Krüptokaevandajad kui alternatiiv krüptorahadele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Krüptokaevandajad kui alternatiiv krüptorahadele

Raido Tõnisson

08.09.2023 10:09

iStockphoto

Pärast viletsat 2022. aastat on turuväärtuselt suurima krüptovara Bitcoini hind kerkinud sel aastal ligi 60% võrra, taastades mõnede investorite huvi tärkava varaklassi vastu. Olgugi, et tuntumaid krüptovarasid saab LHV kaudu vabalt osta ja müüa, pakuvad alternatiivseid võimalusi ka aktsiaturgudel noteeritud krüptokaevandusega tegelevad ettevõtted. Artiklis vaatame, mille poolest need kaks instrumenti teineteisest erinevad ja teeme tutvust suuremate krüptokaevandajatega.

Kuna sisuliselt on krüptokaevandajate puhul tegemist tavaliste börsil kaubeldavate ettevõtetega, kohalduvad neile LHV-s täpselt samasugused tingimused nagu teiste börsiettevõtete puhul. Ehkki krüptokaevandajate hind börsil korreleerub suuresti Bitcoini enda hinnaga, peetakse seda vähem riskantsemaks investeeringuks tänu kohaldatud investorkaitsemeetmetele ning regulaarsetele finantsaruannetele, võimaldades igal investoril ettevõtte käekäiguga kursis olla.

Krütovarad, sh Bitcoin on aga palju vähem läbipaistvamad ning nende hinnaliikumine kujuneb suuresti vastavalt investorite meelsusele ning nõudlusele ja pakkumisele. Ehkki lõpuks sõltub ka krüptokaevandajate hind investorite nõudlusest vastava väärtpaberi kohta, juhivad aktsionäride meelsust suuresti ettevõtte finantsnäitajad, nagu teenitud kasum ja ootused tuleviku osas. Lisaks võivad krüptokaevandajad kehtestada dividendipoliitika ja teha investoritele teenitud kasumist regulaarseid väljamakseid, kuid kuna krüptotööstus on veel suuresti arenguetapis, investeeritakse teenitud kapital ettevõtete poolt enamasti ise edasi.

Siit tuleneb ka krüptokaevandajate üks miinuseid – kallite andmekeskuste ja seadmete tõttu on tegemist väga kapitalimahuka valdkonnaga, võrrelduna Bitcoini kui alusvara endaga. Teisalt takistab see uute ettevõtete kõrget sisenemisbarjääri valdkonda, vähendades konkurentsi ja andes suurema tegevusvabaduse olemasolevatele ettevõtetele.

Kuigi kaks instrumenti erinevad teineteisest mitmel moel, siis nagu mainitud, liigub nende hind üsna sarnasel trajektooril. Võrreldes olulisemaid krüptokaevandajaid koondavat ETF-i Valkyrie Bitcoin Miners vastava krüptovara enda hinnaga viimasel aastal, näitab korrelatsioonikordaja 0,93x tugevat seost, ehkki lõpptootlus erineb 17 protsendipunkti võrra, olles Bitcoini puhul parem (−42% vs −59%). Tuues võrdlusesse ka USA suurettevõtteid koondava S&P 500 indeksi, on korrelatsioonikordaja krüptokaevandajate ja Bitcoiniga vastavalt 0,63x ja 0,60x, peegeldades viimasega nõrgemat seost.

Kuigi krüptokaevandajad kaotasid 2022. aastal keskmiselt koguni 80% oma väärtusest, on 2023. aasta nii neile kui Bitcoinile alanud hästi, taastudes 9 kuuga kuni 2023. aasta septembrini vastavalt 142% ja 58%, võrrelduna S&P 500 19%-ga. Krüptokaevandajate laiapõhjalisem kukkumine 2022. aastal ja kiirem taastumine 2023. aastal võrrelduna Bitcoiniga peegeldab viimase puhul väiksemat riski: kui Bitcoini puhul on volatiilsust mõõtev standarddeviatsioon 0,18, siis krüptokaevandajate puhul ulatub see näitaja 0,21ni. Krüptokaevandajate suurt riski näitab ka selle beetakordaja 2,2x, kaldudes S&P 500 hinnamuutuse korral liikuma palju suuremas ulatuses.

Kuna nimetatud krüptokaevandajate ETF on USA-s registreeritud ja Eesti väikeinvestor sellega tehinguid teha ei saa ja Euroopas taolisi fonde veel kokku ei ole pandud (v.a laiapõhjalisemalt plokiahela ettevõtteid koondav VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF), tuleb pilk heita fondi sisse ja vaadata, millised üksikettevõtted seal sisalduvad.

Üks suurima osakaaluga ettevõtteid, Argo Blockchain (ARBK), on maailma üks tuntumaid krüptokaevandajaid, kes omab Põhja-Ameerikas kaevandamiseks vaja minevaid andmekeskuseid. Kuigi krüptokaevandamine on väga energiakulukas tegevus, on ettevõttel ligipääs üsna odavale hüdroenergiale, mis on võimaldanud tal piirata kahjumit krüptoturu jahtumise ajal. Täielikult ei ole see siiski bilansis hoitava Bitcoini kui alusvara allahindlust ja muude kulude (seadmed ja laenude intressid) kasvu kompenseerinud, kuna 2023. aasta esimeses pooles ulatus ettevõtte puhaskahjum pea 18 miljoni dollarini (2022 samal ajal oli puhaskahjum 57 miljonit dollarit), teenides sealjuures vaid 24 miljonit dollarit käivet, langedes aastaga 31%. Hetkel tegutseb ettevõtte suuresti ellujäämise nimel – tema finantsvõimendust peegeldav netovõla/varade suhe on 0,5x ning tema lühiajalised kohustused ületavad bilansis olevat vaba raha.

Samuti USA-s tegutsev, Riot Platforms (RIOT), on eelmisega mitmel moel sarnane, ehkki oluliselt tugevam ettevõte. Ta omab andmekeskuseid Texase keskosas enam kui 700 MW ulatuses. Ettevõtte kaevandamise kiirust ja töötlemisvõimsust peegeldav hashrate on 10,7 ekshasi ühes sekundis, samas kui 2023. aasta teises pooles peaks see ettevõtte ootuste kohaselt ulatuma 12,5 EH/s peale. Võrdluseks, Argo Blockchaini vastav näitaja on vaid 2,6 EH/s, suurenedes 2023. aasta teises pooles ettevõtte prognooside kohaselt 2,8 hasraadini sekundis. Tänu Rioti tugevale hashratele kaevandas ettevõte 2023. aasta esimesel pooles pea 3,9 tuhat Bitcoini, suurenedes aastatagusega võrreldes 39%, võrrelduna Argo vaid 947 Bitcoiniga (+1% aastaga). Pikemalt ettevaates ootab Riot 2024. aasta kolmandas kvartalis 20,1 suurust hashrate’i (EH/s), kiirenedes 2025. aastaks juba 35,4 EH/s peale.

Nimetatud tõhususmõõdik on krüptokaevandajate puhul üks peamisi näitajaid, millele investorid tähelepanu pööravad, seletades kahe ettevõtte aktsia hinnaliikumise suurt erinevust. Kui Argo Blockchain kaupleb 2023. aasta septembri alguses oma selle aasta alguse tasemel, siis Riot Platforms on kerkinud enam kui 3-kordselt.

Lisaks paremale hashratele seisneb Riot Platformsi eelis võrrelduna Argo Blockhainiga tema tugevas bilansis. Rioti lühiajalised kohustused on vaba rahaga kaetud pea kolmekordselt, andes potentsiaalselt palju pikema runway (periood, kui pikaks ajaks ettevõttel veel raha jätkub). Ka finantsvõimendust kasutab Riot Platforms palju vähem: tema koguvõlgnevus on vaid 22 miljonit dollarit, samas kui varasid on tal enam kui ühe miljardi dollari ulatuses.

Allpool on kokkuvõtlik ülevaade tuntumatest börsil kaubeldavatest krüptokaevandajatest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid ja krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon