Sunrun näeb päikeseenergia salvestamisel suurt potentsiaali - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sunrun näeb päikeseenergia salvestamisel suurt potentsiaali

Erko Rebane

15.08.2023 10:38

Teise kvartali tulemustele vastu minnes olid investorid päikeseenergia turuga seotud ettevõtete osas kartlikud, kuna Ühendriikides on kõrged intressimäärad varjutamas tarbijate huvi paigaldada päikesepaneele. Sunrun näitas, et hirm on olnud alusetu.

USA majapidamiste turul ühe juhtiva päikeseenergia lahenduste pakkuja Sunruni käive suurenes juuniga lõppenud teises kvartalis aastaga 1% 590,2 miljonile dollarile, jäädes alla analüütikute 627,7 miljoni dollari suurusele ootusele. Umbes pool käibest teenitakse liisinguga seotud lepinguliste klientide arvelt ja see tulu suurenes aastaga 16%, kuid teine pool koosneb energiasüsteemide müügist neile klientidele, kes ostavad selle enda raha eest või laenuga. See osa ärist langes teises kvartalis 11% 288 miljonile dollarile, mis on ajendatud California turu langusest pärast päikeseenergia turu reformi jõustumist.

California turul oli maikuu oodatust nõrgem, mis on mõistetav, et pärast NEM 3.0 rakendumist aprilli keskel oli nõudlus tõmmatud ettepoole (NEM 3.0 vähendas majapidamistele makstavat tasu päikeseenergia eksportimise eest 75% võrra). Juunis ja juulis nägi Sunrun aga turu taastumist, kuna tarbijad kohanevad uue olukorraga ning hakkavad paremini mõistma, et koos salvestiga tasub endiselt päikeseenergiasüsteem oma maja katusele panna. California turu nõrkust aitas teises kvartalis kompenseerida teistes osariikides aastatagusega võrreldes 25% suurenenud müük, mis säilis Sunruni sõnul ka juulis.

Ärikulud suurenesid aastaga 7,6% 796,1 miljonile dollarile, andes ärikahjumiks 205,9 miljonit dollarit (aasta varem –155,3 mln). Intressikulud kasvasid aastaga 103 miljonilt 157,2 miljonile, mille tõttu lõpetati teine kvartal 340,7 miljoni dollari suuruse kahjumiga (aasta tagasi –209,8 mln).Sunrun peab pikaajaliste lepinguliste klientide arvu kasvatamiseks tegema ette suuri kulutusi, et teatud punktist muutuks see stabiilse rahavooga äriks.

Paigaldatud päikeseenergia võimsus kasvas teises kvartalis aastatagusega 21% 296,6 megavatini, mis oli kiirem tempo, kui esimeses kvartalis saavutatud 12% ja ületas ka firma prognoosivahemiku kõrgemat punkti (270-290 MW). Paigaldatud salvestite maht kerkis 35% 103 megavati võrra tänu suurenenud paigaldamise huvile nii Californias kui ka mujal Ühendriikides.

Kolme kuuga lisandus uusi kliente 39,75 tuhat (Q1 oli 32 413 ja Q4 37 359), kellest 32,39 tuhat  (81%) olid pikaajalise lepinguga. Klientide arv kokku jõudis 869 464ni, kellest 724,8 tuhat on lepingulised kliendid (keskmise järele jäänud lepingu pikkuseks on ligi 18 aastat).

Ühe lepingulise kliendi väärtuseks hinnati 44,7 tuhat dollarit (Q1 44,06 tuhat dollarit) ja selle loomise kuluks 32,4 tuhat dollarit (Q1 32,06 tuhat USD), mis annab netoväärtuseks 12,3 tuhat dollarit (Q1 12,0 tuhat USD). Siin on kasutatud 6% diskontomäära, mida tuli intressimäärade tõusu tõttu aasta algusest 100 baaspunkti võrra tõsta.

Ühe kliendi kohta teenitav väärtus ja klientide arvu kasv tähendavad kogu kliendibaasi eluea pealt teenitavat rahavoogu. Selle 6% diskonteeritud vara maht oli teises kvartalis 12,6 mld USD (Q1 11,6 mld USD ) ja kui võtta maha netovõlg, siis selle netovara maht on 4,4 mld USD (Q1 4,0 mld USD).

Lähtudes sellest, et väljas olevate aktsiate arv on 217 mln, siis oleks aktsia kohta puhasväärtus 20,3 dollarit. Siin aga oleks ettevõtte võimele oma tulemusi edasi kasvatada omistatud nullväärtust.

Kolmas kvartal ja aasta lõpp

Kolmandas kvartalis loodab Sunrun paigaldada vahemikus 255-275 MW päikeseenergia tootmise võimsusega paneele, mis keskpunktis märgiks mulluse baasil 3,6% kasvu. Selles peegeldub California lähiaja jätkuvalt negatiivne mõju. Kogu aasta peale jäeti prognoos siiski samaks: päikeseenergiat paigaldatakse mullusega võrreldes 10–15% enam, mis tähendab seda, et neljas kvartal peaks tulema väga tugev. Julgust seda prognoosida annab Sunrunile juulis ja augusti esimestel päevadel nähtud arengud, kus California nõudlus on hakanud väga kiiresti taastumine.

Sunruni juhtkond lubab, et kliendi netoväärtus saab aasta teises pooles olema märkimisväärselt kõrgem. Peamiseks põhjuseks on tarbijate suurenenud huvi salvestite vastu. Salvestite kasutamise osakaal Sunruni siiani installeeritud päikesepaneelidest oli teise kvartali lõpus üleriigiliselt 18%, kuid nähakse, et huvi on tänavu oluliselt suurenenud (uuest müügist oli see teises kvartalis 30%), mis tähendab Sunruni jaoks lisaväärtust, sest see on kõrgema marginaaliga äri.

Kuna Sunrun on koolitamas salvestite paigaldamiseks inimesi välja ja see on turg, kus lubade taotlemine ja paigaldamine võtab paneelidega võrreldes kauem aega, siis nähakse kolmandat kvartalit kui üleminekuperioodi, et avada sealt edasi tee parremini kasvust kinni haaramiseks.

870 tuhandest Sunruni kliendist omab salvestit 65 tuhat ehk 7% ja nad kavatsevad 2024. aastal käivitada kampaania ülejäänud 93%-le, et aidata tagantjärgi paigaldada salvesti ja lisaks pööratakse sellele ka uute klientide hankimisel tähelepanu. Marginaalide paranemisele peaksid edaspidi kaasa aitama USA valitsuse toetused, päikeseenergiasüsteemi odavnemine ja üleüldine inflatsioonisurve alanemine.

Sunruni olemasolevate ja uute klientide seas salvestite paigaldamise määra suurendamine avab ettevõtte jaoks ka täiendava ärisuuna potentsiaali: neid varasid saab võimendada energiajaamadena elektrivõrgu stabiliseerumisel. Näiteks hakati hiljaaegu tegema koostööd USA ühe suurima energiatootja PG&E-ga, et nõusoleku andnud Sunruni kliendid saaksid elektritarbimise kõrgaegadel müüa oma salvestatud päikeseenergiat, aidates sellega leevendada elektritootja koormat ja teenides selle eest tasu.

Kokkuvõttes ei ole Sunrun väljaspool Californiat kogemas mujal Ühendriikides majapidamiste huvi vähenemist päikeseenergiasüsteemide paigaldamise vastu. Ka California puhul on näha, et tarbijad häälestavad end ümber ja on hakanud päikeseenergia süsteemide vastu uuesti huvi tundma, ent seda koos salvestiga, et võrku müümise asemel tasuta elektrit ise tarbida. Kõrgete intressimääradega keskkonnas töötab Sunruni heaks ka tarbijate eelistuse kaldumine laenuga ostmise asemel liisingu kasuks, mille puhul puudub sissemakse (või on see väga väike) ja lisaks jääb Sunrun süsteemi hooldama.

Arvestades seda, et 4% ligi 90 USA miljonist majapidamisest omab päikesepaneele ja veel vähem salvesteid, on pikaajaline kasvuvõimalus väga suur. Kaasa on sellel teekonnal aitamas valitsuse jagatavad toetused järgmise kümne aasta jooksul. Kuigi riskiks jääb intressimäär ja kõrgema diskontomäära võimalik rakendamine netovarade väärtuse arvutamisel, siis peaks Sunrun juba lähikvartalitel suutma tänu salvestite suuremale paigaldamisele kliendi netoväärtust oluliselt tõsta.

Sunrun kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse.

Sunruni aktsia USA börsil.


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon