Sunnova oodatust kiirem kasv vajab lisakapitali - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sunnova oodatust kiirem kasv vajab lisakapitali

Erko Rebane

09.08.2023 11:17

Peamiselt USA majapidamistele päikeseenergia teenust müüv Sunnova teatas 26. juulil oma teise kvartali majandustulemused, näidates müügitulu 13,2% kasvu 166,4 miljonile dollarile. Kuigi see jäi analüütikute 195,5 miljoni dollari suuruse prognoosile alla, ilmestab kliendi arvu kasvu tõstmine tõstmine positiivsete trendide jätkumist.

Kuigi kvartaliga lisandus rekordilised 39 tuhat uut klienti (Q1 30,1 tuhat), mis tõstis koguarvu 348,6 tuhandeni ja seeläbi kasvas ka päikeseenergia teenuse müügitulu, siis käibe kasvu tõmbas tagasi varudest tehtud süsteemide müük oma edasimüüjatele ning teistele osapooltele (tõenäoliselt tahavad praeguses turuolukorras kõik olla kuludega võimalikult efektiivsed ja hoida varusid pigem madalana). Müügitulu varudest oli teises kvartalis 26,5 mln USD (16% kogukäibest) vs. 54,3 mln aasta varem (37% käibest). See segment tekkis alles 2022. aasta teisest kvartalist, kuna nõnda tagatakse paigaldajatele toodete parem kättesaadavus ja ka paremad hinnad.

Alloleval graafikul on näha kõikide segmentide müügitulu muutust võrreldes eelmise aastaga.

Allikas: Sunnova

Kolme kuu korrigeeritud kulumieelne ärikasum (EBITDA) kahanes aastaga 39,7 miljonilt 28,1 miljonile dollarile, kuna varudest tehtud müügi languse tõttu kannatas brutokasumi marginaal ja samal ajal tuli kiire kasvu tõttu teha ka suuremaid kulutusi. Teise kvartali kahjumiks kujunes 100,8 mln USD ehk 0,74 dollarit aktsia kohta vs. –13,8 mln aasta varem. See jäi alla analüütikute prognoositud –0,42 dollarile. Viimastel kvartalitel on tehtud suuremaid kulutusi ja investeeringuid, mille kasv tipneb aasta lõpuks. Muu hulgas on näiteks parandatud kliendiprobleemide lahendamise võimekust: kui varasemalt kulus nädalaid, siis nüüd suudetakse reageerida 70% kliendibaasi ulatuses 24 tunni jooksul.

Kuna uusi kliente lisandus kvartaliga oodatust rohkem ja ettevõte näeb turul momentumi jätkumist, siis kergitati kogu aasta kliendibaasi kasvuprognoosi 10 tuhande võrra vahemikku 135–145 tuhat (see on teine tõstmine tänavu, sest aasta alguses prognoositi 115–125 tuhande kliendi lisandumist). Lisaks usutaks, et 2024. aastal suudavad nad oma kliendibaasi suurendada veel 40% (2023. a oleks kasv praeguse prognoosi keskpunktis 50%). Samuti jäädi kindlaks varasemale ootusele, et 2023. a korrigeeritud EBITDA jääb vahemikku 235-255 mln USD (2022. a 119 mln USD).

Sunnova kasutab äritegevuse finantseerimiseks erinevaid instrumente, peamiselt tax equityt ja päikeseenergia varadega tagatud laenusid. Sunnova võlakohustuste kaalutud keskmine intressimäär oli teise kvartal lõpuks tõusnud 6,4% peale. Kuigi Sunnova jaoks on laenukapital võrreldes 2022. neljanda kvartaliga muutunud soodsamaks on kohustuste kaalutud keskmine intressimäära liikunud kõrgemale, sest madalamala määraga instrumendid on aegunud. Sunnova usub, et 2024. aastale vastu minnes laenuhind nende jaoks pigem alaneb.

Oodatavate rahavoogude IRR (fully burdened unlevered return) jääb viimase 12 kuu lõikes 10,9% peale, aga kui vaadata värskeimaid andmeid, siis viimasel 30 päeval oli see 11,6% tänu IRA seadusega ettenähtud soodustuste lisandumisele. Pigem nähakse seda edasi tõusmas ja jõudmas prognoositud 12% lähedale. Sunnoval on võimalus jätkata oma teenuste hindade tõstmist, sest ehkki maagaas on odavnenud, ei ole kommunaalettevõtted elektrihindasid oluliselt langetanud, vaid kohati isegi tõstnud. Põhjus peitub selles, et viimased tõstsid elektrihindasid maagaasi ja kivisöe kiire kallinemise ajal aeglasemalt ja nüüd kui energia on odavnenud, siis pole neil tegelikult ka seda eeldatavat ruumi hindasid langetada.

Kõrgem rahavoog toetab omakorda klientide koguväärtust, mis oli teise kvartali lõpus 2,65 miljardit dollarit. Sinna alla läheb kliendi lepingu järele jäänud ajaperioodi kuiste maksete diskonteeritud koguväärtus ja ühtlasi on seal ka prognoositud päikeseenergia sertifikaatide (SREC) rahavoog. 6% diskontomääraga oleks varade praegune netoväärtus aktsia kohta 22,8 dollarit. Seda võiks vaadata valuatsiooni põhjana, sest omistab nullväärtust firma tuleviku kasvule ja ühtlasi ei võta arvesse ka lepingute pikendamisi, lisateenuste müümist kliendile vms täiendavaid rahavoogusid.

Sunnova kasv on osutunud kiiremaks kui juhtkond mõned kvartalid tagasi prognoosis ja seetõttu muudetakse ka likviidsuse plaani. Kui varasemalt öeldi, et täiendavat kapitali pole kuni 2024. lõpuni vaja, siis nüüd peeti vajalikuks aasta lõpuks kaasata võla ning aktsiate emiteerimisega 500 miljonit dollarit. 85% sellest võiks Sunnova hinnangul olla kõrgema tulususega võlg ning ülejäänud aktsiakapital. Meeldetuletuseks olgu mainitud, et USA valitsus andis ettevõttele aprillis esialgse nõusoleku saada neilt 3 mld dollarit laenu – tehing, mida pole veel lõplikult allkirjastatud.

Ühest küljest tuleb Sunnoval võidelda makromajandusliku ebakindlusega ja intressimäärade tõusuga, kuid teisalt on päikeseenergiasüsteemid odavnemas, mis annab võimaluse kulude arvelt kokku hoida ning läbi hinnastamise ka klientidele edasi kanda. Kui 2022. aasta lõpus maksis 8-kilovatise võimsusega süsteem (paneelid, inverteerid ja salvesti) Sunnova ühel suurimal turul USAs u 15,1 tuhat dollarit, siis nüüd saab selle soetada juba 9500 dollariga.  Päikeseenergia süsteemide märgiline odavnemine võib aidata turul stimuleerida nõudlust ja kompenseerida kõrgemate intressimäärade mõju.

Seega erinevalt Sunpowerist ja Enphase’ist, kes täheldavad intressimäärade tõusu tõttu Ühendriikide majapidamiste vähenenud huvi paigaldada päikesepaneele, hindab Sunnova kasvu endiselt väga tugevaks, mida ilmestab uute klientide prognoosi tõstmine teist kvartalit järjest. Üks põhjus võib olla asjaolu, et tarbijad on hakanud eelistama laenude võtmise asemel liisimist ja PPA teenust, mis sobib hästi Sunnovale ja lisaks otsivad juba varasemalt paneelid paigaldanud majaomanikud endale usaldusväärset partnerit, kes probleemide korral aitaks nende süsteemi hooldada ja täiendavaid seadmeid paigaldada (salvesti, elektriauto laadija, generaator jms).

Pikas plaanis terendab Ühendriikides endiselt suur kasvupotentsiaal, sest 90 miljonist potentsiaalsest majapidamisest omab päikeseenergiasüsteemi vaid 4% ja 2,6 miljonist ettevõttest vaid 4,5%. Kuna Sunnova pakub 24/7 päikesesüsteemi haldamise ja hoolduse teenust ning u 2,5 miljonil päikesesüsteemi omaval majapidamisel seda osutajat pole, siis avaneb kasvuvõimalus ka nende arvelt, kes on paneelid oma katusele juba paigaldanud. Lõpuks sihitakse ka Euroopasse jõudmist, kus on kokku potentsiaalseid majapidamisi 66 miljonit, kellest Barclaysi hinnangul kasutab päikeseenergia süsteemi viimastel andmetel 12%. Euroopaga pole Sunnova oma 2024. aasta prognoosides arvestanud.

Sunnovasse on läbi börsil kaubeldava fondi Invesco Solar ETF investeerinud LHV pensionifondid Roheline ja Roheline Pluss.

Sunnova aktsia USA börsil.


Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon