Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid juulis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid juulis?

Raido Tõnisson

04.08.2023 08:10

LHV

Möödunud kuul, kui peamiselt vedas taaskord aktsiaturge tehnoloogiafond Nasdaq 100, olid LHV kliendid pigem müügipoolel – kuu jooksul tehtud kõikide tehingute mahust 53% moodustasid just müügitehingud. Ehkki ka S&P 500 indeksil läks juulis hästi, saavutades positiivse tootluse viiendat kuud järjest, jäi LHV klientide huvi USA aktsiaturu vastu marginaalseks. Nii müügi- kui ostupoolel domineerisid peamiselt koduturu ja teiste Euroopa riikide aktsiad, sealhulgas Incap, Lufthansa, Wise, Enefit Green jt.

 

 


 

LHV klientide enimostetud aktsiad juulis


Allikas: LHV

Juulis enimostetumaks aktsiaks osutunud Incap (ICP1V) sai juulis rohkelt tähelepanu nii Eesti meediakanalites kui ka välismeedias. Ehkki aktsia hind on alates aasta algusest langenud 34% võrra, taastus see juulis 4%, suuresti tänu kuu lõpus avaldatud II kvartali vahearuandele, millest selgus, et hoolimata ühe suurkliendi kaotusest ja II kvartali käibe vähenemisest suudeti poolaasta lõikes puhaskasumit siiski kasvatada.

II kvartalis vähenesid ettevõtte tulud aastaga 8% 56,4 miljoni euroni ja ärikasum 6% 8,3 miljoni euroni, samas kui puhaskasum jäi aastavõrdluses samale tasemele. Esimesel poolaastal on puhaskasum aga suurenenud 26%. Aktsia hinda võis toetada ka teadaanne USA elektroonikaettevõtte Pennatronicsi ostust, mis võimaldab Incapil suurendada oma kliendibaasi.

Briti telekommunikatsiooniettevõtte Vodafone’i (VODI) osas olid LHV kliendid juunis pea täielikult ostupoolel, ehkki aktsia hind jäi hoolimata suurtest kõikumistest kuu kokkuvõttes stabiilseks. Kui kuud alustas aktsia järsu langusega, siis kaotuse aitas kompenseerida 2024. majandusaasta I kvartali tulude aruanne, mis avaldati 24. juulil.

Kuigi ettevõtte kogutulud langesid juunikuuga lõppenud kvartalis aastaga 5% võrra, näitas see non-GAAP arvestuspõhimõttel 3,7% suurust orgaanilist kasvu, jagunedes ühtlaselt ettevõtte kõikide peamiste turgude vahel. Ühtlasi andis ettevõte julgustava prognoosi järgnevateks perioodideks, lootes 2024. majandusaasta kokkuvõttes teenida 13,3 miljardi euro suuruse EBITDA ja 3,3 miljardit eurot vaba rahavoogu (2023. majandusaastal vastavalt 14,7 miljardit eurot ja 4,8 miljardit eurot). Teatavasti on Vodafone’is käimas ulatuslikud ümberkorraldused taastamaks oma varasemat tulemuslikkust, mis muuhulgas tähendab järgmisel kolmel aastal ligi 11 tuhande töötaja koondamist.

Lisaks kuulusid enimostetud aktsiate esinelikusse Warren Buffeti juhitud valdusettevõte Berkshire Hathaway (BRKB) ja Euroopa suurim lennukompanii Lufthansa (LHA), mis mõlemad on alates aasta algusest näidanud positiivset tootlust vastavalt 14% ja 17% ulatuses. Viimast tabas juulis aga mõõdukas, 3% suurune langus, kuna USA-s avaldas suurem hulk lennufirmasid möödunud kuul oma II kvartali majandustulemused ja enamik turuosalisi on kogu sektori suhtes ettevaatlikud, hoolimata sellest, et nõudlus reisimise järele on tugev ja langevad kütusehinnad on lubanud lennundusfirmadel oma müügitulu ja kasumlikkust parandada. Lufthansa avaldas oma II kvartali tulemused 3. augustil, näidates kasumi osas analüütikute ootustest veidi paremaid numbreid.

Muuhulgas osteti LHV klientide poolt juulis pooljuhtide tootmiseks vajaminevate seadmete valmistajat ASML Holdingut (ASML), luksuskaupadele müügiplatvormi pakkujat Farfetchi (FTCH) ning taastuvtoorainetest valmistatud kütuse müüjat Nestet (NESTE).

 


 

LHV klientide enimmüüdud aktsiad juulis


Allikas: LHV

Müügipoolt domineeris juulis eestlaste üks lemmikaktsiaid, Wise (WISE), mis on käesoleval aastal näidanud korralikku taastumist alates aktsia aastatagusest madalseisust, kusjuures suur osa tõusust tegi aktsia just juulis. Aktsia hinna kiire kallinemise taga on tõenäoliselt ettevõtte 27. juunil avaldatud 2023. majandusaasta tulemused, mille positiivset mõju veelgi võimendasid juuli keskpaigas avaldatud 2024. majandusaasta I kvartali müügimahud.

Märtsikuuga läbi saanud majandusaastal oli ettevõttel ligi 10 miljonit aktiivset klienti, mida on 34% enam kui aasta varem ning kes suurendasid ettevõtte müügimahte aastaga 37% võrra 104,5 miljardi naelsterlingini. EBITDA aastaga pea kahekordistus koos EBTIDA marginaali paranemisega 22% pealt 25% peale, ületades oluliselt ettevõtte 20% suurust eesmärki. Ettevaates jääb juhtkond oma prognooside andmisel aga konservatiivseks, tuues lõppenud majandusaasta puhul esile erakorraliselt tugevat esimest poolaastat ja ebakindlust majanduskeskkonna osas.

Teiseks enimmüüdumaks aktsiaks osutus USA naftafirma Occidental Petroleum (OXY), mis näitas juulis 6% edasiminekut. Kuu viimastel päevadel tõus aga stabiliseerus, potentsiaalselt tingituna asjaolust, et II kvartali majandustulemuste eel andsid mitmed analüütikud hoiatava signaali kasumi järsu kukkumise osas. Tulemuste avalikustamise eel arvasid analüütikud, et saatuslikuks võib saada nafta ja maagaasi hindade alanemine esimesel poolaastal, millest ettevõtte müügitulu ja kasuminumbrid tugevalt sõltuvad.

Occidental Petroleum avaldas oma II kvartali tulemused 2. augustil, mille kohaselt langes puhaskasum aktsia kohta aastaga 78% 0,68 dollarini ja kogutulud 37% 6,7 miljardi dollarini. Kui tulude langus ühtis analüütikute prognoosidega, siis hoolimata sellest, et tulemuste avalikustamise ootusi alandati, valmistas kasumirida mõningase pettumuse, kuna oodati 0,72 dollari suurust puhaskasumit aktsia kohta.

Kolm järgmist enimmüüdumat väärtpaberit moodustasid koduturu ettevõtted Enefit Green (EGR1T), Tallinna Kaubamaja (TKM1T) ja Siauliu bankas (SAB1L), mille puhul müügitehingute maht tehingute kogumahust moodustas vastavalt 60%, 67% ja 63%. Kuuendal kohal oleva LHV Groupi (LHV1T) vastav määr oli 58%. Nagu ka muudel turgudel, võisid juulis ostu- ja müügiotsuse peamiseks ajendiks olla ettevõtte teise kvartali majandustulemused, ehkki enamike Balti ettevõtete puhul on need seni näidanud üsna neutraalset või teatud sektorite (pangandus, jaekaubandus) puhul isegi positiivset arengut.

Lisaks välisbörside poolelt osutus juulis üheks müüduimaks aktsiaks metaversumit arendav Meta Platforms (META), mille hind on alates 2022. aasta oktoobri põhjast tugevalt taastunud (+242%) ja liikunud juulikuu lõpuks üha lähemale oma kõigi aegade tipule, seletades võimalikku kasumivõttu LHV klientide poolt. Näib, et Meta kasutusele võetud kulude kokkuhoiu meetmed on end hakanud ära tasuma, tuues kaasa kasumlikkuse olulise paranemise viimasel kolmel kvartalil.

Rohkelt müüsid LHV kliendid juulis ka Hiina elektriautode tootja Nio (NIO), varade järgi maailma suuruselt 25. panga Deutsche Banki (DBK) ning juhtiva nafta- ja maagaasi uurimise ja tootmise ettevõtte Devon Energy (DVN) aktsiaid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon