Naftaaktsiad pikaajalise investeeringuna? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Naftaaktsiad pikaajalise investeeringuna?

Raido Tõnisson

14.08.2023 13:24

iStockphoto

Ehkki maailm liigub kiiresti taastuvenergia võimsuste suurendamise suunas ja üleminek fossiilsetelt kütustelt keskkonnasõbralikematele lahendustele näib vaid aja küsimus, ei ole puhta energia aktsiad viimasel aastal investorite lemmikud just olnud. Seevastu on kallinenud traditsioonilised naftaaktsiad, millest mõned on liikumas oma kõige aegade tippude poole, näidates, et sektor võib tulevikus kogu ökosüsteemis siiski olulisele kohale jääda.

Naftatootmise- ja uurimisega tegelevate ettevõtted sõltuvad suures osas toornafta hindadest maailmaturul, mis on alates 2020. aasta pandeemia algusajast korralikult kallinenud. Kuigi samal ajal on kiirenenud roheenergiale ülemineku trend ja elektriautode tarned, on selgeks saanud ka see, et taastuvenergia allikate kõrval jääb nafta tähtsalt kohale tõenäoliselt veel aastakümneteks. Lisaks transpordisektori poole pealt - mitmete sõidukiliikide puhul, mis kasutavad opereerimiseks tohutul hulgal energiat, nagu lennukid, raskeveokid ja tööstusmasinad, ei pruugi elektrimootori kasutamine lähikümnenditel võimalikuks saadagi.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) andmetel saavutas ülemaailmne päevane naftanõudlus oma tipptaseme selle aasta juunis, jõudes 103 miljardi dollarini päevas. Uuest rekordist hoolimata ei välista agentuur, et augustis saavutab nõudlus veelgi kõrgema taseme, jäädes püsima kogu 2023. aastaks, ehkki hakates 2024. aastal vähehaaval langema.

Nõudluse suurenemist nafta järele võib seostada Saudi Araabia naftatootmise kärpega, kes on vähendamas seda veel ühe miljoni barreli võrra 9 miljonini päevas. Arvestades, et praeguse seisuga on elektriautode kasutamine vähendanud päevast naftanõudlust 1,5 miljoni barreli võrra, on Saudi Araabia viimased naftakärped täielikult ära tasakaalustanud selle mõju naftanõudluse vähenemisele, mis elektriautod seni põhjustanud on. Kui naftatootmine väheneb kiiremas tempos kui nõudluse vähenemine, peaksid hinnad pikemas perspektiivis ülespoole liikuma.

Teiselt poolt suurendab energianõudlust ja toetab nafta hinna edasist tõusu USA majanduse paranev väljavaade, kuna üha rohkem ollakse kindlad selles osas, et Ühendriigid pääsevad sügavamast majanduslangusest. Pikemalt ettevaates on energiasektor olnud viimastel aastatel tugevalt alainvesteeritud, kuna investorid on oma raha suunanud suurema potentsiaaliga taastuvenergiaprojektidesse.

Viimasel kolmel kuul küll külgsuunas liikunud, kuid tugeva 2022. aasta järel on peamiselt naftafirmasid koondav SPDR Energy Select Sector indeks kallinenud 20%, võrrelduna puhta energia tootjaid koondava ICLN-i 20% langusega samal ajal. Kahe fondi hinna/kasumi suhtarvude erinevus aga näitab, et taastuvenergia sektori puhul on investorite ootused kõrgemad ning sama suure kasumi teenimiseks ollakse valmis rohkem investeerima. 11. augusti seisuga olid XLE ja ICLN P/E suhtarvud vastavalt 12,0x ja 15,2x.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon