Kuhu investeerisid Buffett ja Tepper II kvartalis 2023? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeerisid Buffett ja Tepper II kvartalis 2023?

Raido Tõnisson

18.08.2023 10:04

iStockphoto

Nädala alguses avaldasid teiste seas USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2023. aasta teises kvartalis. Kui üks neist panustas suurelt tehisintellekti ja pooljuhtide aktsiatele, siis teine hoopis USA ehitussektorile.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 18,5 miljardit dollarit.

2023. aasta I kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 31 aktsiat, olles võrreldes eelneva kvartaliga suurenenud kahe võrra. Portfelli kogu turuväärtus suurenes kvartaliga hüppeliselt 2,8-kordselt 5,4 miljardi dollarini, peamiselt tingituna tehnoloogiasektori heast edasiminekust. Tehnoloogia, täpsemalt tehisintellekti ja pooljuhtide valdkond, oli ka teises kvartalis üks peamisi kohti, kust Tepper ostuvõimalusi otsis – kui kvartal varem oli sektori osakaal portfellist vaid 9%, siis teises kvartalis moodustas see pea poole.

Sellega on muutunud ka suurimate positsioonide esikolmik, mis hõlmab nüüd nii Nvidiat, Meta Platformsi kui Microsofti. Kõik need aktsiad olid teises kvartalis Tepperi poolt ühtlasi ka ühed suurimad ostud. Kuid ära tasub märkida ka Alibaba, mille aktsiate arv portfellis suurenes 4,375 miljoni võrra ehk 45-kordselt. Alibaba ei jäänud siiski vaid ainukeks Hiina aktsiaks, kuna uute positsioonide hulka kuulusid ka Baidu, PDD Holdings, JD.com ning ETFidena nii iSharesi kui KraneSharesi Hiinale suunatud fondid.

Lisaks ostis Tepper uute positsioonidena veel mitmeid juhtivaid kiibitootjaid, nagu Advanced Micro Devices, Qualcomm, Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Marvell Technology, Broadcom, Micron Technology ja veel mitmed teised. Üks väheseid uusi positsioone väljastpoolt tehnoloogiasektorit hõlmas 4,8 miljoni ulatuses maagaasiuurija ja -tootja Southwestern Energy aktsiaid.

Teises kvartalis loobus Tepper 31 miljardi dollari suurusest Tesla positsioonist, samuti müüs ära Walt Disney aktsiad ja Salesforce’i, mis moodustasid vastavalt 30 miljonit dollarit ja 58 miljonit dollarit. Müügipoolel paistis silma ka HCA Healthcare, Match Group ja Sysco, ehkki nende osakaal portfellist oli marginaalsem. Appaloosa vähendas ka oma positsioone mitmes energiaettevõttes, nagu Constellation Energy, Chesapeake Energy, Energy Transfer, Enterprise Products Partners ja MPLX.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffett on üks kõigi aegade edukamaid investoreid, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt ning tema väärtus on kasvanud 119,0 miljardi dollarini (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda). Buffett on tuntud ka omanimelise indikaatori poolest, mis on turuosaliste seas laialt kasutatav mõõdupuu otsustamaks, kas aktsiaturg on parasjagu üle- või alahinnatud.

Teises kvartalis Buffett oma kolme suurima positsiooni osas ühtegi tehingut ei teinud, kuid aktsia hinna kallinemise tulemusena suurenes Apple’i osakaal märgatavalt ning moodustab nüüd enam kui poole ehk 51% kogu portfelli turuväärtusest (I kv 2023: 46%, IV kv 2022: 39%). Kokku hoiab Buffett portfellis 48 positsiooni, püsides kvartal varasemaga võrreldes muutumatuna.

Berkshire müüs teise kvartali jooksul aktsiaid ligikaudu 8 miljardi dollari ulatuses, hõlmates positsioonide sulgemist kolme puhul: McKesson, Marsh&McLennan ja Vitesse Energy. Osaliselt vähendas Buffett aktsiate arvu mängutootja Activision Blizzardi (aktsiate arvu muutus kvartaliga: −70%), tervisekindlustusteenuseid pakkuva Globe Life’i (−60%) ja autotootja General Motorsi (−45%) puhul.

Tähelepanuväärne on Berkshire’i panus USA ehitussektori aktsiatele kõrgete intressimäärade ning aeglustuva ehitustegevuse keskkonnas, avades positsiooni mahtude järgi suurimas elamuehitajas, D.R. Hortonis, kuid ka sama valdkonna väiksemates ettevõtetes - NVR ja Lennar. Sellega ka Buffetti ostud teises kvartalis suuresti piirdusid, suurendades veel veidi ühe oma lemmikettevõtte Occidental Petroleumi aktsiapakki ning ostes juurde peamistelt krediitkaardi- ja autoliisinguteenuseid pakkuva Capital One Financiali väärtpabereid.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.
TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon