Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

17.07.2023 12:16

Shutterstock

Kõrgematest intressimääradest hoolimata on USA aktsiaturu jaoks esimene poolaasta möödunud väga edukalt, kuid S&P 500 indeksi 17% tõus on tulnud peamiselt väärtuskordajate arvelt. Kõrgest optimismist ja riskijulgusest võib välja lugeda kas seda, et investorite silmis läheb majandusel ja ettevõtetel paremini kui analüütikud eeldavad ning teise kvartali tulemuste hooaeg annab võimaluse käesoleva aasta prognoose uuesti ülespoole korrigeerida või siis eeldatakse tulevikus üsna veendunult pööret paremuse suunas.  Ka viimasele võiksid ettevõtete juhid anda järgnevate nädalate jooksul tagasisidet.

Müügitulu ootustes on viimase poole aasta jooksul olnud arengud tegelikult üsna marginaalsed: kui jaanuaris prognoositi Factseti andmetel S&P 500 firmade teise kvartali käibe kasvuks 0,9%, siis 14. juuli seisuga oli see –0,4%. Ehkki tegemist poleks kuigi märgilise langusega, oleks negatiivne muutus siiski esmakordne alates 2020. aasta kolmandast kvartalist, mil üleilmne majandus hakkas taastuma koroonaviiruse pandeemia esimesest šokist. Kõige suuremat teise kvartali müügitulu kasvu oodatakse finants- ja tarbekaupade sektorile (vastavalt 7,8% ja 7,1%), energiasektor peaks aga naftahinna languse tõttu leppima müügitulu ligi 28% kukkumisega võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Allikas: Factset

Aktsiakasumi ootuse kärpimine paistab tõusva aktsiaturu taustal märksa reljeefsemalt silma: kui jaanuaris oodati S&P 500 firmade teise kvartali aktsiakasumi 0,5% kahanemist võrreldes 2022. aasta sama perioodiga, siis täna peljatakse 7,1 langust. See märgiks negatiivset tulemust teist kvartalit järjest (Q1 oli –2,0%).

Siingi annavad kasumi langusega suurima tagasilöögi energiaettevõtted (–49,6%), kellele järgnevad materjalitööstuse firmad (–33%) ja tervishoid (–16,9%). Suurimat kasumi kasvu prognoositakse tarbekaupade ja kommunikatsiooni sektorile (vastavalt 27,8% ja 12,4%). Siiski, oodatust paremini alanud tulemuste hooaja algus annab lootust, et järgnevatel nädalatel revideeritakse teise kvartali hinnangulist kasumi langust leebemaks.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 60 S&P 500 indeksi firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon