Pärlid Baltika foorumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pärlid Baltika foorumist

Raido Tõnisson

24.08.2023 17:02

Baltika

Täna, 24. augustil 2023 oli viimane kauplemispäev Tallinna börsil noteeritud rõivakaubandusfirma Baltika aktsiatele. Juba 1928. aastal asutatud ettevõte tuli Tallinna börsile 1997. aastal, olles seega üks staažikamaid ettevõtteid kogu põhinimekirjas. Ligi 26 aasta kaubelnud ettevõtte börsilt lahkumise puhul toome välja parimad palad LHV foorumist, mida kasutajad on aastate jooksul ettevõtte kohta postitanud.

Meenutuseks olgu mainitud, et toona tuli ettevõte börsile kinnise aktsiaemissiooni kaudu, millele järgnes 2003. aastal uus rahakaasamine, märkimishinnaga 36 krooni ehk ligikaudu 2,30 eurot aktsia kohta.

Parimad kommentaarid on järjestatud positiivsete hinnangute arvu alusel, alustades kõige rohkem positiivseid hinnanguid saanud postitusest. Halvimad kommentaarid algavad kõige enam negatiivseid hinnanguid saanud postitusest.

TOP 10 parimat kommentaari

Näib, et lõpptulemusena osutus edukamaks ikkagi investeering ehitusettevõtetesse.

29.12.2020. Rinja: „Istun siin oma MRK ja NCN aktsiate otsas ja vaatan Baltika raketti. Ja nii nagu 1997. aastal, kui ma alustasin, nii ka täna ma ei taipa börsist mitte muhvigi.“

Edukas kihlvedu Baltika aktsia hinnaliikumise üle andis toona Balti analüüsidele tasuta ligipääsu.

02.10.2015. AloV: „To PeaLik: Balti analüüsid on aastaks tasuta kontole lisatud.“

Potentsiaalsele uuelt logolt üritati otsida hiljutise languse põhjuseid.

05.01.2021. Anette: „Võimalik, et langus on seotud uue logo kavandiga.“

Kui üldjuhul maksab ettevõte oma aktsionäridele dividende, siis Baltika puhul kardeti, et võib ka vastupidine olukord tekkida.

01.02.2016. suffiks: „Millal aktsionärid Baltikale jälle dividendi peavad maksma? Kas kuupäev on paigas?“

2018. aastal avas Baltika Verenni nimelise kontseptpoe, mis ungari keelest inglise keelde tõlgituna kuigi kutsuvana ei kõla.

23.08.2018. mrk: „Google translate aitab nii häälduse kui tähenduse kui sõna päritolu osas. Polegi mitte itaalia või prantsuse keel - hoopis ungari :)“

2019. aasta tehisintellekt ei olnud kindlasti sellel tasemel, kuhu see praegu on arenenud. Kuid ehk oleks mõne hiljutise tehisintellekti kasutuselevõtt ettevõtte arengule siiski kaasa aidanud?

31.05.2019. invictus: „Abi oleks juba sellest, kui kaasata ükskõik millist intellekti.“

Nii, nagu aktsionärid lootsid Baltikale dividende maksta, sooviti ka kõige muuga abiks olla.

21.08.2017. margusk: „Ära küsi, mida Baltika saab teha sinu heaks, vaid mida SINA saad teha Baltika heaks.“

Enne pandeemiat oli Baltika aktsia hinda  juba palju negatiivset sisse arvestatud, mistõttu 2020. aasta tervisekriis langetas aktsia hinda paljudest teistest Balti börsi aktsiatest vähem.

17.06.2020. Kuldar1: „Baltika aktsiahinda mingi väike pankrot küll ei mõjuta. Isegi corona ei teinud midagi.“

Mida teha, kui ettevõtte omakapital hakkab otsa saama?

19.10.2021. Heki Fond: „Baltikal on juba aegade hämarusest selle jaoks töötav lahendus: The Milder Reverse Dividend Program©®™“

Ehkki Baltika aktsia on enamiku oma börsil kauplemise ajast stabiilselt langustrendis olnud, käis aktsia hind 2007. aasta alguses korraks ära isegi 20 euro peal.

07.06.2016. Rinja: „BLT on väga stabiilne aktsia, ei ole vaja siin paanikat külvata. Pikaajaline investor iga virvendusega kaasa ei tõmble. 7% pole mingi eriline langus ju ka.“

TOP 5 halvimat kommentaari

Alljärgnev küsimus esitati kasutajale, kes murdis pead Baltika vahearuandes avaldatu osas.

29.02.2016. tartz: „Käid muidu igapäevaselt taarapunktis kiibitsemas?“

Baltika foorumist võis selgeks õppida aktsiate hindamisel kasutatavad olulised näitajad: võla/omakapitali suhe ja omakapitali maksumus.

02.08.2016. Henno Viires: „Investeerimise valdkonnas elementaarsed mõisted. Jätkake parem rongisõidu propageerimisega ja Kalev Jaiki teemas.“

Hetkeline Baltika kvartalikasum süstis LHV kasutajatele optimismi.

20.07.2018. gertra: „Hõisata pole siin veel midagi, aga oleks siiski kohane täpsustus, et Q2 lõppes puhaskasumiga (sic!), summas, mis pole küll märkimisväärne (127 tuh). Taaskord: võrreldes Q1-ga (puhaskahjum 982 tuh), on edasiminek märkimisväärne. Jällegi: kas see on jätkusuutlik. Eks täna kuuleb lisa... Oman nii 3k eest!“

2012. aastal palus toonane Baltika juht börsilt luba keeluperioodil firma aktsiaid osta, sooviga näidata oma usku ettevõtte finantsseisu ja väärtusesse. Investorite seas tekitas meelehärmi aga asjaolu, et ehkki luba selleks anti, toimus tehing enne majandustulemuste avalikustamist aktsionäridele, tõstatades küsimuse, kas tehing võis toimuda siseinfost lähtuvalt.

08.02.2012. kristjan: „Jah, muidugi. Aktsiate ost on üldjuhul taunitav, reeglina kuritegelik. Antud juhul veel lisaks sellele peaks olema isiku selgelt ebapiisava ülevaate omamise tõttu investeerimisobjektist teiste isikute kiiret sekkumist esile kutsuv.“

2016. aasta alguses sisenes Eesti turule Hispaania Inditex oma lipulaeva Zara-ga, kuid avades lisaks veel mitmete teiste brändide veebipoode. Konkurentsi tihenemine ei tähendanud Baltikale head.

06.04.2016. tartz: „Kalju aita. Miinused jälle tulevad.“

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon