Teosammul sprintides - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Teosammul sprintides

Joel Kukemelk

01.08.2023 16:00

Teod kuuluvad loomariigis limuste hõimkonda. Eestis elab 85 maismaatigu, kellest 71 veab oma koda seljas kaasas ja 14 on ilma kojata. Kui kaks tigu joonele panna ja nende vahel jooksuvõistlus korraldada, on selge, et võidab see, kes kiiremini õiges suunas roomata jõuab. Aga ka enda arust sprintides jääb roomav tigu ikkagi teoks. Pea kohal kõrgel lenneldes mööda tuhisev toonekurg paneb kergusega nahka nii aeglasemad kui kiiremad teod.

Vaadates kliimamuutuste tänast kiiret tempot, pole meil aega end lihtsalt teiste tigudega võrdlemiseks. Peame olema kiiremad lendavast kurest ja vältima enda ära söömist muutuva kliima poolt. Kure kõhus olles pole enam vahet, milline tigu kiirem oli. Mida rohkem inimesi seda mõistab, seda kiiremini ja tugevamini hakkab puhuma ka kõikvõimalike roheinvesteeringute taganttuul.

Teod loevad, sõnad mitte nii palju.

Juuli tulemus +2,6%

Kuigi juuli algas turgude jaoks väikese ehmatusega, kujunes juulikuu sarnaselt juuniga börsiinvesteeringute jaoks soodsaks. LHV rohefondide kuu parimad investeeringud olid seotud vesinikutööstuse, elektriautode, vase ja soojustusmaterjalidega - juulikuu tootlus oli nii II kui III samba rohefondil +2,6%.

Juulis tegime investeerimisotsuse 1 miljoni euro paigutamiseks Baltcapi loodavasse uude rohetaristu fondi, mis investeerib börsivälistesse varadesse. Müügitehinguid kuu jooksul ei teinud. Kuu lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 44 erinevat investeeringut. 23% fondist on investeeritud taastuvenergiasse, 19% akutehnoloogiasse, 19% elektrifitseerimisse, 9% CO2 kvoodiõigusesse, 7% energiatõhususse, 5% vesinikutehnoloogiasse, 5% ringmajandusse, 5% metsa- ja põllumajandusse ning 8% oli rahas uute investeeringute ootel.

Uued kuumarekordid

Selja taha on jäänud moodsa ajaloo kõige soojem juuni ja nüüd ka juulikuu. Uusi kuumarekordeid tuleb juba igapäevaselt, Vahemere pinnatemperatuur jõudis juulis uue rekordini, Antarktika jääga kaetud alade vähenemine on end ajalooraamatutesse kirjutamas ja taas on kuulda teadlaste hoiatusi Euroopat soojana hoidva Golfi merehoovuse toimimise võimalikust lõppemisest. Võrreldes tööstusaja eelse temperatuuriga prognoosib ÜRO sajandi lõpuks temperatuuritõusu juba 3 kraadi juurde ning ÜRO peasekretär Antonio Guterres on mitmendat korda rõhutamas, et kliimamuutused on kontrolli alt väljumas.

Rahvusvaheline energiaagentuur on hinnanud, et päriselt suurte kliimamuutuste ärahoidmiseks on taastuvenergia mahte vaja juba selle kümnendi lõpuks kolmekordistada, energia tarbimise efektiivsust kahekordistada ning nafta- ja gaasisektoris on metaani emissioone vaja vähendada 75% võrra. BloombergNEF on omaltpoolt arvutanud, et kui praegu tehakse majandusmudelite emissioonide 2050. aastaks neto-nulli jõudmiseks aastas investeeringuid ca $1 triljoni ulatuses, siis järgmise 30 aasta vajadus kokku on ligi $200 triljonit ehk ca 4-6x suuremas mahus kui täna.

Usun, et roheliste pensionifondidega leiame järgmiste aastakümnete jooksul ohtralt võimalusi sellesse rohepöörde trendi investeerimisel ning aitame oma investeeringutega saada suuremat rahastust erinevatel roheprojektidel ja ettevõtetel, mille põhiäri on seotud otseselt või kaudselt kliimamuutuste leevendamisega.

Joel Kukemelk
Fondijuht

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu võrreldud fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (31.07.2022-31.07.2023) tootlus on -7,89%. Pensionifondi Roheline Pluss viimase 12-kuulise perioodi (31.07.2022-31.07.2023) tootlus on -8,93%. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 3 ja 5 kalendriaasta kohta puuduvad.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon