Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2023? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2023?

Raido Tõnisson

26.07.2023 09:12

LHV

Käesoleva aasta II kvartal, kui aktsiaturud jätkasid oma võimsat sõitu ülespoole, möödus Kasvukonto kasutajatele pigem positiivsetes toonides. Kui 45st valikus olevast Kasvukonto fondist näitasid positiivset tootlust 24 ja kaotusega pidi leppima 21 fondi, siis kõikide fondide peale kokku ulatus keskmine tootlus kvartaliga pea 2%ni; üksikaktsiate puhul aga koguni 8%ni. Artiklis vaatame peale, mis Kasvukontos II kvartalis toimus ning milliseid valikuid investorid tegid.

2023. aasta II kvartali seisuga on olemasolevatest positsioonidest endiselt enim investeeritud USA 500 suurimat ettevõtet katvasse fondi SXR8, kus paikneb ligi 21% kogu Kasvukonto mahust. SXR8 osakaal kahanes kvartaliga 1,5 protsendipunkti, samas kui ajaloolise keskmisena on SXR8 osatähtsus püsinud 27% juures. Langus võib tuleneda osaliselt sellest, et viimastel aastatel on Kasvukonto valikusse lisandunud palju uusi instrumente (sh üksikaktsiad), võimaldades kasutajatel valida laiema valiku väärtpaberite vahel, vähendades ühe kindla instrumendi osatähtsust.

Kasvukonto kasutajate teine suurim investeering on peamiselt USA tehnoloogiaettevõtteid järgiv EXXT, kus paikneb 10% kogu varadest, ehkki selle puhul on kvartalivõrdluses näha varade mahu ühe-protsendipunktilist suurenemist. Kui EXXT osakaal kogu varadest on viimasel 16 kvartalil püsinud üsna stabiilselt 11% - 13%, siis kiiresti on kasvanud populaarsuselt kolmanda fondi, maailma suurimaid ettevõtteid koondava VWRL, osatähtsus. Ehkki viimases kvartalis tegi see kvartalivõrdluses 2,7-protsendipunkti suuruse tagasilanguse 9% peale, ületab see endiselt viimase 16 kvartali keskmist (7%). Neljandale ja viiendale kohale platseerusid vastavalt dividendimaksjad (ISPA) 4%-ga ja puhta energia tootjad (INRG) 3,8%-ga, mille osatähtsus kvartaliga samuti veidi kahanes.

Allikas: LHV

Kuna uus raha investeeritakse sageli üsna sarnaselt juba olemasolevatele positsioonidele, osutus 2023. aasta II kvartalis populaarseimaks investeeringuks SXR8, kuhu läks 22% uutest kvartali jooksul tehtud ostudest, jäädes kvartalivõrdluses samale tasemele, kuid vähenedes aastataguse II kvartali 24% pealt. Investeeringute maht peamiselt USA tehnoloogiasektorit järgivasse fondi EXXT näitas kvartaalses võrdluses 1-protsendipunktilist tõusu 1% peale, jäädes VWRL järel kolmandale kohale. Viimase puhul vähenes uute investeeringute maht kvartaliga võrreldes 12% pealt 11% peale - aastataguse II kvartaliga võrreldes samale tasemele.

Tähelepanuväärne on see, et konkurentsis Kasvukonto 45 indeksfondiga on populaarseimate ostude hulka juba neljandat kvartalit järjest sattunud üksikaktsiana Tesla, mida edestab Bitcoini hinda järgiv fond. Kokku moodustasid 9 suurima ostumahuga väärtpaberit II kvartalis 61% kogu investeeritud rahast kvartali jooksul, võrreldes 65%-ga aasta varem.


Allikas: LHV

Kasvukonto valikus olevad fondid kerkisid II kvartalis keskmiselt 2%, võrrelduna kvartalitaguse 8% tõusuga ja −1%ga 2022. aasta IV kvartalis. Tõusu vedasid peamiselt tehnoloogiasektori aktsiaid koondav EXXT, mis kallines II kvartalis 15%, kui palju alla ei jäänud ka arenevate turgude alusindekseid järgivad fondid – Ladina-Ameerika suurimaid ettevõtteid koondav Amundi MSCI Emerging Markets Latin America UCITS ETF (ALAT) kosus 13% ja India ettevõtteid koondav Amundi ETF MSCI India UCITS ETF (CI2) kallines 13%.

Kehvemini läks II kvartalis toorainetesse investeerivatel fondidel, kui WisdomTree Physical Precious Metals (VZLE) langes 7%, hõbeda hinda järgiv (XAD6) 6%, kulda investeeriv XAD5 3% ja mitmesusugeid erinevaid toormeid koondav SXRS 3%. Aktsiafondidest kukkus enim dividendimaksjatesse investeeriv ISPA (−4%) ja puhta energia tootjaid koondav INRG (−3%).

Kõikidest kasvukonto fondidest lõpetas II kvartali plusspoolel 24 ETFi ehk 53%.

Allikas: Bloomberg

Nii nagu ka I kvartalis, kujunesid üksikaktsiate puhul II kvartalis võitjateks USA tehnoloogiagigandid, eesotsas Nvidia (52%), Meta Platformsi (35%) ja Amazoni (26%) ja Teslaga (26%). Voogedastuse kuningas Netflix kallines kasutajate arvu kasvu toel 28%, millest palju alla ei jäänud ka üks eestlaste lemmikaktsiaid Wise 21% tõusuga. Languspoolt vedas II kvartalis ravimiarendaja Moderna (−21%), mis madalate müügimahtude tõttu oli 2023. aasta I poolaastal ka üks kehvema tootlusega aktsiaid kogu S&P 500 nimistus. Skandaali sattunud telekommunikatsioonihiiglane AT&T kukkus 17%, Paypal loovutas 12% ja Soome energiafirma Fortum, kes jäi aprillis ilma oma varadest Venemaal, odavnes 13%.


Allikas: Bloomberg

Kasvukonto valikus olevast 45-st fondist teeb regulaarseid väljamakseid 14 ning ülejäänud 31 fondi reinvesteerivad dividendid automaatselt. Väljamakstavatest fondidest pakub kõrgeimat aastatootlust globaalse dividendifookusega ISPA, mille 5,9%line määr on kvartalivõrdluses mõnevõrra suurem fondiosaku hinna odavnemise tõttu. Kuigi ISPA on oma dividendimakseid viimase aasta jooksul suurendanud tublilt 16%, on selles osas esikohal hoopis 0,4% tootlusega tehnoloogiaettevõtteid koondav EXXT ( 1- aastane dividendi kasv: 33%) ning tööstus- ja finantssektori ettevõtete võlakirjadesse investeeriv LQDA (+31%). Kolme aasta arvestuses on kõige rohkem oma väljamakseid suurendanud Eurotsooni väärtusettevõtteid koondav VAL (+23,0%).


Allikas: Bloomberg

Kokkuvõttes võib öelda, et optimistlik meeleolu USA turgudel on muutnud Kasvukonto kasutajad pigem ettevaatlikuks, näidates suurt aktiivsust just müügipoolel. Ostumahtude osakaal on langenud kogu praeguse pullituru vältel, jõudes II kvartalis 67% peale ja jättes müügimahtudele 33%. See on viimase 15 kvartali madalaim tase ja jääb oluliselt alla ostumahtude osakaalu keskmisele, mis on olnud 75% kvartali kohta.


Allikas: LHV

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mille kasutajate arv läheneb nüüdseks juba 55 tuhandele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon