Näpunäited börsidel kauplemiseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Näpunäited börsidel kauplemiseks

Tanel Hinn

01.09.2023 10:58

Viimasel ajal on meediasse kerkinud rohkem finantskuritegude ja -pettuste teemalisi diskussioone. Räägitakse ka juba Euroopa Liidu uuest regulatsioonist Markets in Crypto Assets (MiCA). MiCA on Euroopa Liidu poolt vastu võetud seadus, mille abil hakatakse teostama tõhusamat järelevalvet krüptoturu üle. Olemuselt sarnaneb see suures pildis juba kehtiva Market Abuse Regulation (MAR) ja Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) raamistikuga, mis tegelevad traditsiooniliste väärtpaberite järelevalvega.

Tänapäeval tuleb nii investeerimisel kui ka kauplemisel olla eriti hoolas. Lisaks enda varade kaitsmisele, tuleb kaubelda reeglite järgi, et tagada läbipaistvad ja ausad turud. Vastasel juhul võib sattuda seadusega pahuksisse. Sellest tulenevalt jagame mõningaid näpunäiteid börsil kauplemiseks.

Siseteabe väärkasutus on rangelt karistatav

Siseteabe väärkasutus hõlmab siseteabe jagamist teistele isikutele enne informatsiooni ametlikku avalikustamist või tehingute sooritamist siseteabe alusel. Kuigi võib olla ahvatlev teenida kiiresti oma tehingutelt suuri kasumeid, kaasnevad siseteabe väärkasutamisega tõsised tagajärjed. Ajaloost on läbi käinud mitmeid kaasuseid, kus väärteod on avastatud isegi aastaid hiljem, millele on järgnenud ka süüdimõistev otsus ja karistus.

Pidev tehingukorralduste muutmine võib järelevalvele silma jääda

On loomulik, et aeg-ajalt tuleb oma tehingukorraldusi muuta või tühistada finantside kaitseks. Siiski tuleks seda teha mõistlikkuse piirides. Soovitame vältida süstemaatilist tehingukorralduste muutmist, eriti kui nendest võib tekkida mulje, et orderite taga ei pruugi olla selget ostu- või müügihuvi. Pidevad ja arusaamatud tehingukorraldused võivad tekitada kahtlusi soovist häirida väärtpaberi nõudluse ja pakkumise tasakaalu. Siia lisanduvad juurde ka tehingud iseendaga. Samas ei pea siin suurt mure tundma kui kass jookseb üle klaviatuuri. Järelevalve on siin kohas hoolas ning reageerivad vaid juhtumitele, mille taga tundub päris väärtpaberi turuhinna manipuleerimise soov olevat.

Tehingukorralduste eesmärk ei tohiks olla margin-call’ide esilekutsumine või vältimine

On esinenud juhtumeid, kus isikud on üritanud mõjutada teiste investorite positsioone, viies väärtpaberi hinnad kunstlikult kõrgele või madalale hinnatasemele, et esile kutsuda margin-call’i ehk panga nõuet laene refinantseerida. Samuti on üritatud hoida ka väärtpaberi hinda kindlal tasemel, et vältida endale margin-call’i teket. Selline tegevus ei ole eetiline ega vasta ausa kauplemise põhimõtetele ning võib kaasa tuua rangeid karistusi.

Tee põhjalik taustauuring enne investeerimist

Investeerimisel ei tohiks pimesi teiste inimeste soovituste peale loota. Seda eriti veel maailmas, kus ettevõtete seis on pidevas muutuses majanduskeskkonna tõttu. Lisaks tuleb meeles pidada, et krüptoturul toimub tavapärasest rohkem turumanipulatsioone, ennekõike hetkel puuduvate või auklike regulatsioonide tõttu. MiCA jõustus 2023. aasta juunis, aga regulatsioonist tulenevad hoolsusmeetmed peavad erinevatel turuosalistel olema kehtestatud 12 kuni 18 kuu jooksul. Seniks on krüptovaradesse investeerimine riskantsem kui ta olla võiks. Enne investeerimist tasub teha põhjalik taustauuring investeeritavasse ettevõttesse või krüptovarasse ning veenduda, et selle taga olevad isikud on usaldusväärsed ning ärimudel arusaadav ja jätkusuutlik.

Hoidu kahtlastest allikatest pärit investeerimisnõuannete järgimisest

Pump and dump skeemid hõlmavad varade turuhinna kunstlikku tõstmist eksitava teabe abil, meelitades jaekliente ostma läbi sotsiaalmeedia. Kui hind saavutab haripunkti, müüvad skeemi algatajad oma osakud maha, põhjustades järsu languse ning jättes teised ostjad kahjumisse. Sellised manipulatiivsed taktikad kuritarvitavad investorite usaldust. Investorina on skeptilisus üks tähtsamaid isikuomadusi, mis aitab sul kapitali säilitada.

Jälgi ebatavalist käitumist

Kui tuvastad ebatavalist käitumist börsil, nagu suured ostu- või müügiorderid lühikese aja jooksul, võib see viidata potentsiaalsele manipulatsioonile. Balti turgudel on võimalik näha turuinfot LHV Powertraderi kaudu. Reaalajas on näha nii väärtpaberite hindasid kui ka turusügavust. Kahtlaste ostu- või müügikorralduste tuvastamise korral võib anda märku kas Finantsinspektsioonile või kirjutada LHV finantsportaali foorumisse, kus meie spetsialistid heidavad juhtumile esimesel võimalusel pilgu peale. Koostöös saavutame ausamad, läbipaistvamad ning efektiivsemad turud kõigile investoritele.

Mitmekesista oma portfelli

Ära panusta liiga suurt osa oma kapitalist ühte kindlasse varasse. Tuleb ette olukordi, kus ettevõtet võib tabada ootamatult halb uudis, mis võib mõjuda negatiivselt tema aktsia hinnale. Samuti tuleks eriti hoolikalt mitmekesistada portfelli krüptoturul kaubeldes. Krüptoturul tuleb samuti ette olukordi, kus teatud põhjustel võib mõni konkreetne krüptovaluuta kaotada pea täielikult oma väärtuse. Hoides portfelli mitmekesistatuna, vähendad enda võimalikku kaotust.

Jälgi tehnoloogilist turvalisust

Interneti kaudu börsil tehingute sooritamine nõuab isikutuvastust. Sisestades ostu- või müügikorraldusi läbi LHV, on vajalik kasutada kas ID-kaarti, SMART-ID-d, mobiil-ID-d või PIN-kalkulaatorit. Juhime tähelepanu, et igal teenusepakkujal ei pruugi olla kõige tõhusamad turvameetmed, seda eriti just erinevate krüptobörside puhul. Pahatahtlikul inimesel võib täiesti piisav olla sinu kasutajanimest ja paroolist, et pääseda ligi börsil paiknevatele varadele, et sooritada tehinguid või ülekandeid. Kui otsustad siiski soetada krüptovara mõnel sellisel teenusepakkujal, soovitame antud krüptovarad börsidelt välja kanda cold wallet’isse, et küberrünnaku korral säiliksid sinu soetatud varad.

Investeerimine ja kauplemine finantsturgudel, sealhulgas krüptovarade maailmas, nõuab valvsust. Järgides eespool esitatud põhimõtteid, saate turul navigeerida kindlamalt ja vastutustundlikumalt. Tuleb pidada meeles, et ettevaatlik lähenemine on tähtis eelkõige oma investeeringute kaitseks. Sealhulgas on tähtis kaubelda ausalt ning mitte üritada kasumit teenida ebaeetilistel viisidel. Kui asute oma investeerimisteekonnale, aitab teid informeerituna püsimine, usaldusväärsete allikate otsimine ja hoolsuse praktiseerimine teha õigeid otsuseid. Läbipaistva ja eetilise kauplemise kultuuri edendamine aitab meil ühiselt luua õiglased ja efektiivsed turud kõikidele investoritele.

Tanel Hinn
Turu kuritarvitamise monitooringuspetsialist




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon