Intressimäärad varjutavad Enphase’i jaoks päikeseenergia turgu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Intressimäärad varjutavad Enphase’i jaoks päikeseenergia turgu

Erko Rebane

07.08.2023 10:19

Pikalt on Enphase Energy harjunud raporteerima investoritele majandustulemusi, mida võetakse kõva aplausiga vastu, kuid tänavu on teele sattunud  komistuskivi: intressimäära tõus jahutab Ühendriikides päikeseenergia turgu ja koos sellega ka nõutlust Enphase’i mikroinverterite järele.

Enphase Energy kasvatas juunis lõppenud teises kvartalis käivet 34% 711 miljoni dollarini (analüütikute ootus oli 725,8 mln USD) ja teenis selle pealt 1,47 dollarit kasumit aktsia kohta (oodati 1,28 USD). Kvartali jooksul müüdi kokku 5,198 mln mikroinverterit ja 82,3 MWh jagu salvesteid (Q1 olid need näitajad vastavalt 4,83 mln ja 102,4 MWh).

Enphase teenis neljandas kvartalis 41% tuludest rahvusvaheliselt ja 59% USAst. USA käive langes aastaga 1%, kuid Euroopas rohkem kui kolmekordistus. Ka Ladina-Ameerika ja Austraalia äri on näitamas korraliku kasvu, suurenedes viimase puhul aastaga rohkem kui kaks korda.

Arengud Ühendriikides ja mujal maailmas on üsna erinevad. Euroopa on Enphase’i jaoks endiselt väga tugev, sest siinsed elektrifitseerimise trendid on jõulisemad, motiveerides majapidamisi nii soojuspumpade, elektriautode laadijate ja ebakindla energiahinna väljavaate tõttu püüdlema energiaiseseisvuse suunas. USAs aga pidanuks teine kvartal tooma hooajaliselt positiivsemad arengud, kuid see ei realiseerunud, sest kõrged intressimäärad vähendavad tarbijate huvi finantseerida laenuga päikeseenergiasüsteeme.

USA arengud võib omakorda jaotada kaheks: California ja kõik muud osariigid. Californias jõustus aprilli keskel seadus, mis vähendas majapidamistele makstavat taastuva energia müümise tasu u 75%, kuid need, kes jõudsid päikeseenergia süsteemi enne tähtaega ära tellida, said pikaks ajaks veel vanad määrad lukku lüüa. Sestap kasvas Enphase’i mikroinverterite müük Californias teises kvartalis aastaga 34%, kui ülejäänud osariikides see langes 11%. Tellimuste täitmine jätkub Californias läbi terve suve (osade paigaldajate jaoks isegi sügiseni), mis aga võib tähendada suuremat mikroinverterite nõudluse kukkumist neljandas kvartalis. Kuna uus seadus motiveerib enda toodetud taastuvat energiat rohkem ise tarbima, siis paigaldajate tagasiside kohaselt on huvi salvestite vastu aga suurenemas.

Tingituna makromajanduslikust ebakindlusest Ühendriikide turgudel ja asjaolust, et oodatust nõrgem nõudlus viis teises kvartalis Enphase’i toodete varud soovitust kõrgemale tasemele, mida nüüd tuleb agressiivsemalt vähendama hakata, siis prognoositakse kolmandas kvartalis müügitulu jäämist vahemikku 550–600 mln dollarit. See märgib keskpunktis mulluse baasil langust 9,4% ja osutuks kesisemaks analüütikute ootusest (748 mln USD).

Enphase’i juhtkond loodab, et see saab olema USA varude ühekordne korrigeerimine, mille tulemusel on nende tase kolmanda kvartali lõpuks normaliseerunud. Euroopa peaks jääma Enphase’i jaoks ka tulevikus tugeva kasvuga turuks, sest paljude riikide turgudele on nad oma mikroinverterite ja salvestitega alles sisenemas (kõik riigid peale Hollandi ja Prantsusmaa on nende jaoks veel avastamata maa). Kuigi ka Euroopas on gaasi hind oluliselt langenud ning intressimäärad kõrgemale liikunud, siis Enphase’i vestlused oma siinsete klientidega näitavad, et need pole fundamentaalseid tegureid mõjutanud nii nagu võib praegu Ühendriikides näha.

Ettevõtte bilanss püsib väga tugevana, kui kvartali jooksul teenitud 225 mln vaba raha suurendas bilansis rahaliste vahendite ja investeeringute mahu 1,8 miljardi dollarini. Esimeses kvartalis ostis Enphase tagasi 200 mln dollari eest 1,25 mln aktsiat, millega sai läbi 500 mln dollari suurune tagasiostuprogramm. Nõukogu on heaks kiitnud uue aktsiate tagasiostuprogrammi ühe miljardi dollari väärtuses.

Kokkuvõttes tuli Ühendriikide turul väljaspool Californiat intressimäärade tõusu tõttu majapidamiste kahanenud huvi paigaldada päikesepaneele Enphase’ile teises kvartalis üllatusena, millest tingituna kasvasid mikroinverterite varud tavapärasest suuremaks. Ettevõtte juhtkond otsustas, et teeb kolmandas kvartalis ühekordse varude korrigeerimise ja lepib seetõttu madalama müügituluga, kui konsensus ootas, et loodetavasti saaks pärast seda uuesti normaalsete varude juures kasvu saavutamisele keskenduma. Marginaalid püsivad ettevõttel rammusad ja juhtkond ei näe, et peaks lähiajal hakkama enda toodete hindasid alandama.

Euroopa turg püsib nende jaoks endiselt tugevana, kuna paljudesse riikidesse alles sisenetakse. See võiks aidata kompenseerida osaliselt USA nõrkust kuniks seal varud normaliseeruvad ja Californias muutuvad majapidamised uue seaduse osas teadlikumaks. Ettevõtte aktsiate tagasiost võiks pakkuda hinnale teatavat tuge, kuid jätkusuutlikuks taastumiseks läheb vaja tõendeid äritegevuse paranemise kohta USAs, mida võime alles kuulda pärast kolmanda kvartali lõppu.

Enphase Energysse on läbi börsil kaubeldava fondi Invesco Solar ETF investeerinud LHV pensionifondid Roheline ja Roheline Pluss.

Enphase Energy aktsia USA börsil (valge) ja 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla).

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon