Novozymes – Taani käekiri globaalses ensüümitööstuses - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Novozymes – Taani käekiri globaalses ensüümitööstuses

Jan Joonas Preimann

12.09.2023 09:58

Autor: Brooke Lark

Tööstusensüümide sektor on ligi kuue kuni seitsme miljardi USA dollari suuruse mahuga siiski tänavapildis ütlemisi tundmatu tööstusala. Ometi on ensüümid kõikjal meie sees ja ümber, alustades leiva säilivusaja pikendamisega ja lõpetades pesuvahendite efektiivsemaks muutmisega. Sektorile oodatakse 6–9% iga-aastast kasvu.

Taani juurtega ja Kopenhaageni börsil kauplev Novozymes sai alguse aastal 2000, mil endine meditsiinikonglomeraat Novo Nordisk kolmeks jagunes ja 25% aktsiatest (ja 75% häältest) uuest firmast omale jättis. Tööstusensüümide sektor on laias laastus jagunenud ettevõtete vahel, kelle jaoks on ensüümide tootmine väiksema osakaaluga kõrvutatuna nende põhitegevustega. Novozymesi jaoks aga ensüümid ongi põhitegevus ja ettevõte on 44% turuosaga selge turuliider sektoris, kus tulenevalt ensüümide tootmisprotsessi olemusest ja selleks vajaminevatest teadmistest (ja kapitalist), on sisenemisbarjäärid meeletult kõrged. Suure konkurentsieelise annab Novozymesile nende tootmisvõimsus ja -paindlikkus, mille tagavad ettevõtte 17 tootmisrajatist üle terve maailma. Samuti on ettevõttel võimekus muuta tehastes toodetavaid kaupasid vastavalt nõudluse muutumisele.

Novozymesi äri on jaotatud viieks:

  • suurima panuse käibesse (28%) annab kodumajapidamiste ja koristustarvete segment, kuhu kuuluvad näiteks pesuvahendite jaoks toodetavad ensüümid;
  • 24% käibest tuleb bioenergia segmendist ehk kõik, mis on seotud biodiisli ja muude biokütustega;
  • 22% annab söögi, joogi ja inimeste tervise segment, mis hõlmab endas näiteks taimsete lihaasendajate tekstuuri nauditavamaks muutmist ja toidukaupade säilivusaegade pikendamist;
  • 13% kogukäibest moodustab põllumajanduse, loomade tervise ja -söödaga seotu ehk näiteks ensüümid, mis võimaldavad sama sööda kogusega täita ära rohkemate loomade kõhu ja samal ajal kasvatada tavapärasest rohkem nende kaalu;
  • viiendaks segmendiks (13%) on teravilja ja tehnoloogia segment, kus tegeletakse muuhulgas näiteks sellega, et riided kauem vastu peaksid.

 

Tulenevalt suurest stabiilsete segmentide osakaalust ettevõtte käibes, on Novozymes aastate jooksul tõestanud end nii heas kui halvas. Seda illustreerib 17 aasta keskmine 6% käibe ja 10% kasumi kasv ning ka suurimad (ent tagasihoidlikud) kukkumised vastavalt käibes ja kasumis –3% ja –10%.

Riskikohad:

  • ettevõte on noteeritud Taanis ning sellest tuleneb valuutarisk, mis kajastub Novozymesi raporteeritud finantstulemustes ent orgaaniliselt äri ei mõjuta;
  • raskematel aegadel majanduses eelistavad kliendid soodsamat kaupa kvaliteetsemale ja kallimale alternatiivile;
  • kui tavatarbija otsustab üle minna odavamale lahendusele, muutub olukord ka Novozymesi institutsionaalsetele klientidele raskemaks, mis peegeldub laovarude vähendamises ja uue kauba väiksemates kogustes tellimisel.

Novozymes tegutseb sektoris, mis mängib üha suuremat rolli meie igapäevaeludes ning kuhu uutel tegijatel siseneda on keeruline. Omades üle 40% tervest turust, on neil lisaks tehastest saadavale konkurentsieelisele ka meeletu mõju hinnastamise üle, mis raskematel aastatel tasakaalustab väiksemat müügimahtu. Novozymes võib pakkuda korralikku turvasadamat raskematel aegadel segmentidega, mille kasv on küll aeglasem, ent mida on vaja igas majanduskeskkonnas. Sellised segmendid moodustavad ettevõtte käibest ligi poole. Olgugi et suur osa sissetulekust on aeglase sammuga, on viimase 10 a jooksul kasumit aktsia kohta suudetud kasvatada 10% aastas ning dividende on tõstetud 12% aastas.

Möödunud aastal avalikustas ettevõtte juhtkond Taani ajaloo suurima ülevõtutehingu Taani firmaga Chr. Hansen. Ülevõetava firma põhiline rõhk on toidusektori ensüümidel ja mikroobidel. Ühinenult on ettevõtte aastane käive ligi $3,7 miljardit ning üle poole sellest tuleb toidusegmendist. Chr. Hanseni senine suurim aktsionär (26%) oli samuti Novo Holdings, mis ostis kõne all oleva firma omale aastal 2012. Ühist ettevõtet jääb juhtima praegune Novozymesi tegevjuht Ester Baiget.

Novozymesi aktsia Kopenhaageni börsil (Taani kroonides)

Allikas: Bloomberg

Jan Joonas Preimann
LHV Varahalduse praktikant

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon