevõtte sõnul on viimase, veebruaris toimunud rahakaasamisega projekti edukaks lõpule viimiseks vajalik kapitalibaas olemas. Märtsi lõpu seisuga oli kaevanduse ehitusprotsess valmis ligi 80% ulatuses ning kokku 1,1 miljardit dollarit maksma läinud projekt hakkab oma 18 aasta pikkuse efektiivse eluea jooksul tootma ettevõttele keskmiselt pea 370 tuhat untsi kulda aastas. Võrdluseks, 2022. aastal tootsid ettevõtte kaks kaevandust 713 tuhat untsi kulda, mis tähendab, et valmiv kaevandus suurendab senist tootmisvõimekust ligi kolmandiku võrra.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti mais arvukalt tehinguid ka Inteli INTC (kuine muutus: +6,4%), Li Auto LI (+20,8%), Riot Platformsi RIOT (−1,5%), Samhällsbyggnadsbolageti SBB (−22,0%) ja Air France’i AF (+6,5%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Intel Corporation, Li AutoRiot Platforms, SamhällsbyggnadsbolagetAir France.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon